De voordelen van stage lopen | Enginear

De voordelen van stage lopen

Bij vrijwel alle studies behoort stage lopen tegenwoordig tot de mogelijkheden. Het idee van een stage is dat jij naast de theoretische kennis ook vast wat praktijkervaring kunt opdoen. Iets wat veel opdrachtgevers tegenwoordig erg belangrijk vinden. Handig dus als jij straks op zoek gaat naar een baan. Uiteraard heeft stagelopen nog veel meer voordelen en wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet! 

Er zijn verschillende momenten waarop jij stage kunt lopen. Eén daarvan is tijdens je studie. Wanneer dit verplicht is, of wanneer je hier zelf voor kiest, heeft dat verschillende voordelen:

stage1. Je leert een hoop mensen kennen. Hierdoor bouw je al gauw een groot professioneel netwerk op bestaande uit vakgenoten en klanten.
2. Je leert je te oriënteren op de arbeidsmarkt en doet ervaring op met solliciteren. Hoewel er grote verschillen kunnen bestaan tussen het werving- en selectiebeleid van diverse organisaties steek je er toch altijd wat van op.
3. Je leert theoretische kennis in de praktijk te brengen en ontdekt of het werk überhaupt wel bij je past.
4. Je went aan het werkritme. Elke dag om 7 uur opstaan om vervolgens van 9.00 tot 17.00 hard aan de bak: het werkende leven is toch anders dan het studentenleven.
5. Je doet relevante werkervaring op voor je CV en krijgt de kans je te specialiseren.
6. Je ontdekt wat jouw sterke- en verbeterpunten zijn en komt er gelijk achter wat voor type bedrijf bij jou past.
7. Bij een succesvolle stage bestaat de kans dat jij ook na je stage nog bij het bedrijf kunt blijven werken. Het bedrijf kent je en weet wat het van je kan verwachten.

Uit bovenstaande informatie blijkt al dat het lopen van een stage een hoop kan opleveren. Wanneer een stage niet verplicht is en jij geen vertraging wilt oplopen tijdens je studie kun je er ook voor kiezen om na je studie nog een stage te gaan lopen. Dit zie je vooral gebeuren wanneer de Young Professionals na hun studie niet direct een ‘echte’ baan kunnen vinden. Op deze manier doe je nieuwe ervaringen op, voorkom je een gat op jouw CV en vergroot je de kans op een betaalde baan.

Voordat je bedrijven gaat benaderen is het wel verstandig om voor jezelf te bedenken wat jouw uiteindelijke doel is. Wat voor soort baan wil je straks en welke ervaringen moet je daarvoor opdoen? Zorg voordat je gaat solliciteren dus altijd dat je voldoende weet over de functie en het bedrijf. Denk hierbij aan organisatiedoelstellingen, de structuur, de cultuur, de grootte van het bedrijf, de werkzaamheden en de eisen.