Blog: Als een kind zo blij

Als een kind zo blij …

De ervaringen van Arjan de Graaf

Twee weken geleden stonden we met Enginear op de InfraTech 2019, de tweejaarlijkse ontmoetingsplek voor iedereen in de gebouwde omgeving en de civiele techniek in het bijzonder. Voor ons de ideale plek om in contact te komen met onze doelgroep: technische studenten en jonge ingenieurs met 0 tot 4 jaar werkervaring. Een dergelijke grote beurs vraagt om een specifieke aanpak. Daarom hebben we de beursbezoekers uitgedaagd om door middel van het trappen van een heuse Derbystar Eredivisievoetbal hun carrière te bepalen. Vele deelnemers legden de bal op één van de drie middenstippen in onze stand en gingen zo de uitdaging aan. Schoten ze door één van de drie gaten in onze voetbalwand, dan mochten ze de bal mee naar huis nemen. Vele tientallen ballen gingen er zo mee onder de arm van de bezoekers. Als een kind zo blij waren ze. Technische studenten, startende ingenieurs, ingenieurs met ervaring en zelfs directeuren van gerenommeerde bedrijven. Allemaal enthousiast, vol geestdrift en natuurlijk met als doel een bal te scoren.

Een ludieke actie waarvan je zou denken dat die niks met onze dienstverlening te maken heeft. Of toch wel? Door je bal op één van de drie middenstippen te leggen maakte je een keuze voor een bepaalde richting binnen het vakgebied van de gebouwde omgeving en bij de gaten in onze voetbalwand stonden diverse bedrijfstypes. Door te schieten liet je het lot bepalen waar je ging werken. En dat is nou precies waar we Enginear voor hebben opgericht. Het lot moet niet bepalen waar je terecht komt, je moet zelf een bewuste keuze maken! Immers; op je werkplek, in je baan, aan het werk, breng je veel tijd door. Door jonge ingenieurs zelf na te laten gaan wie ze zijn, waar ze goed in zijn en waar ze blij van worden helpen wij ze met het maken van de beste carrièrestap. We blijven gedurende het hele traject betrokken en als het traject is afgerond en de keuze is gemaakt, een weloverwogen keuze, zien we altijd blije gezichten. Inderdaad: als een kind zo blij. Blij met een goed doordachte keuze, blij met nieuwe uitdagingen en perspectieven, maar vooral blij met een goede inhoudelijke match die duurzaam is.

Om bewuste keuzes te maken ga je onder andere terug naar jezelf, naar de persoonlijkheid die je hebt meegekregen bij je geboorte en die gevormd is in je jeugd. Sinds 11 maanden ben ik de vader van een dochter. Ik volg de ontwikkeling van mijn dochter intensief en het maakt me heel duidelijk hoe flexibel we als mens in de basis zijn. De kunst is om later in je leven deze extreme ontwikkelcurve en flexibiliteit weer naar boven te halen. Daarnaast kijkt mijn dochter met een compleet open vizier naar de wereld en neemt ze geen ballast van ervaringen en interpretaties mee in haar waarnemingen en handelen. Dit is ook wat wij proberen te bewerkstelligen als we jonge ingenieurs adviseren bij het maken van een juiste keuze. Kiezen op basis van het kind in je!

Het worden van vader en het zien opgroeien van je dochter is op meerdere fronten een fantastische ervaring. Hoewel het heel veel gebeurt in de wereld en daardoor als normaal wordt gezien, is het in mijn ogen toch echt heel bijzonder. En je raadt het al…. Dat maakt mij als een kind zo blij.

Deel dit artikel