Van technisch werkstudent tot echte baan

Enginear brengt opdrachtgevers in het vakgebied van de gebouwde omgeving en jonge ingenieurs bij elkaar en creëert hiermee  succesvolle en duurzame samenwerkingen. Een voorbeeld van zo’n samenwerking is die van Ceres van Hal en aannemersbedrijf Van Ooijen te Gouda. Op 1 februari 2016 begon Ceres aan zijn eerste werkdag als junior werkvoorbereider bij Van Ooijen nadat hij hier 2,5 jaar als technisch werkstudent heeft gewerkt naast zijn hbo-studie Civiele Techniek. Wij gingen bij hem langs om hem te feliciteren met zijn nieuwe baan en om samen met de directeur, Harmen Eijkelenboom, terug te kijken op de fijne samenwerking.

Aan de slag als werkstudentwerkstudent

Ceres: Toen ik bij Van Ooijen begon ben ik eerst 3 weken naar buiten gegaan om te werken als grondwerker en te ervaren hoe het er op de bouwplaats aan toe gaat. Na die drie weken was mijn zomervakantie voorbij en begon mijn studie weer. Vanaf dat moment werkte ik iedere vrijdag vast bij Van Ooijen. Ik heb als technisch werkstudent voornamelijk gewerkt in de werkvoorbereiding van railinfra projecten. Als werkvoorbereider hield ik mij met name bezig met het maken van tekeningen, het schrijven van plannen en het vergelijken van prijzen.

Voor een bedrijf als Van Ooijen is het lastig om werkvoorbereiders te vinden die ervaring hebben met het werk dat zij doen. Dit komt doordat er niet veel bedrijven zijn die gespecialiseerd zijn in het werk aan en bij de spoorinfrastructuur. Om deze reden hebben zij besloten via Enginear een jonge ingenieur aan te nemen en deze intern verder op te leiden.

Harmen: Door het opleiden van een jonge ingenieur konden wij Ceres enthousiasmeren voor het vak dat wij uitvoeren. Bovendien kreeg hij zo de mogelijkheid om te ervaren hoe wij te werk gaan en wat voor sfeer er op de werkvloer hangt. Door in dit stadium van de studie al met dit vak bezig te zijn kan iemand zich al specialiseren voordat hij of zij gaat afstuderen. Dan zie je iemand echt vak-volwassen worden en daar kun je als bedrijf dan weer op voortborduren.

De samenwerking met Enginear

Ceres: De samenwerking met Enginear heb ik als heel prettig ervaren. Ik had het gevoel dat ik altijd bij Enginear terecht kon. Ze stonden voor mij klaar en ik werd goed begeleid.

Harmen: Als het aankwam op het inzetten van arbeidsbemiddelingsbureaus was ik over het algemeen wat terughoudend, maar de samenwerking met Enginear verloopt heel goed. Als ik vragen heb dan hebben ze daar aandacht voor. Ik heb een hoge mate van openheid en eerlijkheid ervaren tijdens de samenwerking.

Ceres: Ik zou andere studenten zeker aanraden om een relevante bijbaan naast hun studie na te streven. Je moet er dan wel rekening mee houden dat het je minimaal 8 uur per week kost. Ik werkte deze uren op één doordeweekse dag. Het is namelijk niet zo dat je even twee uurtjes in de avond kunt werken. Voor mij kwam het er dan op neer dat ik soms in het weekend nog wat aan school moest doen. Dat moet je er wel voor over hebben.

Harmen: Ik zou het iedere student aanraden om relevante werkervaring op te doen naast de studie. Ik heb het gevoel dat hetgeen je op school leert erg theoretisch blijft. Ze schenken veel te weinig aandacht aan het reilen en zeilen binnen echte bedrijven. Dat kun je ook merken aan de studenten die direct na hun afstuderen de arbeidsmarkt betreden zonder naast hun studie binnen de branche te hebben gewerkt. Daardoor moeten ze best een hoge drempel over. Ze leren wel technische vaardigheden, maar vrijwel niets over bedrijfsvoering. Dat kun je denk ik alleen opvangen door minstens één dag in de week naast je studie te werken binnen de branche.

Je eerste vaste baan

Zowel Ceres als Harmen zijn het erover eens dat een bijbaan vooral iets toevoegt aan je studie wanneer er ruimte is voor goede begeleiding vanuit het bedrijf. Bij Van Ooijen is dit volgens Ceres zeker het geval. Daarom is hij hier na zijn studie direct begonnen met zijn eerste vaste baan als assistent werkvoorbereider.

Ceres: Ik ben nu assistent werkvoorbereider geworden van railinfra projecten. Op dit moment loop ik mee met de meest ervaren werkvoorbereider om het hele proces van een project te ervaren. Ik ga hierin ook alle vergaderingen bijwonen en helpen bij het maken van de planning. Tot nu toe heb ik als technisch werkstudent slechts een aantal fasen meegemaakt van projecten. Dit gaan we de komende maanden zo snel mogelijk inhalen!

Harmen: Ceres zal in zeer korte tijd opgeleid worden tot een zelfstandig functionerende werkvoorbereider.

Voor Ceres was dit een hele mooie kans om zijn loopbaan goed te beginnen, maar voor Van Ooijen heeft het werken met jonge ingenieurs zeker ook voordelen!

Harmen: Ik denk dat het voor ieder bedrijf belangrijk is om jonge mensen aan te blijven nemen. Zij zijn de toekomst en gaan op lange termijn bepalen hoe succesvol je bedrijf is. Natuurlijk is het belangrijk om ervaring en kennis binnen je bedrijf te hebben, maar dat moet wel overgedragen worden aan jonge en gedreven mensen. Mijn mening is dat het voor een bedrijf erg gezond is om een goede mix van ervaringsniveaus te hebben binnen je medewerkers.