Alles wat je moet weten over LinkedIn - Enginear

LinkedIn is een online sociaal netwerk gericht op vakmensen dat is opgericht in mei 2003. Sinds de oprichting van het online medium is het ledenaantal enorm toegenomen. Op dit moment zijn er wereldwijd maar liefst 756 miljoen mensen die van dit netwerk gebruik maken en ook in Nederland is het populair. Op dit moment staat de teller op ruim 5 miljoen leden, waarvan zo’n 70.000 Nederlanders het medium dagelijks gebruiken! Met dit aantal staat Nederland al jaren in de top drie “Most Engaged LinkedIn countries”.

Maar wat heb jij aan een LinkedIn account op het moment dat jij nog aan het studeren bent? Meer dan je denkt! Wanneer jij namelijk op zoek gaat naar een bijbaan of startersfunctie geeft het hebben van een goed en compleet LinkedIn profiel jou de mogelijkheid om je te onderscheiden van je “concurrenten”. Je maakt je CV namelijk inzichtelijk voor alle mensen uit jouw netwerk en vakgebied! Daarnaast is het ook de perfecte manier om een groot professioneel netwerk op te bouwen. Je weet ten slotte nooit wat die ene collega van die stage in het tweede jaar straks voor jou kan betekenen als je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging.

De vraag blijft natuurlijk: welke informatie deel je als student wel op je LinkedIn profiel en wat kun je beter niet online zetten? Veel studenten hebben nog geen relevante werkervaring opgedaan binnen het vakgebied. Is het delen van jouw baan als vakkenvuller bij de Albert Heijn of als bartender in de kroeg nou een relevante toevoeging of niet? Ja, dit is zeker relevant! De belangrijkste reden om het wel te doen is dat jij jezelf op deze manier kunt profileren. Je kunt laten zien dat je ambitieus bent en graag nieuwe dingen wilt leren. Naast je werkervaringen kun je nog veel meer informatie kwijt op je profiel. Zo is het gebruikelijk om te beginnen met wat persoonlijke informatie. Hier kun je kwijt wie je bent, wat je wilt, waar je goed in bent, welke kwaliteiten je bezit en je kunt een profielfoto toevoegen. Iets wat wij jou zeker aanraden aangezien een LinkedIn profiel met een foto 11 keer meer kans maakt om gevonden te worden bij zoekresultaten! Vervolgens komen de ervaringen: wat heb je gestudeerd, waar heb je gewerkt (bijbanen, stages, studieprojecten en vrijwilligerswerk) en welke cursussen heb je gevolgd. In de volgende stappen benoem je jouw vaardigheden zoals de talen die je spreekt en je softwarekennis en staan aanbevelingen van vakgenoten. Helemaal onderaan vind je nog de groepen waar jij lid van bent. Door jezelf aan te melden voor een groep geef je aan waar jouw interesses liggen.

Dit is allemaal nog redelijk algemeen, maar enkele jaren terug heeft LinkedIn er bewust voor gekozen om zichzelf meer open te stellen voor studenten. De leeftijdsgrens werd verlaagd naar 16 jaar en er zijn nu diverse mogelijkheden voor studenten en starters. Ben je bijvoorbeeld op een borrel geweest van je studievereniging en ben je iemand tegen het lijf gelopen die wel eens interessant voor je kan zijn voor toekomstige stages, banen of afstudeerscripties twijfel dan niet om deze persoon toe te voegen op LinkedIn. Zodra je iemand toevoegt is het handig om de standaard tekst die LinkedIn zelf aan het bericht toevoegt te verwijderen en er iets persoonlijks te typen. Wanneer je een bericht persoonlijk maakt is de kans dat je een berichtje terug krijgt met daarin de mededeling dat diegene het ook leuk vond en graag met je in contact zou willen blijven vele malen groter.

Op deze manier ga je dus gericht bouwen aan jouw netwerk. Studenten die heel actief bezig zijn met hun LinkedIn account, vaak aanpassingen doen en continu zoveel mogelijk relevante connecties maken zullen hier zeker profijt van gaan hebben in de toekomst. LinkedIn maakt netwerken makkelijker, leuker en overzichtelijker. Wij raden studenten die nog geen gebruik maken van Linkedin dan ook aan om dit zo snel mogelijk te gaan doen. We geven je hieronder graag nog 10 tips en hopen dat je het resultaat over een tijdje kan gaan merken.

1. Gebruik een profielfoto
Mocht je nog twijfelen over het toevoegen van een profielfoto, zeker doen! Wanneer jij een profielfoto toevoegt maak je namelijk 11 keer meer kans om gevonden te worden bij de zoekresultaten. Zorg wel voor een professionele foto waarbij je gezicht goed in beeld is. Gebruik een foto met een rustige en neutrale achtergrond, zorg dat jij de enige bent die op de foto staat, let op de kleding die je draagt en vergeet niet te lachen.

2. Professionele kopregel
De kopregel is de regel die direct onder jouw naam staat. Wanneer jij hier de juiste sleutelwoorden weet neer te zetten vergroot jij de kans om gevonden te worden. Zet hierin termen als “student” of “starter”, en benoem altijd jouw studierichting. Het is veel relevanter voor een toekomstig bedrijf dat je nu een studie in de gebouwde omgeving volgt dan dat je als titel vakkenvuller hebt. Ben je concreet op zoek naar een leuke plek? Ook dit kan je benoemen in deze kopregel.

