Tips voor een (verdediging)presentatie! | Enginear

Tips voor een (verdediging)presentatie!

Iedere student zal er tijdens zijn of haar studieperiode aan moeten geloven: presenteren! Zeker wanneer je bijna afstudeert zal het verdedigen van je scriptie door middel van een presentatie een belangrijk deel vormen van je uiteindelijke cijfer. Het is dus heel belangrijk dat je je goed voorbereid voor het geven van een (verdedigings)presentatie. Daarom heeft Enginear een aantal belangrijke tips opgesteld die jou bij deze voorbereiding kunnen helpen:

1. Pak de aandacht
presentatieZorg voor een duidelijke en pakkende inleiding. Wanneer je inleiding goed staat zal je makkelijker de aandacht van de luisteraars erbij kunnen houden. Bereid je inleiding daarom goed voor. Vertel in je inleiding bijvoorbeeld wat het doel is van je presentatie of op welke vraag je antwoord hoopt te geven. Dit zal de nieuwsgierigheid van je luisteraars zeker vergroten. Zorg er ook voor dat je de presentatie goed afsluit met een samenvatting en een conclusie.

2. Spanning
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de spanning niet de overhand krijgt. Natuurlijk voelt iedereen zich in een bepaalde mate gespannen voor een presentatie, maar het zou zonde zijn wanneer de spanning je teveel wordt en je bijvoorbeeld relevante informatie vergeet te benoemen. Bedenk voor jezelf methoden om de spanning te verlichten. Doe bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen van tevoren of bedenk dat iedereen het geven van een presentatie spannend vindt en dat het niet erg is dat dit te merken is.

3. Enthousiasme
Houd je presentatie levendig. Het zal natuurlijk weleens voorkomen dat je een aantal saaie theorieën moet aanhalen tijdens je presentatie, maar voorkom dat je te lang achter elkaar alleen maar opsomt wat er op je slides staat. Je kunt je presentatie levendig houden door (praktijk) voorbeelden te noemen en je verhaal enthousiast te vertellen.

4. Vormen
Zorg voor verschillende werkvormen in je presentatie. Dat wil zeggen, probeer niet alleen sheets met opsommingen en tekst te gebruiken. Probeer het materiaal dat je aanbiedt aan je publiek af te wisselen met bijvoorbeeld een filmpje, een afbeelding, een grafiek, enzovoort.

5. Voorbereiding
Vertel een verhaal. Bereid je presentatie zo goed voor dat je niet meer zoveel op een spiekbriefje hoeft te kijken. Door je presentatie van tevoren een paar keer hardop te oefenen, kun je de tekst voldoende uit je hoofd leren om je publiek een verhaal te vertellen in plaats van een tekst op te lezen. Wellicht kun je met een aantal medestudenten een middag inplannen waarin jullie bijeenkomen om gezamenlijk de presentaties te oefenen. Op deze manier kunnen jouw medestudenten jou alvast feedback geven. Wanneer jij jouw verhaal vloeiend kunt vertellen zal je publiek veel langer geboeid blijven luisteren naar wat jij te vertellen hebt.

6. Tempo
Last but not least: praat langzaam! Wanneer je door de zenuwen te snel begint te praten, zal je publiek de interesse al snel verliezen. Neem tussendoor eens een pauze. Haal bijvoorbeeld na elke sheet even rustig adem. Juist door zulke kleine pauzes in je verhaal, blijft de luisteraar scherp.