De 10 meest gestelde sollicitatievragen
Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Je weet ten slotte nooit precies welke vragen ze gaan stellen. Toch kun je je redelijk goed voorbereiden. Wij hebben de 10 meest gestelde sollicitatievragen voor jou op een rij gezet. Kun je ze allemaal beantwoorden? Dan komt het vast en zeker goed!
1. Vertel eens iets over jezelf:
“Vertel eens iets over jezelf”, “Hoe denk je dat jouw vrienden je omschrijven” of “Hoe zouden je huidige collega’s je omschrijven”. Enkele varianten van één van de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Het lijkt een simpele vraag, maar de vraag is zo breed dat het soms lastig is om het “juiste” antwoord te geven. Wanneer je de vraag krijgt is het niet de bedoeling dat je jouw persoonsgegevens gaat opsommen. Bereid een korte pitch voor van ongeveer één minuut waarin je bijvoorbeeld iets vertelt over jouw verleden (welke opleiding heb je gevolgd/je eerdere werkervaring), het heden (waar ben je op dit moment mee bezig) en de toekomst (wat zijn jouw ambities). Kijk altijd of je iets in je verhaal kan verwerken waaruit blijkt dat je geschikt bent voor de functie waar je op solliciteert!
2. Waarom heb je voor de opleiding … gekozen?
Deze vraag wordt vaak gesteld om te ontdekken in hoeverre jij bewuste keuzes maakt. Daarom is het belangrijk dat je laat merken dat je er goed over hebt nagedacht. Probeer je antwoord ook altijd te onderbouwen. Met een antwoord als “m’n vrienden gingen dit ook doen” maak je weinig indruk.
Heb jij wat langer over jouw studie gedaan? Dan is dit tevens het perfecte moment om jouw studievertraging toe te lichten. Kwam het door omstandigheden waar je liever niet over praat? Dan kun je dat prima zeggen. Lieg in ieder geval nooit over de daadwerkelijke reden. Mocht je de baan krijgen dan is de kans groot dat de ware reden vroeg of laat ontdekt wordt.
3. Wat weet je over onze organisatie?
Wanneer je deze vraag krijgt is het belangrijk dat je kunt laten zien dat je moeite hebt gedaan en dat je je goed hebt voorbereid. Zorg er daarom voor dat je van tevoren de website van de organisatie hebt bekeken en dat je weet welke producten of diensten het bedrijf levert. Zijn bepaalde zaken onduidelijk? Ga geen dingen verzinnen, maar stel een vraag. Op deze manier laat je zien dat je geïnteresseerd bent en dat je graag meer over de organisatie te weten komt.
4. Wat verwacht je van deze functie?
Ook hier geldt dat het belangrijk is dat je kunt laten zien dat je je goed hebt voorbereid en dat je weet wat de functie inhoudt. Vervolgens is het goed om een paar punten te noemen die jou aanspreken en een aantal punten die je wellicht minder interessant vindt. Dit is tevens het moment om te laten zien waarom jij geschikt bent voor deze functie. Noem bijvoorbeeld een aantal voorbeelden van eerdere ervaringen die je goed kunt gebruiken in deze functie.
5. Wat zijn jouw drijfveren?
Kijk voorafgaand aan het gesprek altijd of jouw drijfveren aansluiten bij de genoemde functie-eisen en de organisatie. Wees bij het benoemen van jouw drijfveren niet te bescheiden, maar ga ook niet overdrijven. Je kunt het beste twee à drie punten noemen. Wil je echt een sterkte indruk achterlaten? Noem dan direct een aantal praktijkvoorbeelden waaruit je drijfveren blijken!
6. Wat zijn jouw verbeterpunten?
Wanneer je deze vraag krijgt is het belangrijk om goed na te denken over de manier waarop je jouw antwoord formuleert. Je wilt een eerlijk antwoord geven, maar je wilt geen negatieve indruk achterlaten. Dit kan je op verschillende manieren doen. Zo kun je ervoor kiezen om jouw verbeterpunt op een positieve manier te formuleren. Is dat lastig? Vertel dan eerlijk waar je tijdens een eerdere werkervaring of stage tegenaan bent gelopen, licht toe hoe je hiermee bent omgegaan en vertel wat je hebt geleerd van deze situatie.
7. Hoe functioneer je in een team?
Hier is men met name benieuwd naar de rol die jij aanneemt. Ben jij iemand die graag de leiding pakt, of wacht je liever even af? Kijk van tevoren goed wat er voor de vacature van jou wordt verwacht. Wanneer je solliciteert als projectleider werkt het niet in je voordeel als jij aangeeft dat je het lastig vindt om anderen aan te sturen. Zorg wel dat je eerlijk blijft en dat je aangeeft in hoeverre jij je comfortabel voelt in een bepaalde rol. Wanneer je dit niet doet is de kans groot dat je straks mag starten met een functie die niet bij jou past!
8. Wat verwacht je van je leidinggevende?
Het is voor een potentiële werkgever fijn om te weten wat jij precies van jouw leidinggevende verwacht. Vind jij het fijn om samen planningen te maken en regelmatig met elkaar te sparren of vind je het prettiger om los gelaten te worden en zelf aan de slag te gaan. Wanneer het van het begin af aan duidelijk is hoe jij hier in staat kan hier geen verwarring over ontstaan.
9. Wat is jouw ambitie?
Allereerst kun je ingaan op de manier waarop je jezelf binnen deze organisatie zou willen ontwikkelen. In dat geval ga je in op jouw korte termijn ambities. Ambitieus zijn is goed, maar houd er rekening mee dat jouw doelen wel haalbaar moeten zijn. Je kunt ook aangeven wat jouw ambities zijn voor de langere termijn, dus waar zie jij jezelf over 5 of 10 jaar.
10. Heb je nog vragen?
Zorg dat je van tevoren enkele vragen op papier zet. Ook hieruit blijkt namelijk dat je geïnteresseerd bent. Zijn de vragen die je van tevoren had bedacht al beantwoord? Ga ze dan niet nog een keer stellen, maar geef aan dat de vragen die je had al aan bod zijn gekomen.