Nemen bedrijven op dit moment nog mensen aan? - Enginear

Nemen bedrijven op dit moment nog mensen aan?

De ervaringen van Benjamin Plasschaert
Het zijn spannende en onzekere tijden. De eerste fase van corona lijkt voorbij en de aangekondigde versoepelde maatregelen geven weer wat speling om vooruit te kunnen kijken. Steeds meer mkb-ondernemers en grote bedrijven starten langzaam en soms deels weer op, terwijl anderen nog dicht zijn of zonder opdrachten zitten. En hoewel we hoopvol zijn, was de terugloop van vacatures in onze geschiedenis nog nooit zo hoog en zijn er op dit moment gewoon minder vacatures. Dat is een feit. De krantenkoppen en het nieuws zijn gevuld met items over corona en hoge werkloosheidscijfers. Maar geldt dit nu ook voor de bouwsector? En wat betekent dit voor jouw eigen situatie. Omdat Enginear dagelijks in contact staat met zowel studenten als bedrijven krijgen wij een goed beeld van de huidige situatie binnen de gebouwde omgeving. Dit beeld wil ik in deze blog dan ook graag met jullie delen.

De huidige situatie
Zoals ik zojuist al aangaf heeft de terugloop van vacatures een historisch hoogtepunt bereikt. Dit geldt misschien wel in iets mindere mate voor studenten bouwkunde en civiele techniek, maar ook hier is zeker sprake van een terugloop. Ik krijg op dit moment dan ook veel telefoontjes van studenten die solliciteren tijdens corona-tijd lastig vinden. Ze weten niet zo goed waar ze aan toe zijn en dat kan ik goed begrijpen.

Een voorbeeld van deze onzekerheid kwam afgelopen week nog op mijn pad.
Ik werd gebeld door een klant omdat hij een gepland sollicitatiegesprek met een kandidaat af wilde zeggen. “Eerst maar eens kijken hoe de komende maanden eruit gaan zien”. Dit zegt wel iets over hoe wispelturig de markt nu is. Deze sollicitant was namelijk de week ervoor nog vol enthousiasme uitgenodigd en was op papier de “perfecte kandidaat”. Nog geen week later lag die situatie compleet anders. Dit zijn voorbeelden van gebeurtenissen die zich op dit moment voordoen. Dat is natuurlijk best lastig voor veel studenten die de afgelopen jaren de boodschap hebben meegekregen dat de wereld aan hun voeten ligt zodra ze afstuderen.

Het beeld vanuit bedrijven
Bovenstaand voorbeeld geeft aan dat we er, ondanks de versoepelde maatregelen, nog lang niet zijn. Maar wat ik wel merk is dat een groot gedeelte van de bedrijven minder afwachtend optreden als de afgelopen maanden en sinds een week of twee zelfs weer plannen durven te maken. De huidige situatie is natuurlijk fragiel en de komende weken blijven spannend, maar het biedt wel perspectief en dat is fijn om te zien. Ik vind het mooi om te zien dat directeuren waarmee ik spreek, ondanks de onzekerheid, toch weer vooruit willen en ook een duidelijke koers inzetten om deze vooruitgang te bereiken.

Zo sprak ik vorige week nog een directeur bij een grote aannemer die mij het volgende vertelde:
“Ik weet natuurlijk ook niet exact wat er gaat gebeuren. Ik kan wel wachten met het aannemen van nieuwe mensen tot december, maar wie zegt dat alles dan weer “normaal” is. Bovendien, als ik zo lang wacht staan we stil en gaan wij er zeker aan onderdoor. Er is op dit moment nog voldoende werk, dus wij gaan gewoon verder. In de wachtstand gaan staan is geen optie…”

Wat betekent dit voor jou!
Conclusie, ook in deze tijd liggen er zeker nog kansen. Maar waar je voor corona door ten minste zes bedrijven werd uitgenodigd, kun je nu misschien nog twee of drie keer op gesprek komen. Wat het lastig maakt is dat je als student niet weet welke bedrijven mensen aannemen op dit moment.

Daar kunnen we jou bij Enginear misschien een handje bij helpen. Onze accountmanagers, waaronder ikzelf, staan nu misschien nog wel meer in contact met bedrijven dan voorheen. Om deze reden weten wij precies bij welke klant behoeften spelen. Daarom kan ons netwerk van aannemers, ingenieursbureaus en overheden juist nu erg interessant zijn voor studenten en starters. En jij kunt erop rekenen dat je ondanks deze terugloop in kansen nog steeds de duurzame match krijgt die je van ons gewend bent. Wanneer wij twee opties voor je hebben zijn dit per definitie passende mogelijkheden die aansluiten op de resultaten uit jouw carrièreadviesgesprek.

Mijn tip: Ga dus eens gratis en vrijblijvend carrière adviesgesprek aan. Ik heb er alle vertrouwen in dat wij ook jou in deze tijd aan een mooie baan gaan helpen!

 

Deel dit artikel