Hoe kom jij uit de verf als jouw werkgever je gaat Googlen? | Enginear

Hoe kom jij uit de verf als jouw potentiële werkgever je gaat Googlen?

Voordat een werkgever jou ontmoet zijn er al diverse impressies de revue gepasseerd. Iemand heeft over jou verteld, je CV is uitgebreid bestudeerd en je motivatiebrief is al meerdere keren grondig doorgelezen. Dit zijn allemaal offline kanalen die jouw werkgever gebruikt om een goed beeld van jou te krijgen. Maar, tegenwoordig heeft jouw potentiële opdrachtgever ook een hoop online kanalen tot zijn beschikking. Je potentiële werkgever gaat jou zeker Googlen en ook jouw profielen op de sociale media zullen gegarandeerd bezocht worden. Hoe zorg jij er dan voor dat jouw offline en online profielen met elkaar matchen?

GooglenConsistent zijn is waar het hier om draait. In je CV geef je een opsomming van je opleidingen en werkervaringen tot dusverre. Daarin toon je aan dat je voldoet aan de criteria van de baan. Wanneer je online vervolgens andere informatie hebt staan komt dit vreemd over. Zorg er dus voor dat de informatie op jouw CV overeenkomt met de informatie die je op internet zet. Met je sollicitatiebrief vertel je verder ook visueel een verhaal. Zijn je teksten netjes en overzichtelijk opgemaakt? Zitten er nog spelfouten in je teksten? Belangrijk dus om ook dit goed in orde te hebben.

Je online profielen geven jou vervolgens een persoonlijkheid. Jouw foto’s laten zien hoe je eruit ziet, met wie je omgaat en wat de situaties zijn waarin jij je zoal begeeft. Je conversaties op sociale media worden gelezen en meegewogen in de beeldvorming over jou. Mogelijk gaat het niet eens alleen om wat jij zelf schrijft, maar ook om hoe de mensen met wie jij omgaat met jou communiceren.

Al deze impressies samen creëren een beeld van jou. Let dus goed op wat je online doet. Bedenk je bij alles wat je online deelt hoe dit zou kunnen overkomen. Onthoud ook dat de stelling “een beeld zegt meer dan duizend woorden” hier opgaat. Verwijder beelden die jouw proces van nu niet bevorderen, of scherm delen van je profiel af voor de buitenwereld.

Ten slotte kan het ook interessant zijn om je eigen naam eens in te tikken op Google. Wanneer hier geen rare zoekresultaten en afbeeldingen meer naar voren komen moet het goed gaan!