Sollicitatietips in tijden van Corona - Enginear

Sollicitatietips in tijden van Corona

Tip 1. Blijf op de hoogte van actuele nieuwsberichten. Zowel via het nieuws als de berichten specifiek voor de gebouwde omgeving. Zo kun je beter inschatten wat de huidige Corona crisis voor impact heeft op jouw baankansen.

Tip 2. Begin je oriëntatie op tijd! Haal je bijvoorbeeld deze zomer je diploma? Waar normaal gesproken de meeste kansen en gesprekken zich al voordoen in de maanden mei en juni, geldt dat al helemaal voor aankomende tijd. Op tijd beginnen met solliciteren vergroot je kans op een baan.

Tip 3. Gebruik de extra tijd in de komende weken die vrij is gekomen door bijvoorbeeld geschrapte colleges om eens goed stil te staan bij de volgende vragen: Wat past er bij mij, waar krijg ik energie van? Waar zie ik mijzelf over 5 jaar? Vind je dit soort vragen lastig? Neem vrijblijvend contact op met een loopbaanadviseur van Enginear, hij/zij kan je hier zeker verder bij helpen!

Tip 4. Bereid je voor op video solliciteren. De kans is groot dat in ieder geval de eerste (kennismaking) ronde in ieder geval via video zal plaatsvinden. Sollicitatiegesprekken zijn natuurlijk al spannend, maar video solliciteren brengt weer andere uitdagingen met zich mee. Hier een aantal belangrijke tips om je goed voor te bereiden:

  • Weet wie je gesprekspartners zijn en hoe het video solliciteren praktisch geregeld is bij het bedrijf;
  • Test eventueel je eigen apparatuur (met een vriend(in) of familielid);
  • En als je toch aan het testen bent: oefen dan met het beantwoorden van wat vragen en ontvang feedback van de ander over hoe je overkomt. Wederom kan een loopbaanadviseur van Enginear deze rol ook op zich nemen!

Bereid het gesprek inhoudelijk net zo goed voor als een regulier sollicitatiegesprek.

Tip 5. Het video solliciteren zelf. Houd je cv + pen en papier bij de hand om aantekeningen te maken. Zoek een rustige ruimte, laat eventuele huisgenoten weten dat je niet gestoord wilt worden. Stel zelf ook veel vragen. Aangeven dat je video solliciteren spannend vindt is oké. Vraag expliciet naar de verdere procedure in het traject in tijden van het Corona virus.

Tip 6. Hoe bedrijven omgaan met solliciteren en het aannemen van nieuw personeel is erg wisselend. Onze laatste tip zou dan ook zijn: Maak gebruik van het netwerk en de connecties van Enginear! Zo vind je én je passende match én weet je waar de beste kansen liggen op de arbeidsmarkt.

 

Met bovenstaande tips ga je gegarandeerd goed voorbereid je online sollicitatiegesprek in. Heb je nu toch nog twijfels? Wij zitten (thuis) voor je klaar om je van verdere informatie te kunnen voorzien. Dus mocht je even willen sparren, neem dan gewoon contact op! Succes!

 

Deel dit artikel