Werkervaring opdoen naast je studie, een absolute aanrader!

Bij Enginear helpen wij jonge ingenieurs bij het leggen van de basis van hun beste carrièrekeuze. Tijdens de studie doen wij dit onder andere door te helpen bij het vinden van een relevante bijbaan. Jawad is één van de technische studenten die besloot de hulp van Enginear in te schakelen, en met succes. Het afgelopen jaar heeft hij naast zijn studie Bouwkunde aan de Haagse Hogeschool met veel plezier bij de BghU gewerkt. Toen het project in augustus was afgelopen besloot hij samen met Enginear op zoek te gaan naar een nieuw project en dat hebben we gevonden. Begin september is Jawad gestart bij het Inspectiehuis te Gouda. Hij vertelt zijn verhaal!

Jawad:
Nadat ik mijn mavo had afgerond wist ik niet goed wat ik wilde. Ik ben altijd erg technisch geweest maar besloot toch een niet technische mbo-opleiding te gaan volgen. Deze heb ik met succes afgerond, maar ik wilde meer. Daarom besloot ik Commerciële Economie te gaan studeren. De vakken spraken mij echter totaal niet aan en na een half jaar besloot ik mijn studie stop te zetten. Een half jaar lang heb ik toen na kunnen denken over welke studie ik dan wel wilde gaan volgen en uiteindelijk koos ik voor de opleiding Bouwkunde aan de Haagse Hogeschool. Dit was een schot in de roos.

Tijdens mijn studie ben ik Enginear regelmatig tegengekomen. Ik zag Enginear tijdens Bedrijvendagen, op de uitingen van studievereniging Atlantis was Enginear als hoofdsponsor altijd goed zichtbaar en ik kende meerdere studenten die via Enginear een baan hadden gevonden.

Ruim 8 jaar heb ik voor dezelfde opdrachtgever gewerkt. Toen zij failliet gingen moest ik op zoek naar iets nieuws en ik besloot dat ik een bijbaan wilde die aansloot op mijn studie en waar ik echt wat van kon leren. Meerdere studiegenoten raadde mij aan contact op te nemen met Enginear. Ik besloot mij via de website van Enginear aan te melden en werd dezelfde dag nog gebeld door Marjolein, één van de loopbaanadviseurs. Het was een leuk gesprek en we hebben direct een afspraak ingepland bij Enginear op kantoor.

Voordat we begonnen met het adviesgesprek mocht ik de persoonlijke stijltest maken. Op basis van deze test en het adviesgesprek kan Enginear bepalen wat voor soort functie er bij jou past. Heel interessant, want hoewel ik mijzelf in de meeste punten herkende kwamen er ook wat punten naar voren die nieuw voor mij waren.

Na de afspraak bij Enginear op kantoor is het allemaal erg snel gegaan, ik mocht gelijk op gesprek bij de BghU (Belastingsamenwerking Gemeenten & Hoogheemraadschap Utrecht). Ik had mij thuis al goed voorbereid en voorafgaand aan het gesprek heb ik ook nog even met Jasper, één van de accountmanagers van Enginear, gezeten om het één en ander door te spreken. Ik was er klaar voor! Doordat Enginear veel samenwerkt met de BghU weten zij precies wat ze aan elkaar hebben en ging het gesprek onwijs snel. Ze waren net als ik enthousiast en ik hoorde direct dat ik mocht beginnen als Medewerker Gegevens Beheer.

Aan het werk

Samen met vijf andere studenten, die ook via Enginear bij de BghU zijn gestart, ben ik een aantal weken bezig geweest met het uitzoeken, verwerken en beheren van data in Web GIS. Tijdens mijn studie deed ik dit werk 2 tot 4 dagen per week en tijdens de zomervakantie ben ik fulltime aan de slag gegaan. Ik vond het erg fijn dat ze zo flexibel waren. Mede hierdoor was het erg goed te combineren met mijn studie.

In mijn periode bij de BghU heb ik veel nieuwe dingen geleerd die goed aansloten op mijn studie; hoe verloopt het traject van het bouwen van een complex tot de oplevering, hoe wordt al deze data verwerkt door de BghU en met welke partijen heb je nog meer te maken?

Na de zomervakantie stopte de vijf studenten waar ik mee samenwerkte. Via Enginear zijn er toen weer drie nieuwe studenten gestart en omdat ik zelf al goed bekend was met de werkzaamheden en het systeem was ik degene die hen leiding mocht geven. Een leuke uitdaging!

Toen het project bij de BghU was afgelopen heb ik bij Frank, de oprichter van Enginear, aangegeven dat ik graag wat meer met tekenwerk of bouwfysica zou willen doen. Zodoende kwam Frank met een optie bij het Inspectiehuis te Gouda. Een optie die goed aansluit bij de richting die ik uiteindelijk op wil. Een week nadat ik op gesprek was geweest mocht ik starten.

In deze functie ben ik degene die de data die de inspecteurs opleveren invoer in het systeem. Hierbij is het belangrijk dat ik alle data met betrekking tot bouwfysische aspecten goed controleer. Daarnaast werk ik regelmatig met programma’s als AutoCAD, Floorplanner en Sketchup, waardoor ik de kennis die ik tijdens mijn studie heb opgedaan goed in de praktijk kan toepassen!

Als je ervaring op wilt doen in je vakgebied en jezelf echt wilt ontwikkelen zou ik je zeker aanraden contact op te nemen met Enginear. Bij Enginear zijn ze persoonlijk en ze denken met je mee. Niet alleen op het moment dat je een baan zoekt, maar ook wanneer je bent gestart. Frank belt mij regelmatig om te vragen hoe het gaat en om te horen of ik ergens tegenaanloop en dat kan ik erg waarderen. Daarnaast ben ik begin juli aanwezig geweest bij het jaarlijkse zomerevent van Enginear. Dit jaar begon het evenement met een activiteit gevolgd door een walking dinner. Heel gezellig en erg leuk om hier andere technische werkstudenten en jonge ingenieurs te spreken. Een hoop mensen kende ik al van mijn tijd bij de BghU en/of van mijn studie, maar ik heb ook veel nieuwe mensen ontmoet!