Achtergrondartikel Traineeship Innovatieve & Duurzame Buitenruimte Enginear

Achtergrondartikel - Traineeship Innovatieve & Duurzame Buitenruimte

Een samenwerking tussen Enginear, Gemeente Almere, De Reimert Groep en De Knipscheer Infra Groep

Een stad in transitie

Vlak voor de zomer van 2022 hebben de gemeente Almere, de Reimert Groep en Knipscheer Infra Groep het initiatief genomen om jong talent in de gebouwde omgeving aan te trekken, en te enthousiasmeren voor de uitdagingen die er liggen in Almere. Vervolgens werd Enginear gevraagd de werving en selectie van de trainees en de begeleiding van het programma op zich te nemen. Het traineeship ”Innovatieve & Duurzame Buitenruimte” was geboren!

Met dit traineeship willen de drie organisaties hun bijdrage leveren aan het op de kaart zetten van Almere. De snelst groeiende stad van Nederland biedt tal van uitdagingen op het gebied van openbare ruimte. Het imago van Almere maakt de laatste jaren al een flinke stijgende lijn door bij de bewoners van Almere. Maar Almere heeft meer mensen nodig, waaronder ook technisch talent, om alle uitdaging aan te kunnen gaan. In Almere is veel mogelijk, je kunt letterlijk met een leeg vel papier beginnen om technische en innovatieve initiatieven concreet te maken.

Inspirerende verhalen

Het traineeship, een initiatief gericht op jonge professionals, biedt een unieke kans om bij te dragen aan de duurzame toekomst van Almere. Gedurende anderhalf jaar hebben de deelnemers Evert, Jerwin en Gregor de mogelijkheid gehad om zich te verdiepen in verschillende facetten van de infrastructuur en bouwsector. Ze hebben niet alleen een inkijkje gekregen in diverse afdelingen en functies, maar hebben ook de kans gehad om actief bij te dragen aan de ontwikkeling van de stad. We laten de drie trainees graag aan het woord over hun ervaringen.

Gregor Woreel

Trainee Innovatieve & Duurzame Buitenruimte

”Voor mij is het traineeship een fijne introductie in de civiele techniek geweest waarbij ik kennis heb mogen opdoen van het specialisme, en een kijkje heb mogen nemen in de keukens van de gemeente Almere en aannemers. Ondanks dat ik ben geboren en getogen in Almere ben ik via dit traineeship meer te weten gekomen over mijn stad, waarbij ik verschillende inwoners heb ontmoet en mijn professionele netwerk heb kunnen uitbreiden.

Ik kan dit traineeship zeker aanraden, omdat je leert kijken en denken vanuit het perspectief van zowel de opdrachtgever als opdrachtnemer, en hoe deze partijen zich tot elkaar verhouden. Ik denk dat dit een hele goede start is voor een carrière in de gebouwde omgeving in Almere, omdat deze stad volop in ontwikkeling is, brengt dit veel uitdagingen maar vooral ook kansen met zich mee.”

Evert Huijbertsen

Trainee Innovatieve & Duurzame Buitenruimte

”Tijdens het traineeship heb ik veel geleerd over communiceren door het in de praktijk gewoon te doen. Om dit goed onder de knie te krijgen, heb ik via dit traject meerdere trainingen kunnen volgen. De trainingen zijn ontzettend leerzaam, omdat je daarmee de kans krijgt om jezelf te ontwikkelen, en je collega’s beter te leren kennen. Er is ook veel ruimte om samen met de andere trainees aan groepsopdrachten te werken. Het werken aan de groepsopdrachten is leuk om je ervaringen uit te wisselen met de andere trainees die vergelijkbare routes door de organisaties afleggen.

Ik kan iedereen het traineeship aanraden, omdat het een unieke ervaring is en ik de afgelopen maanden de kans heb gekregen om bij meerdere afdelingen en functies mee te werken.”

Jerwin Kooi

Trainee Innovatieve & Duurzame Buitenruimte

”Tijdens het traineeship krijg je binnen de drie bedrijven een brede kijk op de infrastructuur vanuit verschillende perspectieven. Binnen de gemeente vond ik het erg leuk de opdrachtgevers kant te zien en na te denken over communicatie en gedragsbeïnvloeding door aanpassingen in de ruimtelijke omgeving. Bij Reimert en Knipscheer vind ik het erg leuk dat je projecten van begin tot kan meemaken en echt bezig bent met wat er voor een project als opdracht gemaakt wordt. Je bent hier naar mijn beleving een stuk tastbaarder bezig, en ziet in de buitenruimte direct de resultaten van waaraan je gewerkt hebt. Dit biedt een waardevolle kans om te ontdekken welke functie en welk bedrijf het beste bij je past.

 

Bovendien is het fijn om met twee andere trainees hetzelfde traject te doorlopen, waardoor je ideeën kunt uitwisselen en elkaar kunt ondersteunen bij uitdagingen.”

Een oproep aan jonge professionals

Nu de traineeships voor Evert, Jerwin en Gregor ten einde lopen, werpen we een blik op de toekomst. Het Traineeship Innovatieve & Duurzame Buitenruimte heeft niet alleen een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van deze jonge professionals, maar heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van een duurzame en leefbare stad voor de toekomstige generaties. Met vastberadenheid en enthousiasme zetten de gemeente Almere, de Reimert Groep en Knipscheer Infra Groep zich in voor een duurzame toekomst voor Almere, waarin innovatie en samenwerking centraal staan.

Ben jij klaar om deel uit te maken van de toekomst van Almere? Meld je dan nu aan voor het ”Traineeship Innovatieve & Duurzame Buitenruimte” en ontdek een unieke kans om de wereld van infrastructuur en bouw vanuit verschillende perspectieven te verkennen. Samen kunnen we Almere verder op de kaart zetten en bouwen aan een betere toekomst voor ons allemaal.