De zoektocht naar praktijkervaring

Bij Enginear helpen wij jonge ingenieurs bij het leggen van de basis voor hun beste carrièrekeuze. Dit doen wij onder andere door te helpen bij het vinden van een bijbaan in het vakgebied van de gebouwde omgeving. Door tijdens de studie twee tot vijf dagen per week als technisch werkstudent aan de slag te gaan kom je erachter wat er echt bij jou past! Bram is één van de studenten die graag tijdens zijn studie wat praktijkervaring op wilde gaan doen. Hij heeft Enginear benaderd en is een paar weken later gestart bij de Gemeente Deventer als technisch werkstudent databeheer ROP. Hij vertelt zijn verhaal.

Wie: Bram Pijnenburg
Bachelor: Planologie & Sociale Geografie
Master: Geographical Information Management and Applications (GIMA)

Organisatie: Gemeente Deventer
Functie: Werkstudent databeheer ROP
Aantal dagen: 2 à 3 per week

Op zoek naar relevante werkervaring

Bram: Op dit moment ben ik bezig met de master Geographical Information Management and Applications (GIMA). Een opleiding waarbij je erg vrij wordt gelaten. We hebben 2 weken les en daarna 10 weken die we helemaal zelf mogen indelen. Hierdoor houd ik veel tijd over. Daarnaast is de studie heel theoretisch en mis ik de praktijk. Voor mij een reden om zelf op zoek te gaan naar een relevante bijbaan!

Tijdens mijn zoektocht stuitte ik al snel op de website van Enginear. Op hun website stond een interessante junior vacature. Ik besloot te reageren en werd dezelfde dag nog gebeld door Arjan, één van de accountmanagers bij Enginear.

Arjan nodige mij uit op kantoor waar ik een gesprek had met Laurie. Wat mij direct opviel is dat dit niet een standaard sollicitatiegesprek is. Om te beginnen mocht ik bijvoorbeeld een persoonlijke stijltest maken. Daarnaast hebben we het uitgebreid gehad over mijn expertise en wat ik precies van Enginear kon verwachten. De volgende dag heb ik nog een keer telefonisch contact gehad met Arjan over verschillende soorten GIS-functies.

Na een week kwam Arjan met een aantal concrete opties. De functie bij de Gemeente Deventer sprak mij direct aan en ik mocht langskomen voor een sollicitatiegesprek. We hadden een goede klik en gelukkig dachten ze daar bij de Gemeente Deventer hetzelfde over, want ik werd dezelfde dag nog gebeld door Arjan dat ik was aangenomen.

Gijs: Bij de Gemeente Deventer was er sprake van een piek in de werkdruk. Daarom was ik als accountmanager Geo-Informatie op zoek naar iemand die het team kon komen versterken. Ons team bestaat voor het grootste gedeelte uit medewerkers met veel ervaring. Dat is fijn, maar zij zijn niet altijd op de hoogte van de nieuwste softwarekennis en ontwikkelingen. Om deze reden waren wij heel gericht op zoek naar een jonge ingenieur. Dat Bram nog student is zagen wij als een voordeel. Met het aannemen van een technisch werkstudent creëer je namelijk een flexibele schil voor de afdeling!

Aan het werk

Bram: De flexibiliteit die je hebt als technisch werkstudent is ideaal! Ik werk in principe 2 à 3 vaste dagen per week en dat is perfect te combineren met mijn studie. Komt het een keer niet goed uit dan kan ik altijd schuiven met mijn dagen.

Gijs: Doordat Bram gemiddeld 2 à 3 dagen per week op kantoor is, is het lastig om hem zelfstandig aan grote klussen te laten werken. Daarom houdt Bram zich met name bezig met de kleinere concrete klussen. Hierbij letten we er natuurlijk altijd op dat het leerzaam is voor Bram. We helpen hem qua inhoudelijke kennis op weg, zodat hij het daarna zelfstandig op kan pakken.

Bram: Als technisch werkstudent databeheer ROP houd ik mij onder andere bezig met de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Dit is een gedetailleerde, digitale kaart van Nederland die alles toont wat je buiten ziet. Samen met mijn collega’s zorg ik ervoor dat deze kaart up-to-date blijft.

Ik doe ontzettend veel nieuwe ervaringen op. Zo komen de basis vaardigheden die in een opleiding vaak worden overgeslagen tijdens een bijbaan wel aan bod, krijg je de softwareprogramma’s waar je al mee kan werken nog beter onder de knie en leer je tegelijkertijd nieuwe softwareprogramma’s kennen. Daarnaast is het fijn om in dit stadium al te ontdekken hoe het er op de werkvloer aan toe gaat en hoe je het beste kunt functioneren in een werkomgeving.

De samenwerking met Enginear

Gijs: Bij de Gemeente Deventer hebben we al meerdere keren samengewerkt met Enginear. Bram is de tweede technische werkstudent die bij ons is gestart en begin dit jaar is er ook een jonge ingenieur als fulltime kracht bij ons begonnen. In alle gevallen is de samenwerking prettig verlopen. Wanneer je bij Enginear aangeeft dat je op zoek bent naar een extra kracht weten zij snel te handelen, gesprekken te regelen en een goede match te vinden!

Verder is het fijn dat Enginear betrokken blijft voor de begeleiding van de jonge ingenieurs. Bij de Gemeente Deventer zorgen we voor de vakinhoudelijke ondersteuning, maar de persoonlijke ontwikkeling met competenties leggen we bij Enginear neer.

Wanneer we in de toekomst op zoek moeten naar jonge ingenieurs zullen wij Enginear zeker weer benaderen.

Bram: Ook ik ben van mening dat het prettig is dat Enginear betrokken blijft. Twee weken nadat ik was gestart is Arjan langsgekomen om te horen hoe het beviel en een aantal weken daarna kwam hij langs voor een tussentijdse evaluatie. Bij mij hebben zich geen onprettige situaties voorgedaan, maar zeker wanneer je ergens tegen aanloopt kan ik me voorstellen dat het fijn is om op Enginear terug te kunnen vallen.

Een relevante bijbaan is een absolute aanrader en als het te combineren is met je studie zou ik het gesprek met Enginear aangaan om te zien wat jouw mogelijkheden zijn!