Het geheim achter een fijne en stimulerende werkplek | Enginear

Het geheim achter een stimulerende werkplek voor starters

Het is zover: je hebt je eerste baan gevonden. Overlopend van enthousiasme ga je aan de slag. Maar hoe weet je of de werkplek die je hebt gevonden een fijne en stimulerende plek is? Onderstaande punten zijn goede indicatoren om te achterhalen of je bij een bedrijf zit waar jij jezelf als starter goed zult kunnen ontwikkelen.

De eerste dag 
Een welkom zegt veel over een bedrijf. Natuurlijk zal je op de eerste dag van je beginnende loopbaan nerveus zijn. Een prettige ontvangst met een kop koffie, een leuk praatje en een uitgebreide rondleiding zijn goede manieren van een werkgever om jou op je gemak te laten voelen. En dus zijn dit goede indicatoren dat er een prettige werksfeer heerst.

Verantwoordelijkheden
Je krijgt al snel meer verantwoordelijkheden. Je bent gemotiveerd, hebt een frisse blik en je wilt graag je steentje bij kunnen dragen aan mooie resultaten. Een goede werkgever zal jou ook de ruimte geven om verantwoordelijkheden op je te nemen, zodat je je snel kunt ontwikkelen.

Kennisdeling
Binnen een bedrijf wisselen collega’s onderling vaak veel informatie uit. Zeker de collega’s die al wat langer in het vakgebied werkzaam zijn kunnen veel ervaringen met jou delen. Een indicatie van een prettige werkomgeving waar je veel kunt leren is dat deze collega’s ook bereid zijn om jou verder te helpen. Dit kan zijn door theoretische informatie of praktijkervaringen met jou te delen, maar het kan ook zijn dat jullie samen gaan sparren waardoor je er allebei meer van leert.

Duidelijke afspraken
Er zijn duidelijke afspraken gemaakt. Het is fijn wanneer jij en je leidinggevende duidelijke en concrete afspraken hebben over een aantal zaken, zoals de verdeling van verantwoordelijkheden en de tijdsindeling. Wanneer je hiernaar vraagt, is het positief als jouw werkgever hiervoor open staat. Zo weet jij namelijk beter wat je van je werkgever kunt verwachten en dit werkt wel zo prettig.

Contact met andere junioren
Wanneer je ergens nieuw bent is het fijn om te weten dat je er niet alleen voor staat. Daarom is het prettig als je gemakkelijk contact kunt opnemen met andere junioren binnen de organisatie. Op deze manier kun je elkaar op een laagdrempelige manier vragen stellen of elkaar adviseren.

Je begeleider staat open voor feedback
Natuurlijk zul je als junior vaak feedback krijgen op je functioneren. Dat is alleen maar fijn, daar leer je ten slotte van. Maar een goede begeleider of werkgever zal andersom eveneens openstaan voor feedback op de manier waarop gewerkt wordt en de manier waarop je begeleid wordt. Wanneer dit het geval is moet het zeker goed komen!