Positief blijven nadat je bent afgewezen voor een baan | Enginear

Positief blijven nadat je bent afgewezen voor een baan

Ja, dit gaat hem worden. Dit is de baan die bij jou past! Althans, dat dacht je. Helaas dachten ze daar bij het bedrijf waar je had gesolliciteerd anders over. Dat is een domper! Wanneer je te horen krijgt dat ze voor een ander hebben gekozen dan is dat nooit leuk. Je mag je ook best even boos of teleurgesteld voelen. Lang in dit gevoel blijven hangen lost echter niets op. Vind jij het lastig om het van je af te zetten? Niet met deze tips!

 • Zorg dat je het niet persoonlijk opvat
  Allereerst is het belangrijk dat je je realiseert dat de keuze vaak op zeer uiteenlopende factoren wordt gebaseerd. Op veel van deze factoren heb jij geen invloed. Misschien had de persoon die ze nu hebben gekozen meer ervaring dan jij en was hij/zij daarom beter geschikt. Of waren ze op zoek naar wat meer diversiteit binnen het team en besloten ze daarom voor een ander te kiezen. Of misschien is de persoon die ze nu hebben gekozen wel een goede relatie van iemand die al bij de organisatie werkt en had hij/zij daarom een streepje voor. Wat de reden ook was, realiseer je dat het niet aan jou als persoon lag! Merk je dat je het toch moeilijk los kan laten? Dan wil het ook nog wel eens helpen om je frustraties te uiten. Praat erover met anderen!
 • Probeer het gesprek voor jezelf te analyseren
  Wanneer je de eerste teleurstelling hebt verwerkt kan het goed zijn om het gesprek voor jezelf nog eens goed te analyseren. Pak de vacature erbij en kijk goed naar de functie-eisen. Ga vervolgens terug naar het moment van het gesprek en probeer je deze keer te verplaatsen in de personen waar jij het gesprek mee had. Heb jij jezelf, je ervaringen en je vaardigheden op een goede manier overgebracht? Sloot hetgeen jij vertelde aan bij de functie-eisen die in de vacature stonden, of past de functie wellicht toch minder goed bij jou dan je in eerste instantie dacht? Had je een klik met de persoon waar je het gesprek mee voerde, of werd je stiekem niet zo blij van de gedachten dat dit straks jouw leidinggevende zou worden?
 • Ontwikkel jezelf
  Ben jij er zojuist achter gekomen dat je inderdaad niet helemaal aan de functie-eisen kon voldoen, maar is dit wel echt de baan die je zoekt? Dan is het wellicht goed om jezelf te ontwikkelen. Zorg dat je die cursus gaat volgen om met dat softwareprogramma te leren werken waar ze om vroegen. Wil jij graag een leidinggevende rol, maar blijk je te verlegen of te onervaren? Sluit je dan aan bij een groep/vereniging/club waar je jouw persoonlijke vaardigheden kunt ontwikkelen.
 • Vraag om feedback!
  Wanneer je zelf niet goed kan ontdekken waar het “mis” ging kun je dit prima vragen aan de persoon waar je het gesprek mee had. Wat was voor hen de reden om voor een ander te kiezen? In sommige gevallen krijg je een standaard antwoord. Je kunt dan vragen of ze concrete tips hebben voor een volgend gesprek. Hierdoor wordt het antwoord al gauw een stuk persoonlijker én je kunt de feedback gebruiken voor een volgend gesprek!

Wanneer je bent afgewezen voor een baan is de kans groot dat dat komt doordat deze baan simpelweg niet goed bij jou past. Er was sprake van een mismatch. Ben jij op zoek naar passende mogelijkheden vanuit jouw profiel in de actuele arbeidsmarkt? Kom dan langs voor een gratis en vrijblijvend carrière adviesgesprek, maak onze persoonlijke stijl- en drijfverentest en vind de baan die wel bij jou past!