5 tips om door te groeien in je carrière! | Enginear

5 tips om door te groeien in je carrière!

Je hebt een leuke baan en je zit helemaal op je plek, maar je wilt wel graag blijven groeien. Hoe pak je dat dan het beste aan? Wij geven vijf tips om carrière te maken binnen je eigen functie. 

1. Verlies je focus nietGroeien in jouw carrière
De beste manier om te werken aan je carrière is: werken! Zorg dat je jouw doel aan de horizon scherp blijft zien. Waarschijnlijk ga je er niet in een rechte lijn op af maar bewaak in ieder geval de bandbreedte en zorg dat er een stijgende lijn in jouw ontwikkeling blijft.

2. Bepaal op welke vlakken jij kunt groeien
Je bent nooit uitgeleerd! Als je carrière wilt maken zul je continu bezig moeten blijven met het leren van nieuwe skills en vaardigheden en het verwerven van nieuwe kennis. Als je je daar goed bij voelt kun je ook feedback vragen aan vertrouwenspersonen (niet per se collega’s) over de vaardigheden die je beter wilt leren beheersen.

3. Houd rekening met de ijsbergregel van goede feedback
Als je toont dat je bereid, enthousiast en in staat bent om met kritiek en advies om te gaan, zal de persoon die jou feedback geeft eerder geneigd zijn om je het hele feedbackverhaal (de volledige ijsberg) te vertellen, in plaats van slechts een klein gedeelte van de feedback (het topje van de ijsberg). Goed luisteren dus en vragen stellen wanneer je iets niet begrijpt. Stel je open voor nieuwe ideeën en de feedback die je krijgt.

4. Aanvaard veranderingen met enthousiasme
Doorgroeien binnen je functie is leuk, maar kan ook erg spannend zijn. Probeer deze spanning van je af te zetten en je positief op te stellen tegenover de veranderingen. Weersta de verleiding om toe te geven aan de onzekerheid die gepaard gaat met verandering. Mocht jou dit niet alleen lukken, neem dan je werkgever in vertrouwen en vraag hem of haar om hulp. Zorg ook dat je alle vragen stelt die bij je opkomen. Wanneer jij precies weet waar je aan toe bent zal je zien dat jou dit direct meer vertrouwen geeft!

5. Pak op tijd je rust
Het is goed dat je ambitieus hebt, maar het moet niet doorslaan. We hebben allemaal een moment nodig om weer op te laden. Ervaar jij stress of sleur, trek dan optijd aan de bel. Vraag aan een collega of hij wat dingen van je over kan nemen of neem een paar dagen vrij. Een lang weekend uitwaaien op het strand of een weekje naar de zon (of in de achtertuin) kan wonderen doen! Een ontspannen gevoel zorgt voor betere inzichten waardoor jij uiteindelijk weer beter zult presteren op je werk.