Het salaris van een startend ingenieur!

Het is eindelijk zover, je studie is (bijna) afgerond en je bent op zoek naar een leuke startersfunctie. Je gaat solliciteren en wordt uitgenodigd voor een gesprek. Voordat je op gesprek gaat wil je nog een aantal dingen voorbereiden. Zo wil je allereerst nog wat meer informatie over het bedrijf waar je op gesprek gaat. Daarnaast wil je uiteraard precies weten wat de functie inhoudt en, niet geheel onbelangrijk, wat het salaris zal worden.

Wat je exact gaat verdienen is afhankelijk van verschillende factoren. Zaken die over het algemeen een rol spelen zijn je leeftijd, je opleidingsniveau, je reeds opgedane werkervaring en de werkzaamheden die je gaat uitoefenen. In dit geval nemen we even als uitgangspunt dat je een starter bent met een HBO of WO afgeronde studie. Wanneer je online op zoek gaat naar een gemiddeld startsalaris zul je zien dat je een grote verscheidenheid aan antwoorden zult krijgen.  De “loonwijzers” spreken elkaar vaak tegen en op de verschillende fora vind je eveneens een hoop uiteenlopende antwoorden.

Het startsalaris

Met onze jarenlange ervaring in het vakgebied geven wij je graag onze mening over het salaris van een startende ingenieur binnen het vakgebied van de gebouwde omgeving. Zoals je in de onderstaande tabellen kunt zien wordt er een bepaalde bandbreedte gehanteerd. Jouw verdiensten worden namelijk niet alleen bepaald door het salaris, maar de overige, secundaire arbeidsvoorwaarden spelen ook een grote rol. Denk hierbij aan het aantal vakantiedagen, pensioenopbouw, reiskostenvergoeding, enzovoort. Als je deze verschillen tussen werkgevers in geld gaat uitdrukken kun je in sommige gevallen het hogere of lagere salaris verklaren.

Starter HBO

Het startsalaris van iemand die net van het HBO komt ligt over het algemeen tussen de € 2100 en de € 2600 bruto per maand op basis van 40 uur in de week.
Jaarlijks kan er een stijging plaatsvinden van € 75 tot € 150 bruto per maand.

startsalaris HBO

 

Starter WO

Het startsalaris van een iemand die net van het WO komt ligt over het algemeen net wat hoger. Hier ligt de ondergrens op de € 2300. De  bovengrens ligt hier rond € 3000 bruto per maand op basis van 40 uur per week.
De jaarlijkse stijging die kan plaatsvinden ligt bij de WO starters tussen de € 75 en de € 150 bruto per maand.

startsalaris WO

 

Belangrijk om te vermelden is dat de bovengenoemde bedragen gelden voor private bedrijven. Bij overheden ligt het startsalaris namelijk vaak wat hoger. De jaarlijkse stijging ligt hier echter net wat lager waardoor je uiteindelijk rond eenzelfde bedrag zult uitkomen. Bij aannemers ligt het startsalaris eveneens wat hoger. In dit geval komt dat vaak doordat het aantal uren dat je per week werkt wat hoger ligt dan de standaard 40 uur.

Mocht je meer vragen hebben of ben je op zoek naar een carrière adviesgesprek dan kun je altijd contact met ons opnemen.