Van intake tot inwerken, geheel online! - Enginear

Van intake tot inwerken, geheel online!

Gepost: april 2020

We krijgen op het moment zowel vanuit bedrijven als vanuit studenten vaak de vraag welke mogelijkheden er zijn, nu live gesprekken door de corona-crisis tijdelijk van de baan zijn. Dit maakt het gehele sollicitatietraject natuurlijk niet makkelijker en je weet ook niet exact wat je kunt verwachten. Nemen bedrijven nog mensen aan, en zo ja, hoe verloopt dit traject dan? Om wat licht op de zaak te schijnen willen wij graag even het succesverhaal van Juliette uitlichten.

Zij is afgelopen week via Enginear gestart als technisch werkstudent bij een adviesbureau. Ze brengt het benodigde onderhoud van snelwegen rondom Amsterdam in kaart. Om te voldoen aan het meerjarenplan van Rijkswaterstaat kijkt ze vanuit Excel waar asfaltschade is gerapporteerd en koppelt dit vervolgens aan gepland onderhoud zodat de juiste maatregelen genomen kunnen worden. Met behulp van GIS wordt de informatie verwerkt en wordt er een technisch en financieel advies gegeven.

Hieronder lees je het hele verhaal van Juliette en hoe ons complete proces voor technische werkstudenten op dit moment online is ingericht.

 

 

Ons verhaal begint…
Een paar jaar terug. Juliette kennen we eigenlijk al een tijdje. Sinds 2016 zelfs al, toen zij met Enginear in contact kwam op de Civiele Bedrijvendagen op de TU Delft. Sinds die tijd heeft zij vrij intensief contact gehouden en afgelopen januari gaf Juliette aan dat ze wel geïnteresseerd was in een bijbaan als technisch werkstudent.

De intake
Wanneer iemand als technisch werkstudent via Enginear aan de slag wil vindt er altijd eerst een intake plaats zodat wij de student goed leren kennen. Dit gebeurt middels een persoonlijk gesprek en wordt ondersteund met de persoonlijke stijltest wat ons een goed beeld geeft van wie jij bent en wat er bij jou past. Bij Juliette heeft dit in januari nog gewoon bij Enginear op kantoor plaatsgevonden, maar op dit moment gebeuren alle intakegesprekken online middels video. Je krijgt een uitnodiging voor het gesprek in je inbox en hoeft alleen maar op de link te klikken. Ook de test krijg je voor die tijd via e-mail binnen en de resultaten daarvan bespreken we tijdens het gesprek.

Snel schakelen
Juliette kreeg via ons netwerk al snel een mooie optie aangeboden waar zij zou kunnen gaan starten. Dit was echter net voor de maatregelen werden aangekondigd omtrent het thuiswerken. Vlak na de aankondiging kwam ook het telefoontje dat het bedrijf waar Juliette zou starten op dit moment helaas even niemand kon aannemen, omdat zij ook niet goed wisten waar ze nu aan toe waren en hoe ze hun processen in zouden gaan richten.

Gelukkig kwam er nog geen drie uur later een concrete opdracht binnen van een andere werkgever. Een opdracht die heel goed online uitgevoerd kon worden. Nadat zij het CV van Juliette hadden gezien waren ze direct enthousiast en wilden ze haar graag ontmoeten. Na snel schakelen vanuit onze accountmanagers hebben wij het bedrijf diezelfde dag nog in contact gebracht met Juliette.

Online sollicitatiegesprek
Het sollicitatiegesprek was ook snel geregeld. De volgende dag al. Upside van de crisis: Doordat veel mensen vanuit huis werken en de meeste gesprekken online worden gevoerd kan er vaak ook snel gehandeld worden. Juliette en de opdrachtgever hebben samen een tijdstip afgesproken en vervolgens een online kennismakingsgesprek gevoerd (voor tips over video-solliciteren, klik hier). Dat gesprek was een succes want Juliette werd aangenomen (wij denken dat Juliette ook onze tips heeft gelezen).

Het arbeidscontract
Het arbeidscontract werd online afgewikkeld door Enginear. Dit gebeurde eigenlijk altijd al digitaal. Je krijg het arbeidscontract via e-mail toegestuurd en stuurt het, voorzien van een digitale handtekening, weer naar ons terug.

Online inwerken
Alles wat Juliette nodig had om te starten was haar eigen laptop. Samen met de opdrachtgever hebben zij middels een videocall in een ochtend de werkzaamheden doorgenomen en hebben zij Juliette voorzien van de benodigde documentatie zodat zij haar taken goed uit kan voeren. Ook peilen ze regelmatig hoe de werkzaamheden verlopen en of alles wel goed gaat. Dus, zie je in de toekomst geplande werkzaamheden rondom Amsterdam, dan kon Juliette daar wel eens wat mee te maken hebben. Hoe gaaf is dat!

 

There you go, het volledige proces van intake tot en met inwerken, volledig online. Wij hopen dat dit wat duidelijkheid verschaft over het gehele proces voor zowel bedrijven als studenten. Dus, voor studenten, ben je op zoek naar een technische bijbaan, er zijn op dit moment zeker mogelijkheden. Schrijf je bij ons in of neem contact met ons op. Ook met organisaties denken we graag mee over de wijze waarop we gemakkelijk (vanuit huis) uit te voeren werkzaamheden samen kunnen vormgeven. Doordat wij studenten vaak al langer kennen vanuit hun studie, leveren wij nog steeds diezelfde kwalitatieve match die je van ons gewend bent, maar dan online!

Voor startende professionals en jonge ingenieurs met enige werkervaring merken wij dat live gesprekken nog wel steeds gewenst zijn. Vaak starten we met een video-sollicitatie als eerste ronde (Hier nogmaals de link voor tips over online video-solliciteren) en zetten we een tweede ronde, live ontmoeting, alvast verder in de tijd weg. Hierin leveren wij maatwerk. Wil je hier meer over weten, neem dan contact met ons op.

 

 

Deel dit artikel