Aan de slag met passie voor de Civiele Techniek

Ben jij een technisch student, een startend ingenieur of een ingenieur met enkele jaren werkervaring? Dan helpen wij jou graag bij de ontdekking van jouw beste carrièrekeuze. Felix is één van de jonge ingenieurs die we hierbij hebben geholpen. Nadat Felix zijn opleiding aan de Haagse Hogeschool had afgerond is hij gestart als Junior Systems Engineer bij ProcessMinded. Hij vertelt zijn verhaal!

Wie: Felix Schouten
Bachelor: Civiele Techniek

Organisatie: Adviesbureau ProcessMinded
Functie: Junior Systems Engineer
Aantal dagen: 5 dagen per week

Trainingen, adviesgesprekken en sollicitaties

Felix: Van kinds af aan ben ik geïnteresseerd in alles wat met de civiele wereld te maken heeft. Dit komt onder andere doordat mijn vader werkzaam is in deze branche. Daarnaast is Nederland één van de voorlopers als het gaat om civiele projecten, het lijkt mij onwijs gaaf daar een bijdrage aan te kunnen leveren!

Naast mijn studie ben ik altijd actief geweest bij de studievereniging Atlantis. Ik heb in verschillende commissies gezeten en was regelmatig te vinden bij de activiteiten die door hen werden georganiseerd. Op deze manier ben ik in eerste instantie ook in contact gekomen met Enginear. In mijn tweede jaar kwam Enginear langs voor de training “Hoe profileer jij jezelf in de huidige arbeidsmarkt”. Een interessante training waarbij ook het één en ander verteld werd over de werkwijze van Enginear. Dit sprak mij direct aan.

In datzelfde jaar ben ik bij Enginear langs gegaan om de opties voor een relevante bijbaan tijdens de zomervakantie te bespreken. Ik ging in deze periode echter meerdere keren op vakantie waardoor het er uiteindelijk niet van is gekomen. Wel hebben we altijd goed contact gehouden.

In mijn vierde en laatste jaar gaf Enginear een mastervoorlichtingspresentatie op de Haagse Hogeschool. Omdat ik nog niet precies wist wat ik na mijn afstuderen wilde gaan doen ben ik hier naartoe gegaan. Toch heb ik uiteindelijk besloten geen master te gaan volgen, ik wilde het werkveld in om te ontdekken wat voor soort functie er echt bij mij past!

Door mijn stages en mijn afstuderen had ik enkel grote organisaties leren kennen. Om een goed beeld te krijgen van de arbeidsmarkt ging mijn voorkeur deze keer uit naar een kleinere organisatie. Doordat de kleinere organisaties over het algemeen een minder grote naamsbekendheid hebben bleek het lastig om hen te vinden. Ik besloot mijn situatie aan Enginear voor te leggen en een week later kon ik langskomen voor een adviesgesprek bij hen op kantoor.
Tijdens het adviesgesprek heb ik een persoonlijke stijl- en drijfverentest gemaakt. Twee leerzame testen! Daarnaast ook een leuk gesprek gehad met Frank, de oprichter van Enginear. Omdat ik nog druk was met afstuderen besloten we dat Enginear niet direct voor mij aan de slag ging, maar dat ik een aantal maanden later nog een keer langs zou komen om concrete afspraken te maken.

Na mijn afstuderen kwam Enginear direct met drie opties. Over de eerste optie was ik enthousiast, maar dit project is uiteindelijk niet doorgegaan. Jammer, maar ik heb er wel van geleerd: omschakelen, resetten en weer doorgaan. Vervolgens ben ik bij twee andere organisaties op gesprek geweest. Eén van de organisaties was ProcessMinded.

Fabian: Als adviseur bij ProcessMinded mocht ik het sollicitatiegesprek met Felix voeren. Ik wilde dit gesprek graag voeren zonder accountmanager van Enginear erbij. De zelfstandigheid van een jonge ingenieur is voor Processminded erg belangrijk. Gelukkig ging het Felix goed af. Het was duidelijk dat hij zich goed op het gesprek had voorbereid en we hadden direct een klik. Wij waren zo enthousiast dat wij Felix direct na het gesprek al hebben laten weten dat hij wat ons betreft mocht starten en een week later is hij begonnen!

Aan het werk

Felix: Ik ben nu twee maanden aan het werk bij ProcessMinded. Doordat Systems Engineering een onderwerp is wat tijdens de studie heel beperkt aan bod komt ben ik de eerste weken vooral druk geweest met inlezen. Vervolgens ben ik om mijn collega’s gaan ondersteunen bij hun projecten. Dit deed ik onder andere door het maken van analyses van contracteisen. Heel leerzaam.

Fabian: Bij ProcessMinded vinden wij het belangrijk om goede ondersteuning te bieden. We werken veel met elkaar samen en zeker in de beginperiode zullen de meer ervaren collega’s de jonge ingenieurs meenemen in hun project. Dit zorgt ervoor dat je snel stappen kan maken. Bij Felix was dit eveneens het geval en binnenkort start hij met zijn eerste eigen project. De klant weet dat Felix een starter is en nog niet alles zelfstandig zal kunnen oppakken. Zij weten echter ook dat hij vanuit ProcessMinded de nodige begeleiding krijgt en dat hij altijd snel aan de juiste kennis en informatie kan komen.

De samenwerking met Enginear

Felix: Toen ik op zoek ging naar een baan wilde ik dat in eerste instantie het liefst zelf regelen. Ik ben begonnen met de oriëntatie, maar merkte al snel dat ik hier door mijn afstuderen weinig tijd voor had. Daarnaast bleek het een stuk lastiger dan gedacht en de samenwerking met Enginear kwam als geroepen. Bij Enginear zijn ze persoonlijk en word je niet zomaar aan een organisatie gekoppeld. Een hele andere werkwijze dan bij detacheerders. Daar kreeg ik al snel het gevoel dat ik een nummertje was dat ergens geplaatst moest worden.

Fabian: Bij ProcessMinded hadden we nog niet eerder samengewerkt met een arbeidsbemiddelaar. We hebben zelf een groot netwerk waardoor het in het verleden ook niet nodig was. Deze keer was er echter wat meer haast bij. Frank kende ik al en ik besloot hem te benaderen. Voor mij geldt wel, net als bij Felix, dat ik zaken het liefst zelf regel en dat ik niet snel contact zal opnemen met een detacheringsbureau. Mochten we er in de toekomst zelf niet direct uitkomen, dan weet ik Enginear zeker te vinden!