Blog: Leren is leuk! | Enginear

Leren is leuk!

De ervaringen van Laurie van Bemmel

Heb jij tijdens jouw opleiding een docent gehad wiens colleges écht leuk waren? Een docent die jou inspireerde en die jou oprecht enthousiast maakte over het vak? In mijn studie Organisatiepsychologie aan de Universiteit Leiden was dat professor Eric van Dijk. Zijn colleges waren relevant, actueel en met een flinke dosis humor. Als ik terug kwam uit college wilde ik aan mijn huisgenoten vertellen wat ik allemaal had geleerd.

Deze bewondering voor goed lesgeven heeft ertoe geleid dat ik mij binnen Enginear ben gaan focussen op de inhoudelijke workshops en trainingen. Zo’n anderhalf jaar geleden ben ik begonnen als recruiter bij Enginear en die rol is inmiddels uitgebreid met de taak van evenementencoördinator.

Wij geven trainingen en workshops op 20 scholen en universiteiten. Dit doen wij omdat wij het belangrijk vinden de jonge ingenieurs voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Iets waar niet in alle opleidingen voldoende aandacht aan wordt besteed. Onderwerpen van de trainingen zijn bijvoorbeeld: “Hoe vind ik een passende stage”, “Wil ik doorstuderen of aan het werk” en “Hoe bereid ik mij voor op een netwerkevenement”.

Afgelopen zomer is ons trainingsaanbod compleet vernieuwd. Met dank aan input van docenten, studieverenigingen, studenten zelf en alle collega’s bij Enginear heb ik de trainingen in een nieuw jasje gestoken. We zijn in het hoofd van de student gekropen: waar heeft hij/zij behoefte aan en in welke vorm blijft de kennis het beste hangen? Daarnaast hebben we drie vrijdagmiddagen een ‘Train-de-Trainer’ sessie gehad om onze eigen vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Ik ben er trots op dat ons hele team zich hiervoor inzet en het belangrijk vindt hierin te blijven ontwikkelen.

De workshops van Enginear voldoen nu aan 5 pijlers: interactief, persoonlijk, vernieuwend, op maat gemaakt en praktische koppeling naar de arbeidsmarkt. Hoe gaat het er straks écht aan toe, als ik die stap van studeren naar werken ga zetten.

Wat mij de meeste energie geeft in mijn werk is wanneer studenten na afloop van een training vertellen hoe ze direct aan de slag zijn gegaan met de tips en hoe ze zaken nu anders en beter aanpakken. Dat er na de training echt wat gebeurd is bij de student en dat hij/zij ermee aan de slag gaat. Net als wat Eric van Dijk bij mij voor elkaar kreeg met zijn colleges.

Ben jij enthousiast geworden? Neem een kijkje op de evenementenpagina om te zien wanneer Enginear bij jou op school langs komt en schrijf je in voor een workshop!