Vind jouw afstudeeronderwerp
Eindelijk is het zover, je mag gaan afstuderen. Een spannende periode vol met uitdagingen. Om deze periode enigszins dragelijk te maken voor jezelf is het belangrijk dat je tijdens je afstuderen met een onderwerp aan de slag gaat wat je oprecht interessant vindt. Als dat niet het geval is worden het hoogstwaarschijnlijk een aantal zware weken/maanden/jaren. Maar hoe vind je zo’n onderwerp? Wij hebben een aantal handige tips voor jou op een rijtje gezet.
Om te beginnen is het belangrijk om te kijken welke eisen er vanuit jouw opleiding worden gesteld. Is het verplicht om af te studeren bij een organisatie, of mag je ook zelfstandig aan de slag? Daarnaast is het goed om te checken binnen welk domein je een onderwerp moet kiezen en of het onderzoek wetenschappelijk- en/of praktisch relevant moet zijn.
Vergeet ook niet alle belangrijke deadlines vast op te zoeken en in je agenda te zetten. Houd er rekening mee dat je een onderwerp kiest waar je wat mee kunt binnen de periode die jij ervoor hebt!
Als de richtlijnen helder zijn kan je verder met het bepalen van het onderwerp. Wanneer je hebt besloten dat wilt gaan afstuderen bij een organisatie is de kans groot dat jij samen met jouw begeleider op zoek gaat naar een onderwerp, waar hebben ze binnen de organisatie behoefte aan? Hebben ze geen specifieke behoeftes of wil jij niet bij een organisatie afstuderen, dan moet je zelf op zoek. Dit kan je op verschillende manieren aanpakken.
- Allereerst is het goed om terug te blikken op het afgelopen jaar. Welke vakken of projecten spraken jou het meest aan? Bedenk je vervolgens waarom je deze vakken het meest interessant vond. Kwam het door het onderwerp, doordat het niet al te lastig was, of door de docent die ontzettend goed kon lesgeven?
- Houd het nieuws in de gaten. In het nieuws komen regelmatig onderwerpen uit het vakgebied aan bod: Problemen (veroorzaakt door mens of natuur) waar organisaties in de praktijk tegenaan lopen, behoeftes vanuit de maatschappij, of interessante nieuwe technieken en ontwikkelingen. Wellicht komt hier een onderwerp voorbij waar jij tijdens je afstuderen verder in kan duiken!
- Kijk naar je eigen toekomstplannen. Ga jij na je afstuderen een master volgen of weet jij al bij wat voor organisatie je straks wilt gaan starten? Kijk dan of je een onderwerp kunt vinden wat relevant is voor jouw volgende stap! Op deze manier doe je vast kennis op over het onderwerp. Daarnaast kan je straks jouw eigen naslagwerk gebruiken en misschien is het zelfs mogelijk om nog een vervolgonderzoek te doen.
- Neem contact op met (het bestuur van) jouw studievereniging. Studieverenigingen delen regelmatig interessante onderwerpen namens organisaties en docenten. Daarnaast hebben zij vaak een groot netwerk. Wellicht dat zij jou in contact kunnen brengen met (oud)leden die jou op weg kunnen helpen!
Wanneer je een onderwerp in gedachten hebt is het goed om te controleren of er eerder onderzoek naar het onderwerp is gedaan. Als dat zo is moet je goed nadenken over het doel van jouw onderzoek. Wil je controleren of jij bij jouw onderzoek dezelfde resultaten krijgt of kan jij voortborduren op het eerdere onderzoek? Wanneer je merkt dat er nauwelijks informatie over het onderwerp te vinden is moet je goed nadenken over de haalbaarheid van jouw onderzoek.
Kom je er zelf niet uit, dan kan je hulplijnen inschakelen. Kijk of er een docent is die een uurtje met jou wilt gaan zitten. Door samen te brainstormen kom je sowieso verder! Werk je al binnen het vakgebied, dan kan je ook een balletje opgooien bij je collega’s. Je weet nooit wat daar voor interessante onderwerpen uit kunnen komen. Ten slotte kan je het ook bespreken met familie of vrienden. Ook wanneer zij niet uit het vakgebied komen kan het voorleggen van ideeën of onderwerpen tot nieuwe inzichten leiden.
Heb jij te veel onderwerpen die je interessant vindt? Probeer dan een top 3 te maken en onderzoek of de onderwerpen aan de eerder genoemde punten voldoen. Is dat bij alle drie het geval, dan is het ook in dit geval slim om de onderwerpen met familie, vrienden, studiegenoten of collega’s te bespreken. Op deze manier merk je snel genoeg welk onderwerp voor jou het meest interessant/relevant is.
Heb jij naar aanleiding van dit artikel nog vragen of heb jij hulp nodig bij het maken van studiekeuzes? Neem dan contact op met een loopbaanadviseur van Enginear door te mailen naar info@enginear.nl of door te bellen naar 030-3031715.