3. Samenvatting = geen samenvatting!
De naam van dit kopje is eigenlijk heel misleidend. De samenvatting wordt direct onder de algemene informatie weergegeven en biedt de ruimte om wat meer over jezelf te vertellen. Je kunt hier kwijt wie je bent, welke kwaliteiten je bezit, en welke interesses en ambities je hebt in jouw vakgebied. Het is niet de bedoeling dat je letterlijk een samenvatting geeft van opleiding, werkervaring en andere kopjes op jouw pagina! Gebruik deze ruimte om nieuwe, persoonlijke informatie te delen die de lezer nergens anders op jouw profiel kan vinden.

4. Beschrijf je functies
Onder ervaring kun je jouw relevante banen en stages benoemen. Belangrijk is dat je in de omschrijving toelicht wat de functie precies inhield. Wat waren jouw verantwoordelijkheden, aan welke projecten heb je meegewerkt, heb je ervaring opgedaan met een specifiek softwareprogramma? Dan wordt het voor de bezoeker van jouw profiel duidelijk wat voor expertise jij al meebrengt door je eerdere ervaringen.

5. Correcte school- en opleidingsnamen
Na het kopje ervaring biedt LinkedIn je de mogelijkheid jouw huidige en afgeronde opleidingen te noteren. Het is hierbij belangrijk dat je geen spelfouten maakt in de naam van de opleiding of instituut. Bedrijven kunnen namelijk zoeken op studenten van een bepaalde school of opleiding. Als jij hier een incorrecte benaming kiest wordt jij minder goed gevonden!

Naast jouw opleidingen kun je bepaalde certificaten of diploma’s hebben. Wanneer je bijvoorbeeld een VCA diploma hebt is het handig om dit op LinkedIn te vermelden. Dit kan belangrijk zijn wanneer je in de uitvoering wilt gaan werken en vormt een toevoeging aan jouw deskundigheid voor de opdracht.

6. Vaardigheden en aanbevelingen
Jouw LinkedIn profiel verschilt hoofdzakelijk van een cv doordat het een sociaal medium is: het werkt het beste wanneer je het interactief gebruikt! Hiervoor kun je het kopje “aanbevelingen” gebruiken. Heb jij goede resultaten geboekt tijdens een project? Vraag een collega om kort iets over jouw bijdrage op jouw LinkedIn profiel te schrijven. Andersom kun jij dit uiteraard ook bij collega’s doen. Daarnaast kun jij jouw belangrijkste vaardigheden toevoegen. Wanneer jij bijvoorbeeld veel ervaring hebt met Revit kun je dit aan de lijst toevoegen. Wanneer jouw connecties een vaardigheid onderschrijven, bevestigen zij jouw ervaring met het programma.

7. Privacy is key
Onder het kopje ‘Instellingen en Privacy’ heb je tientallen opties over hoe jij LinkedIn wilt gebruiken. Wil je dat recruiters jou berichtjes kunnen sturen? Zie jij graag wie jouw profiel heeft bekeken? Wil je dat connecties kunnen zien welke berichten je liked? Daarnaast bepaal jij onder het kopje contactinformatie hoe LinkedIn gebruikers contact met jou kunnen opnemen. Je kan hier jouw persoonlijke e-mailadressen en telefoonnummers noteren, maar dan kan het zijn dat je heel veel gebeld wordt! Het is goed om hierin bewuste keuzes te maken voordat je actief LinkedIn gaat gebruiken.

8. Een tweede taal
Waar je bij het sturen van je cv moet kiezen of je het in het Engels of Nederlands verstuurt, biedt LinkedIn jou de mogelijkheid jouw profiel in een tweede taal te schrijven. De lezer krijgt de mogelijkheid om te kiezen in welke taal hij/zij jouw profiel het liefst bekijkt. Handig als je overweegt in het buitenland te gaan solliciteren. Helaas doet LinkedIn het vertalen niet voor jou, dat moet je toch echt even zelf doen!

9. Een mooie URL
Je kunt jouw LinkedIn URL mooier maken. Wanneer je voor het eerst een pagina maakt genereert LinkedIn automatisch een URL met daarin allerlei cijfers, letters en leestekens. Je kunt rechtsboven in het scherm klikken op ‘Openbaar profiel en URL bewerken’. Hier kun je zelf jouw URL maken zonder rare, extra tekens zodat je een link hebt die mooier deelbaar is, bijvoorbeeld op je cv.

10. Met wie mag ik Linken?
LinkedIn is bedoeld voor jouw professionele netwerk, en dus is het handig om te linken met mensen uit jouw vakgebied. Denk hierbij aan klasgenoten, docenten, gastsprekers of medewerkers van bedrijven die je ontmoet tijdens je stage of bedrijvendagen. Toch kan linken met mensen buiten je vakgebied ook nog van pas komen. LinkedIn probeert jou namelijk in contact te brengen met tweede- én derdegraads connecties van mensen die relevant zijn voor jou vakgebied. Zo kan de buurman van jouw tante een zoon hebben die directeur is van een ingenieursbureau bij jou in de regio! Het is netjes om een kort bericht te typen wanneer je iemand een connectieverzoek verstuurd, bijvoorbeeld met de reden waarom je met die persoon wilt linken.