Tips voor studenten en starters met keuzestress | Enginear

Tips voor studenten en starters met keuzestress

Op de middelbare school word je al gevraagd te kiezen tussen studiepaden. Tijdens je vervolgopleiding worden deze keuzes alleen maar belangrijker en gaan ze steeds meer je profiel bepalen. De richting van je stages, minor, afstuderen maar ook je eerste baan geven je bewust en onbewust een richting mee. Weet je niet goed wat bij je past, maak je te snel keuzes of zie je door de bomen het bos niet meer? Lees dan hieronder verschillende tips voor studenten en starters met keuzestress.

1. Bekijk de opties vanuit een helikopterviewkeuzestress
Heb jij soms het gevoel dat je gehaast een keuze moet maken omdat je bang bent dat je geen volgende kans meer krijgt? Of speel jij op safe en kies jij graag voor een opleiding of werkgever bij jou in de buurt, voor het bedrijf dat je al kent, of voor de keuze die meerdere mensen in jouw omgeving maakten. Dan is de tip om eerst alles op een rij te zetten en objectief naar de keuzes te kijken. Bedenk van welke dingen je energie krijgt en focus je bij het maken van je keuze hierop. Vraag jezelf af waarom je kiest voor een bepaalde richting en schrijf dit op. Kies je bijvoorbeeld voor de richting waterbouw, doe je dit dan vanwege je affiniteit met water en veiligheid of kies je de richting vanwege de concrete projecten en praktische toepassingen? Vraag aan jezelf welke werkzaamheden je later wilt verrichten en vergroot hierdoor je zelfbewustheid bij het maken van keuzes nu. Sluiten jouw gemaakte keuzes momenteel niet aan bij jouw idealen, bedenk dan welke paden aansluiten bij het zoeken naar de ideale situatie en doe alvast ervaring op met hetgeen je later nodig hebt.

2. Praat erover en vraag na
Twijfel je welke keuzes je moet maken voor de toekomst, bedenk dan dat je jong bent en er om je heen een groot netwerk bestaat van gelijk gestemde. Ga bijvoorbeeld georganiseerd naar bijeenkomsten van jouw studievereniging om daar met ouderejaars te spreken over de inhoudelijke kant van een minor, het keuze vak of de master. Maar ook ongeorganiseerd tijdens colleges, pauzes of tijdens toevallige ontmoetingen zijn momenten waarop het delen van je twijfel nuttige inzichten kan bieden. Ben je in een sollicitatieprocedure en kun jij lastig de keuze maken tussen twee mooie functies. Vraag jezelf dan af of je genoeg weet over de punten die voor jou van belang zijn. Weet je hoe de werksfeer is, wie je collega’s worden en welke opleidingsmogelijkheden er binnen een bedrijf heersen, wat hun toekomst visie is of welke projecten zij gaan starten? Een tweede gesprek aanvragen behoort tot de opties wanneer je blijft twijfelen. Ben je al aan het werk en twijfel je of de baan die je hebt wel bij je past. Spreek dan af met je oude klasgenoten of met vrienden en wees niet bang je twijfel uit te spreken. Bedenk wel waarom je twijfels hebt, zijn het je werkzaamheden, zijn het je collega’s, is het de woon-werk afstand of is het het toekomstperspectief?

3. Wees niet bang om te falen
De angst voor het maken van een verkeerde keuze kan ervoor zorgen dat het afwegen een lijdensweg wordt. Bedenk dat je jong bent, je nog relatief weinig ervaring hebt en je hierdoor af en toe de spreekwoordelijke sprong in het diepe moet maken. Door goed na te denken over waarom je de sprong zou maken en wat je ervan gaat leren voorkom je een gevoel van spijt achteraf. Blijkt de keuze niet geheel de juiste vraag jezelf dan af waarom de ingeslagen weg niet bij je past en kijk vooruit naar een nieuwe functie of studiekeuze. Voorkom spijt van gemaakte keuzes door te denken dat een andere keuze beter bij je had gepast. Deze weg ben je niet ingeslagen en kun je daardoor niet met gevoel afwegen. Wees gelukkig met de gemaakte keuze en leer van de ervaring zelf en van het keuzeproces ernaartoe.

4. Luister naar je lichaam
Stress is een reactie van het lichaam waarmee het aangeeft in de war te zijn door verschillende emoties. Word je bewust van de punten waarover je het meest gestrest bent en laat deze punten meespelen in je afweging. Bedenk of je genoeg weet om deze punten objectief af te kunnen wegen. Vraag aan jezelf waarom je dingen belangrijk vindt en kom erachter hoe zwaar deze punten wegen in je afweging. Wil je graag het hoogste salaris of is geld minder belangrijk voor jou? Ben jij op zoek naar een uitdaging of wil je liever zekerheid? Wil je via een tussenpersoon in dienst of wil je direct bij de opdrachtgever in dienst? Werk je graag met een vast team of vind je wisselingen niet erg? Ben je graag op tijd thuis of ben je bereidt verder weg te werken?