Het salaris van een startend ingenieur op hbo-niveau - Enginear

Het salaris van een startend ingenieur op hbo-niveau

Het is eindelijk zover, je studie is (bijna) afgerond en je bent op zoek naar een leuke startersfunctie. Je gaat solliciteren en wordt uitgenodigd voor een gesprek. Voordat je op gesprek gaat wil je nog een aantal dingen voorbereiden. Zo wil je allereerst nog wat meer informatie over het bedrijf waar je op gesprek gaat. Daarnaast wil je uiteraard precies weten wat de functie inhoudt en, niet geheel onbelangrijk, wat het salaris zal worden.

Wat je exact gaat verdienen is afhankelijk van verschillende factoren. Zaken die over het algemeen een rol spelen zijn je leeftijd, je opleidingsniveau, je reeds opgedane werkervaring en de werkzaamheden die je gaat uitoefenen. In dit geval nemen we als uitgangspunt dat je een starter bent met een hbo afgeronde studie. Wanneer je online op zoek gaat naar een gemiddeld startsalaris zul je zien dat de antwoorden die je tegenkomt erg uiteenlopen. De “loonwijzers” spreken elkaar vaak tegen en de informatie die je op fora tegenkomt is in veel gevallen niet up-to-date. En, zeker de invloed van Corona op jouw salaris is vaak niet meegenomen. We geven je graag wat meer duidelijkheid!

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Met onze jarenlange ervaring in het vakgebied geven wij je graag onze mening over het salaris van een startende ingenieur binnen het vakgebied van de gebouwde omgeving. Zoals in de onderstaande afbeelding te zien is wordt er een bepaalde bandbreedte gehanteerd. Jouw verdiensten worden namelijk niet alleen bepaald door het salaris, de overige secundaire arbeidsvoorwaarden spelen ook een grote rol. Denk hierbij aan extra verlofdagen, pensioenopbouw, reiskostenvergoeding, enzovoort. Als je deze verschillen tussen werkgevers in geld gaat uitdrukken kun je in sommige gevallen het hogere of lagere salaris verklaren.

Het startsalaris

Het startsalaris van iemand die net van het hbo komt ligt over het algemeen tussen de €2350 en de €2700 bruto per maand op basis van 40 uur in de week. Als startende ingenieur heb je vaak maar weinig onderhandelingsruimte. Over de jaarlijkse stijging valt wel te onderhandelen, zeker wanneer je kan laten zien dat je de afgelopen periode een flinke groei hebt doorgemaakt. Jaarlijks kan er (gemiddeld) een stijging plaatsvinden van €75 tot €200 bruto per maand.

Belangrijk om te vermelden is dat de bovengenoemde bedragen gelden voor private bedrijven. Bij overheden ligt het startsalaris namelijk vaak wat hoger. De jaarlijkse stijging ligt hier echter net wat lager waardoor je uiteindelijk rond eenzelfde bedrag zult uitkomen. Bij aannemers ligt het startsalaris eveneens wat hoger. In dit geval komt dat vaak doordat het aantal uren dat je per week werkt wat hoger ligt dan de standaard 40 uur. Tot slot speelt ook de regio waarin je aan het werk wilt een rol. Over het algemeen verdien je bij organisaties in de randstad net wat meer dan bij organisaties in andere regio’s.

Ben jij benieuwd naar het salaris van een startend ingenieur op wo-niveau, je leest het hier!

Mocht je meer vragen hebben of heb jij behoefte aan een carrière adviesgesprek dan kun je altijd contact met ons opnemen.