Een zelfstandige werkstudent is goud waard!

Wij geloven dat de bijbanen die wij aanbieden voor studenten Civiele Techniek echt bijdragen aan de loopbaan van de jonge ingenieur. Wij zijn langsgegaan bij Willem Nieuwland, een hbo-student Civiele Techniek die via Enginear zijn bijbaan heeft gevonden. Willem is na het afronden van de mbo-opleiding infra doorgestroomd naar de Hogeschool Rotterdam en werkt nu 2 dagen per week als werkstudent bij Civil at Hart, een ingenieursbureau in de GWW-sector. Hij werkt hier als tekenaar en werkvoorbereider aan diverse civieltechnische projecten. Wij spraken met Willem en directeur Ron Hart over de 2 jaar die Willem nu bij Civil at Hart werkzaam is.

Aan de slag via Enginearwerkstudent Willem

Willem: Tijdens mijn mbo-opleiding ging ik afstuderen bij Oranjewoud. Hier ben ik na het afronden van mijn mbo-studie blijven werken als werkstudent. Bij Oranjewoud waren de projecten groot en omvangrijk waardoor mijn inbreng beperkt was. Ik ben toen via-via met Enginear in aanraking gekomen en langsgegaan voor een adviesgesprek. Snel daarna kon ik al aan de slag bij Civil at Hart als technisch werkstudent. Hier zijn de projecten kleiner en lopen ze korter waardoor mijn bijdrage relatief groot is. Ik krijg zo veel meer verschillende aspecten mee.

Ron: Het eerste contact dat ik met Enginear had was erg prettig. We hebben toen een afspraak gemaakt en ook dat gesprek heb ik als plezierig ervaren. Wat ik zo leuk vind aan Enginear is hun innovatieve manier van werken, dit spreekt mij erg aan. Daarnaast was het idee van technische werkstudenten voor mij op dat moment ideaal, aangezien ik vooral op zoek was naar iemand die ik flexibel kon inzetten.

Willem: Ik ben in eerste instantie begonnen met veel tekenwerk. Daarnaast heb ik veel hoeveelheden berekend om te gebruiken in bestekken. Later ben ik ook nog wat andere berekeningen gaan doen. Ik was al vrij bedreven met het programma AutoCAD en ben in de eerste weken goed begeleid om zo zelfstandig mogelijk te kunnen werken. Wat ik merk is dat de werkzaamheden erg divers zijn, dat vind ik prettig en leerzaam. In dat opzicht denk ik dat het qua praktijkkennis veel heeft toegevoegd aan mijn theoretische hbo-opleiding. Veel situaties die ik op mijn werk meemaak kom ik weer tegen in mijn studie. De vakken die ik momenteel volg zijn echt een aanvulling op wat ik al weet. Op school weten ze dat ik naast mijn studie vrij veel werk, daar wordt goed rekening mee gehouden. Wat ook helpt is dat ik altijd veel kan vragen aan Ron, daar leer ik ook veel van.

Ron: De afgelopen tijd heb ik Willem hard zien groeien. Wat betreft zijn technische tekenvaardigheden, maar ook als persoon. Tijdens een groot project, heeft Willem laten zien goed zelfstandig te kunnen werken en ook zelf met initiatieven en oplossingen te komen. Het contact met Enginear dat ik tijdens deze periode heb gehad is altijd goed geweest. Alle begeleiding die Willem nodig had, kreeg hij verder van ons.

Willem: Ik zit nu in het tweede jaar van mijn studie en per september zal ik stage gaan lopen. Hoe het daarna loopt weet ik nog niet, maar ik wil hier tijdens mijn studie zeker blijven werken! Ik leer nog steeds erg veel. Ik heb bijvoorbeeld net een cursus 3D modelleren afgerond gefaciliteerd door Civil at Hart. Daarnaast vind ik de sfeer hier erg prettig. Als ik terugkijk op mijn baan bij Civil at Hart kan ik concluderen dat ik er veel aan heb gehad.  Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd om te gaan met veel vrijheid. Op mijn vrije studiedagen werk ik namelijk vaak thuis. Op dit soort momenten ga ik dan bijvoorbeeld modelleren.

Een werkstudentenfunctie? Ideaal!

Willem: Van de vrijheid die ik kreeg heb ik veel geleerd, maar het is ook een verantwoordelijkheid waar je mee om moet kunnen gaan. Je moet ertegen kunnen om bij een wat kleiner bedrijf in het diepe gegooid te worden. Als je dit met beide handen aan kunt pakken, dan is dat onwijs goed voor je loopbaan. Je leert er echt ontzettend veel! Daarnaast kun je erachter komen waar je passies liggen en welke richting het best bij je past. Dit is één van de redenen dat ik iedere student aanraad om ook te gaan werken! Het contact met Enginear is erg goed. Ik heb vanaf het begin regelmatig contact gehad met verschillende medewerkers. Zo werd er bijvoorbeeld regelmatig gevraagd hoe het ging, heel fijn!

Ron: Voor ons was een technische werkstudent ideaal, aangezien ze al iets kunnen en dus niet helemaal blanco bij een bedrijf komen. Dit was zeker het geval bij Willem, aangezien hij het mbo al had afgerond. Daarnaast kun je technische werkstudenten ook heel snel dingen bijbrengen omdat ze heel leergierig zijn. Ze hebben nog weinig werkervaring en het is voor hen een goede manier om tijdens de studie al te ervaren wat ze leuk vinden en welke kant ze op willen. Ik merk wel dat ze in het begin goede begeleiding nodig hebben om tot het volwaardig meewerken te komen. Maar, conclusie: Een zelfstandige werkstudent is echt goud waard!