LinkedIn is een online sociaal netwerk gericht op vakmensen dat is opgericht in mei 2003. Sinds de oprichting van het online medium is het ledenaantal enorm toegenomen. Op dit moment zijn er wereldwijd maar liefst 756 miljoen mensen die van dit netwerk gebruik maken en ook in Nederland is het populair. Op dit moment staat de teller op ruim 5 miljoen leden, waarvan zo’n 70.000 Nederlanders het medium dagelijks gebruiken! Met dit aantal staat Nederland al jaren in de top drie “Most Engaged LinkedIn countries”.
Maar wat heb jij aan een LinkedIn account op het moment dat jij nog aan het studeren bent? Meer dan je denkt! Wanneer jij namelijk op zoek gaat naar een bijbaan of startersfunctie geeft het hebben van een goed en compleet LinkedIn profiel jou de mogelijkheid om je te onderscheiden van je “concurrenten”. Je maakt je CV namelijk inzichtelijk voor alle mensen uit jouw netwerk en vakgebied! Daarnaast is het ook de perfecte manier om een groot professioneel netwerk op te bouwen. Je weet ten slotte nooit wat die ene collega van die stage in het tweede jaar straks voor jou kan betekenen als je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging.
De vraag blijft natuurlijk: welke informatie deel je als student wel op je LinkedIn profiel en wat kun je beter niet online zetten? Veel studenten hebben nog geen relevante werkervaring opgedaan binnen het vakgebied. Is het delen van jouw baan als vakkenvuller bij de Albert Heijn of als bartender in de kroeg nou een relevante toevoeging of niet? Ja, dit is zeker relevant! De belangrijkste reden om het wel te doen is dat jij jezelf op deze manier kunt profileren. Je kunt laten zien dat je ambitieus bent en graag nieuwe dingen wilt leren. Naast je werkervaringen kun je nog veel meer informatie kwijt op je profiel. Zo is het gebruikelijk om te beginnen met wat persoonlijke informatie. Hier kun je kwijt wie je bent, wat je wilt, waar je goed in bent, welke kwaliteiten je bezit en je kunt een profielfoto toevoegen. Iets wat wij jou zeker aanraden aangezien een LinkedIn profiel met een foto 11 keer meer kans maakt om gevonden te worden bij zoekresultaten! Vervolgens komen de ervaringen: wat heb je gestudeerd, waar heb je gewerkt (bijbanen, stages, studieprojecten en vrijwilligerswerk) en welke cursussen heb je gevolgd. In de volgende stappen benoem je jouw vaardigheden zoals de talen die je spreekt en je softwarekennis en staan aanbevelingen van vakgenoten. Helemaal onderaan vind je nog de groepen waar jij lid van bent. Door jezelf aan te melden voor een groep geef je aan waar jouw interesses liggen.
Dit is allemaal nog redelijk algemeen, maar enkele jaren terug heeft LinkedIn er bewust voor gekozen om zichzelf meer open te stellen voor studenten. De leeftijdsgrens werd verlaagd naar 16 jaar en er zijn nu diverse mogelijkheden voor studenten en starters. Ben je bijvoorbeeld op een borrel geweest van je studievereniging en ben je iemand tegen het lijf gelopen die wel eens interessant voor je kan zijn voor toekomstige stages, banen of afstudeerscripties twijfel dan niet om deze persoon toe te voegen op LinkedIn. Zodra je iemand toevoegt is het handig om de standaard tekst die LinkedIn zelf aan het bericht toevoegt te verwijderen en er iets persoonlijks te typen. Wanneer je een bericht persoonlijk maakt is de kans dat je een berichtje terug krijgt met daarin de mededeling dat diegene het ook leuk vond en graag met je in contact zou willen blijven vele malen groter.
Op deze manier ga je dus gericht bouwen aan jouw netwerk. Studenten die heel actief bezig zijn met hun LinkedIn account, vaak aanpassingen doen en continu zoveel mogelijk relevante connecties maken zullen hier zeker profijt van gaan hebben in de toekomst. LinkedIn maakt netwerken makkelijker, leuker en overzichtelijker. Wij raden studenten die nog geen gebruik maken van Linkedin dan ook aan om dit zo snel mogelijk te gaan doen. We geven je hieronder graag nog 10 tips en hopen dat je het resultaat over een tijdje kan gaan merken.