Werkervaring opdoen tijdens je studie
De ervaringen van Frank Roeland
In 1999 heb ik mijn studie Civiele Techniek afgerond aan de Hogeschool van Utrecht. Na deze opleiding was ik van plan om een TU opleiding te gaan volgen. In de zomerperiode kreeg ik de mogelijkheid om wat bij te verdienen in mijn vakgebied. Via een bemiddelingsbureau ben ik 6 weken heiopzichter geweest bij de bouw van een nieuw kantoor op Schiphol.

Na deze bijbaan in de uitvoering, kreeg ik de kans om in het voorlichtingscentrum van Rijkswaterstaat, genaamd Mobilion, te werken. Dit was een schot in de roos. Op zaterdagen mocht ik bezoekers vertellen over de bouw van Leidsche Rijn als VINEX-locatie en de tweede Lekbrug in Vianen. Uiteindelijk heb ik hier twee jaar met veel plezier naast mijn TU studie gewerkt.
Na het afronden van mijn studie ben ik als ingenieur gaan werken in het vakgebied van het stedelijk water. Dit leek een logische stap, maar na enkele maanden kwam ik er achter dat dit niet passend voor mij was. Via het bemiddelingsbureau Tracé heb ik de stap gemaakt naar het inzetten van mijn drijfveren. Het was erg lastig om deze stap zelf te nemen, maar een loopbaanadviseur heeft mij destijds goed geholpen.
Mijn advies in de zoektocht naar wat bij jou past is om meerdere wegen te bewandelen. Praten met mensen die jou goed kennen en stage- en of werkervaring opdoen in het vakgebied. De mogelijkheden vanuit een civiele of bouwkundige studie zijn namelijk erg divers!
Persoonlijk vind ik dat de ervaring die je opdoet met een bijbaan in je vakgebied echt anders is dan een stage-ervaring. Bij een stage loop je mee, zie je van alles en krijg je ondersteuning van een ervaren stagebegeleider. Bij een bijbaan ligt de verantwoordelijkheid echt bij jou! Je draait mee in het bedrijfsproces waardoor je jezelf niet alleen op inhoudelijk vlak, maar ook op persoonlijk en professioneel vlak gaat ontwikkelen.
Achteraf realiseer ik mij dat mijn eigen bijbanen de basis zijn geweest om in mijn huidige werk iets te kunnen betekenen voor mensen. En nog iets opvallends…Het managen van de bijbaan en de studie naast elkaar heeft veel raakvlakken met mijn huidige rol als ondernemer, directeur en gesprekspartner voor ingenieurs.
Wil jij relevante werkervaring opdoen? Houd er dan rekening mee dat bijbanen niet voor het oprapen liggen en dat timing een belangrijke rol speelt. Het is altijd nog maar de vraag of er binnen een organisatie passende werkzaamheden zijn voor een student en of het bedrijf op dat moment de ruimte heeft om jou te begeleiden.
Voor jou als student kan het erg lastig zijn om hier uit te komen, maar bij Enginear zijn wij hier dagelijks mee bezig. Op deze pagina leggen wij jou precies uit hoe wij jou verder kunnen helpen!