Werkstudentfuncties, het plaatje van de huidige arbeidsmarkt compleet!

Veel technische studenten willen tijdens hun opleiding al gaan ontdekken hoe het er in de praktijk aan toegaat, zo ook Aarnout Jansen. Zowel tijdens zijn bacheloropleiding aan de TU Delft als tijdens zijn masteropleiding aan de TU Eindhoven is Aarnout via Enginear aan de slag gegaan. Op dit moment werkt hij als werkstudent BREEAM bij Cordeel. Hij vertelt zijn verhaal.

Wie: Aarnout Jansen
Bachelor: Bouwkunde
Master: Urban Systems & Real Estate

Organisatie: Cordeel
Functie: Werkstudent BREEAM
Aantal dagen: 2 dagen per week

Het ontdekken van mijn vakgebied

Aarnout:
De combinatie van techniek en creativiteit heeft mij altijd enorm aangesproken. Tijdens de eerste maanden van mijn bacheloropleiding bouwkunde was ik er dan ook van overtuigd dat ik architect zou gaan worden. Halverwege mijn opleiding kwam ik tot de conclusie dat de architectuur toch niet mijn ding was. Omdat ik nog niet precies wist wat ik dan wel wilde besloot ik naast mijn bouwkunde vakken ook de schakelvakken voor civiele techniek te gaan volgen. Op deze manier kon ik straks alle kanten op.

Ik vind mijn vakgebied ontzettend leuk en wilde graag relevante werkervaring opdoen. Via vrienden hoorde ik over de dienstverlening van Enginear. Ik besloot op de website van Enginear te kijken en zag daar een vacature die mij erg aansprak. Ik heb online gesolliciteerd en werd dezelfde dag nog gebeld door Marjolein, één van de loopbaanadviseurs bij Enginear. Zij heeft mij uitgelegd dat de vacatures op de website vaak als voorbeeld dienen, deze geven een beeld van het soort functies dat Enginear je kan bieden. Om te onderzoeken welke functie er bij mij past werd ik uitgenodigd voor een adviesgesprek bij Enginear op kantoor.

Voorafgaand aan het adviesgesprek mocht ik een persoonlijke stijltest maken. Vervolgens hebben we mijn cv doorlopen en mijn ambities besproken. Op basis daarvan is Frank, accountmanager bij Enginear, voor mij op zoek gegaan. Hij heeft ontzettend snel gehandeld, want een dag later kwam hij met een project voor een paar maanden. Na afloop van dit project had ik de smaak te pakken, ik wilde meer! Ik ben samen met Enginear op zoek gegaan naar een nieuwe bijbaan en ook deze werd snel gevonden. Het ging wederom om een relatief kort project, al met al heb ik hier twee maanden gewerkt.

Tijd om door te groeien

Een paar maanden na het stoppen van de tweede opdracht besloot ik Enginear opnieuw om hulp te vragen. Ik was toen net begonnen met mijn master Urban Systems & Real Estate en wilde graag ervaring opdoen in deze richting. Daarnaast was ik klaar voor een functie met meer verantwoordelijkheden. In de functie waar Frank toen mee kwam was dat zeker het geval. Bij de twee eerdere bijbanen was ik vooral bezig met het inkloppen van data, deze keer werd ik de databeheerder.

Wanneer ik erachter kwam dat bepaalde data onjuist was dan was ik de persoon die advies gaf over welke acties er moesten volgen. Daarnaast kreeg ik de kans om te netwerken en relaties op te bouwen voor na mijn studie.
Nadat dit project was afgelopen ben ik mij een paar maanden volledig gaan richten op mijn studie. Aan het begin van dit jaar had ik echter weer ruimte om twee à drie dagen in de week te werken. Gezien de eerdere positieve ervaringen met Enginear heb ik hen direct een e-mail gestuurd en ook deze keer kwamen ze snel met een optie. In februari 2019 ben ik gestart als werkstudent BREEAM bij Cordeel. BREEAM is een duurzaamheidclassificering voor gebouwen. Samen met de projectleider en een BREEAM-expert stel ik doelen op, maak ik planningen en zorg ik dat de benodigde documenten worden opgestuurd. Van de vier bijbanen die ik heb gehad sluit deze vierde functie het beste aan op mijn studie, zowel qua bedrijf als qua werksfeer.

Het plaatje van de arbeidsmarkt compleet

De bijbanen die ik via Enginear heb gevonden hebben mij een goed beeld gegeven van de huidige arbeidsmarkt. Ik heb ontzettend veel praktijkervaring opgedaan waardoor ik nu goed weet wat ik na mijn studie wel en niet wil. Het heeft mij gevormd tot wie ik nu ben en mij klaargestoomd voor de eerste stappen op de arbeidsmarkt ná mijn afstuderen.
Uit het feit dat ik vier keer via Enginear aan de slag ben gegaan blijkt het al, maar een bijbaan in je vakgebied is iets wat ik iedereen aan kan raden. Enginear denkt vanuit jouw belang, ze zijn persoonlijk en weten goed wat er bij je past. Daarnaast bleven ze ook op de momenten dat ik niet via hen aan het werk was interesse tonen. Het feit dat ze eens in de zoveel tijd bellen om op de hoogte te blijven van mijn persoonlijke situatie is iets wat ik zeker kan waarderen!