6 tips om een post-vakantie dip te voorkomen! | Enginear

6 tips om een post-vakantie dip te voorkomen!

Is jouw welverdiende vakantie (bijna) afgelopen en moet je binnenkort weer aan het werk of aan de studie? Voor veel mensen gaat deze realisatie gepaard met een zogenaamde post-vakantie dip. Vervelend, maar er is wat aan te doen! Wij geven 6 tips om zo snel mogelijk van dit nare gevoel af te komen en weer positief op je werk of studie te verschijnen.

1. Nagenieten
Om je vakantiegevoel net wat langer vast te houden, kan het helpen om volop na te genieten. Zoek al je foto’s uit, maak er een fotoboek van, deel ervaringen met collega’s of kijk met hen filmpjes die je tijdens je vakantie gemaakt hebt. Onderzoek toont aan dat je hierdoor langer het geluksgevoel vasthoudt!

2. Wees actief
Om de overgang tussen vakantie vieren en werken iets te verzachten, is het belangrijk dat je de laatste vrije dagen niet alleen op het strand ligt te zonnen of op de bank ligt te netflixen, maar ook actieve uitjes onderneemt. Door lichamelijk en mentaal actiever te zijn in je vakantie, is de overgang naar je actieve leven op werk of studie minder groot en je dip dus ook.

3. Deel je leed
Praat erover, zeker met mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Door dezelfde ervaringen en gevoelens te delen zul jij je al snel beter voelen. Ze zeggen niet voor niets: gedeelde smart is halve smart.

4. Maak nieuwe plannen
Bedenk waar je naar uit kunt kijken. Heb je bijvoorbeeld al leuke plannen voor de kerstvakantie? Of wilde je in het najaar een weekendje weggaan? Heb je alweer een concertje op de agenda staan? Verdiep je dan alvast in de plannen hiervoor en je zult merken dat je door het uitkijken naar betere tijden minder last hebt van je post-vakantie dipje.

5. Stel niet te hoge eisen
Stel in de eerste week na je vakantie geen hele hoge eisen aan jezelf. Gun jezelf ook even de tijd om rustig in te komen. Plan voordat je op vakantie gaat bijvoorbeeld geen lastige taken of doelen in de eerste week na terugkomst en ga bijtijds naar huis. Zorg er ook voor dat je eventuele vervelende zaken al afhandelt voor je op vakantie gaat.

6. Verandering
Zorg voor wat verandering na de vakantie, zo voorkom je dat je (snel) in een sleur raakt. Bijvoorbeeld: zet één van je goede voornemens wél door, probeer een andere sport, verander thuis je inrichting, enzovoort.

Succes!