Wat je moet weten als je aan je eerste baan begint | Enginear

Wat je moet weten als je aan je eerste baan begint!

Je bent net afgestudeerd en gaat binnenkort starten bij je eerste baan. Onwijs leuk, maar ook spannend. Allereerst is het goed om te weten dat je als starter nog lang niet klaar bent op het moment dat je de wc’s hebt gevonden, je weet welke collega’s het goed kunnen vinden met de baas en je blindelings naar het bedrijfsrestaurant kunt lopen. Nee, op dat moment is de introductie pas net begonnen. Want, wat houden jouw werkzaamheden precies in en hoe zorg jij ervoor dat je niet direct alle rotklussen krijgt toegeschoven? Om ervoor te zorgen dat jouw start zo soepel mogelijk gaat verlopen hebben wij tien tips voor jou op een rijtje gezet!

1. Je mag domme vragen stelleneerste baan
Het is je eerste baan en alles is nieuw. Dat jij dus niet direct begrijpt waar ze het tijdens de vergadering over hebben is echt geen probleem. Maak aantekeningen en vraag om toelichting wanneer je bepaalde zaken niet snapt. Wees ook niet bang om fouten te maken. Je collega’s weten dat je nog veel moet leren en fouten horen daarbij, daar leer je juist van!

2. Ontdek hoe de organisatie in elkaar zit
Zorg dat je een organogram te pakken krijgt! De afdeling waar jij werkt zit niet in een vacuüm, maar maakt deel uit van een groter geheel. Zoek daarom uit welke afdelingen er nog meer zijn en wie welke rol vervult. Je weet nooit waar je hen in de toekomst nog voor nodig gaat hebben.

3. Leer je collega’s snel kennen
Natuurlijk stel jij jezelf netjes aan iedereen voor, maar dat is niet genoeg. Stap tijdens de koffiepauze eens op een collega af en maak een praatje. Zorg dat je een wat kunt vertellen over jezelf en toon oprechte interesse in de ander. Zorg er ook voor dat je niet telkens terugvalt op die ene collega die toevallig aardig tegen jou was op de eerste dag, maar schuif tijdens de lunch ook eens aan bij collega’s die je tijdens je dagelijkse werk wellicht wat minder vaak tegenkomt.

4. Leer de geheimtaal
Ieder bedrijf heeft uitgesproken en onuitgesproken codes. De afkortingen bijvoorbeeld. Hoor jij de term BVP voorbij komen, dan weet je wellicht dat dit Best Value Procurement betekent. Maar die 600 andere afkortingen? Vooral tijdens een vergadering vliegen de lettersamenstellingen je om de oren. Noteer alle afkortingen die je hoort en ga op zoek naar de bijbehorende betekenis. Je zult merken dat je de meeste afkortingen snel zal gaan herkennen en dat je binnen een paar weken waarschijnlijk zelf net zo hard meedoet.

5. Realiseer je dat theorie iets anders is dan praktijk
Je zult al snel merken dat de zaken er in de praktijk vaak net wat anders gaan dan jij in je opleiding hebt geleerd. Misschien gaat er in jouw ogen van alles fout, ook al zijn de resultaten goed, en mogelijk heb je zelfs gelijk. Toch kun je beter niet meteen kritiek hebben. Pas wanneer je hebt uitgezocht waarom ze iets op een bepaalde manier doen, kunnen suggesties om het op een andere manier aan te pakken effect hebben.

6. Geef je grenzen aan
Een starter is iets anders dan een slaaf. Toch is het bij sommige bedrijven normaal dat je dagen maakt van veertien uur en dat je in het weekend een tas vol werk mee naar huis neemt. Je bent ervoor gewaarschuwd, maar in je enthousiasme voor de baan ga je over je eigen grenzen (en die van je partner) heen. Je wilt nu eenmaal carrière maken en dat is je goed recht. Maar bedenk je ook dat ze wellicht meer aan je hebben als jij op het juiste moment nee weet te zeggen.

7. Bijdehand is iets anders dan arrogant
Je wilt salarisverhoging en je vindt dat je dat waard bent. Zeker wanneer je hoort wat collega’s verdienen denk je dat je met een te laag beginsalaris akkoord bent gegaan. Wanneer je dit bij jouw leidinggevende ter sprake wilt brengen moet je kunnen aantonen wat je tot dan toe gepresteerd hebt. Het is namelijk geen goed idee om zonder gegronde reden te roepen dat je meer geld wilt hebben. Wanneer je hier opnieuw over gaat onderhandelen tijdens een functionerings- of beoordelingsgesprek zorg je dat de nieuwe afspraken op papier worden vastgelegd.

8. Hou je mening over je nieuwe baas voor je
Wanneer je ergens net bent begonnen is het niet zo verstandig om direct jouw mening over die ene collega of je baas met andere collega’s te delen. Nu lijkt deze persoon misschien heel betrouwbaar, maar je weet nog niet hoe alle lijntjes lopen en je wilt natuurlijk niet dat deze berichten uiteindelijk bij de persoon zelf komen.

9. Neem de tijd om te groeien
Je begint als junior, maar je krijgt al snel het gevoel dat je geen junior meer bent. Maar wat ben je dan wel? Gebruik deze periode om fouten te maken, briljante ideeën te opperen, veel te leren en ervaring op te doen. Je kunt tenslotte nog jarenlang senior zijn.

10. Zet andere activiteiten tijdelijk op een lager pitje
De overgang van studie naar werk is vaak zwaarder dan je denkt. Elke dag vroeg op, in de file of met de trein, je bent het niet gewend. Gapend achter de computer of in een werkoverleg maak je niet zo’n alerte indruk. Geef jezelf de tijd om te wennen. De prioriteit ligt nu bij het werken. Probeer dit een eerlijke kans te geven, bijvoorbeeld door weg te gaan uit je studentenhuis. Doe het doordeweeks even rustig aan en gebruik vooral het weekend om feest te vieren.