Jezelf promoten, zo pak je het aan! | Enginear

Jezelf promoten, zo pak je het aan!

Wanneer je op zoek bent naar een baan doe je er alles aan om een goede indruk achter te laten: je bent jezelf aan het promoten. Maar hoe pak je zoiets aan zonder te overdrijven?

Natuurlijk wil je het liefst van de daken schreeuwen hoe goed jij bent. Maar je moet uitkijken dat je niet doorslaat. Het moet subtiel, maar ook weer niet te terughoudend. Ingewikkeld? Met deze tips is het gemakkelijker dan je denkt!

1. Zorg voor een goede eerste indruk
jezelf promotenWanneer je op gesprek mag komen is dat natuurlijk hartstikke spannend. Maar, geen reden tot paniek. Als jij zorgt voor een goede binnenkomer sta je gelijk 1-0 voor. Hoe pak je dit aan: sta meteen op wanneer ze je komen halen, geef een stevige handdruk en wees enthousiast. Straal zelfvertrouwen uit. Let ook goed op je woordkeuzes en de toon van je stem. Je zal zien dat het vervolgens vanzelf gaat!

2. Wees interessant
Probeer voorafgaand aan het gesprek te achterhalen wat jouw potentiële werkgever interessant vindt. Als jij deze interesses deelt maakt dit de zelfpromotie al een stuk makkelijker. En, wanneer jij deze onderwerpen aansnijdt scoor je sowieso punten. Naast de gedeelde interesses is het belangrijk dat je kunt laten zien waarom jij de geschikte persoon bent voor de baan. Als starter heb je vaak nog niet zoveel ervaring, maar er zijn genoeg andere manieren waarop jij kunt laten zien dat jij de juiste skills hebt voor deze functie. Vertel over projecten die je hebt gedaan tijdens je studie of kom met een creatief idee voor een nieuw project.

3. Creëer meerwaarde
Alle zelfpromotie die je doet moet relevant zijn. Wanneer een werkgever op zoek is naar iemand die goed kan omgaan met diverse tekenprogramma’s heeft het weinig zin om uitgebreid te vertellen hoe goed jij bent in het maken van constructieve berekeningen.

4. Wees jezelf
Wanneer anderen jou gaan promoten werkt dat nog beter dan wanneer jij zelf jouw positieve punten benoemd. Maar hoe zorg je voor positieve mond-tot-mond reclame? Door jezelf te zijn! Wanneer jij elke dag opnieuw enthousiast bent, aardig bent voor je omgeving en altijd goed je best doet hoef jij je nooit zorgen te maken over wat anderen over jou zeggen. Daarnaast kun je op deze manier ook makkelijk jouw persoonlijke netwerk inschakelen wanneer je op zoek bent naar een baan.

5. Overdrijf niet
Natuurlijk wil jij graag aantonen dat je ergens écht heel goed in bent. Toch kun je woorden als “fantastisch”, “geweldig”, “mega” en “de beste” over het algemeen beter vermijden. Wanneer jij je uitsluitend richt op de feiten komt dit namelijk een stuk realistischer en betrouwbaarder over.