Werken met volledige flexibiliteit, de perfecte combi met mijn studie!

Wanneer je tijdens jouw studie relevante werkervaring op wilt doen zit je bij Enginear goed! Wij helpen technische studenten en jonge ingenieurs bij het vinden van passende mogelijkheden in de arbeidsmarkt. Marien de Lange wilde tijdens zijn master Structural Design aan de TU Eindhoven ervaren hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Samen met Enginear is hij op zoek gegaan naar een bijbaan die te combineren was met zijn studie en zijn bestuursjaar bij de roeivereniging en deze hebben we gevonden. Marien is gestart bij Docsa als werkstudent bouwtechniek en vertelt zijn verhaal.

Wie: Marien de Lange
Bachelor: Bouwkunde
Master: Structural Design

Organisatie: Docsa
Functie: Werkstudent bouwtechniek
Aantal dagen: 10-12 uur per week

Van commissie tot bijbaan

Marien: Toen ik met mijn bachelor bouwkunde begon dacht ik dat ik architect zou gaan worden. Tijdens een project in het tweede jaar ontdekte ik echter dat dit niets voor mij was. Ik ga liever concreet aan de slag, ik wil berekeningen maken en constructies doorrekenen. Daarom besloot ik de richting Structural Design te kiezen en dit blijkt goed bij mij te passen!

Naast mijn studie heb ik gelukkig genoeg tijd voor extra curriculaire activiteiten. Zo heb ik in 2016 in het bestuur van de Bouwkunde Bedrijvendagen gezeten. Dit was ook het moment waarop ik met Enginear in contact kwam. In dat jaar wilde we een speciale samenwerking met Enginear aangaan waarin Enginear niet alleen op de bedrijvendag zou staan, maar ook een workshop zou verzorgen en één-op-één adviesgesprekken zou voeren met de jonge ingenieurs. Het contact verliep soepel en de organisatie was top!

De gesprekken die ik destijds met Enginear heb gevoerd maakte mij enthousiast. Ik ontdekte dat Enginear niet alleen een arbeidsbemiddelingsbureau is; maar ook met je meedenkt, je advies geeft en je begeleid. Toen ik een half jaar later besloot om relevante werkervaring op te gaan doen heb ik direct contact opgenomen met Enginear. Ik heb me online bij hen ingeschreven en kon dezelfde week langskomen voor een adviesgesprek bij hen op kantoor.

Het feit dat Enginear jou als persoon wil leren kennen vind ik positief, ze luisteren echt naar jouw wensen. Zelf had ik aangegeven graag in Eindhoven aan de slag te willen en flexibiliteit was voor mij essentieel. Zodoende kwamen ze bij Enginear al snel met de optie bij Docsa, een bedrijf dat zich richt op de brandveiligheid in en van gebouwen.

Volledige flexibiliteit

Suzanne: Als HR functionaris bij Docsa was ik hard op zoek naar iemand die ons team een paar uur per week kon ondersteunen. Omdat wij voor deze functie geen minimum aantal uren kunnen garanderen was het voor ons belangrijk dat we iemand zouden vinden die daar flexibel in was. Een jonge ingenieur die ons op dat moment als bouwkundige tekenaar ondersteunde kende Enginear vanuit zijn studie en wist mij te vertellen dat zij de technische studenten kennen die wij zoeken. Een aantal van zijn medestudenten hadden een bijbaan via Enginear en daar hoorde hij altijd positieve verhalen over. Hij adviseerde mij contact met hen op te nemen.

Marien: Ondertussen ben ik ruim een jaar werkzaam bij Docsa. In een gemiddelde week werk ik 10 tot 12 uur. Ik zoek vaak een paar dagdelen uit waarin ik wil gaan werken, maar ook wanneer ik een uurtje over heb klap ik mijn laptop regelmatig open. Ik heb een laptop van de zaak waardoor ik altijd en overal kan werken. Ik hoef niet op kantoor aanwezig te zijn en zit meestal thuis of op de TU Eindhoven. Hierdoor kan ik het perfect combineren met mijn studie en mijn bestuursjaar bij de roeivereniging!

Plattegronden en brandveiligheidsaspecten

Marien: Ken je de plattegronden die je vaak in openbare gebouwen ziet hangen? De plattegronden met daarop de vluchtroutes en de plekken waar de brandslangen te vinden zijn? Dat zijn de plattegronden die ik maak! Naast deze plattegrond maak ik ook een meer gedetailleerde versie. Deze variant heeft een bedrijf nodig voor het aanvragen van gebruiksvergunningen.

Zelf bezoek ik geen klanten, dat doet mijn leidinggevende. Hij inspecteert de gebouwen en adviseert de organisaties. Vervolgens zorgt hij ervoor dat ik de juiste informatie aangeleverd krijg. Dit kan een bestaande plattegrond zijn of een oud ingescand PDF-bestand. Bij de bestaande plattegronden hoef ik alleen nog maar de brandveiligheidsaspecten toe te voegen. In het geval van de oude ingescande PDF-bestanden teken ik de plattegronden zelf. Dit kunnen flinke projecten zijn, maar wanneer het eenmaal af is heb je wel echt wat neergezet!

De samenwerking met Enginear

Marien: Een bijbaan in je eigen vakgebied is een absolute aanrader, en hetzelfde geldt voor een samenwerking met Enginear. Ze nemen je veel werk uit handen en de persoonlijke aanpak zorgt ervoor dat ze je kunnen koppelen aan een organisatie die echt bij je past!

Suzanne: De samenwerking met Enginear is altijd soepel verlopen. De werkstudentenconstructie biedt de flexibiliteit die door beide partijen werd gezocht. Daarnaast is het fijn dat wij alles direct met Marien kunnen afstemmen en dat wij niet alles via Enginear hoeven te regelen. Als we in de toekomst opnieuw op zoek gaan naar technische werkstudenten zullen we zeker weer aankloppen bij Enginear!