Wat je moet weten vóór jouw sollicitatie
Volgens een grootschalig onderzoek onder 2000 leidinggevenden weet 33% al binnen 90 seconden of de persoon kans maakt om aangenomen te worden. Om deze conclusie zo snel te kunnen trekken let men op verschillende verbale en non-verbale uitingen, ook wanneer jij achter je laptop zit. Wil jij voorkomen dat je tijdens jouw sollicitatie de fout in gaat? Wij hebben de do’s en don’ts voor je op een rijtje gezet!
Om te beginnen zijn er verschillende factoren die een sterke invloed hebben op de eerste indruk. Statistieken tonen aan dat bij het ontmoeten van nieuwe mensen de eerste indruk voor maar liefst 55% wordt bepaald door de manier waarop we binnenkomen, de manier waarop we ons kleden en de manier waarop we handelen. Daarnaast wordt de eerste indruk voor 38% bepaalt door de kwaliteit van onze stem, onze grammatica en het algemene vertrouwen dat we uitstralen. Wat we zeggen lijkt minder belangrijk te zijn, dit beïnvloedt de indruk die wij achterlaten slechts voor 7%.
Uit deze cijfers blijkt dus dat de manier waarop we ons kleden van groot belang is. 65% van de bazen gaf zelfs aan dat de kleding een beslissende factor kan zijn tussen twee gelijksoortige kandidaten. Daarnaast gaf maar liefst 70% van de werkgevers aan dat ze geen sollicitanten willen die te modieus of te trendy zijn!
De non-verbale uitingen spelen eveneens een grote rol. Zonder dat we het doorhebben kunnen we hier snel de fout mee ingaan. Hartstikke zonde! Daarom hebben wij de meest voorkomende non-verbale fouten die tijdens een sollicitatiegesprek worden gemaakt op een rijtje gezet:
67% – Geen oogcontact maken
38% – Te weinig glimlachen
33% – Een slechte houding
33% – Te zenuwachtig
26% – Slapjes handen schudden (nu natuurlijk niet van toepassing)
21% – Spelen met haar of het aanraken van het gezicht
21% – Gesloten armen over de borst
9% – Gebruik van te veel handgebaren
We weten nu dat we rekening moeten houden met de kleding die we dragen en we weten hoe we ons het beste non-verbaal kunnen uiten, maar er zijn uiteraard nog meer factoren die van invloed zijn. Om te voorkomen dat jij hier de mist mee ingaat hebben wij de meest gemaakte fouten tijdens een sollicitatiegesprek voor jou op een rijtje gezet:
- Jezelf niet onderscheiden van andere kandidaten
- Je niet voorbereiden op de sollicitatie en daardoor veel moeten improviseren
- Proberen om alles te willen doen of zijn voor alle mensen
- Te veel focus op wat jij wilt
- Onvoldoende belangstelling of enthousiasme tonen
- Gebrek aan humor, warmte of persoonlijkheid
- Overbrengen dat je nog niet ‘arbeidsmarkt klaar‘ bent
Je merkt het al, een goede voorbereiding is het halve werk. En hoewel je een hoop kunt voorbereiden weet je natuurlijk nooit exact welke vragen ze jou zullen gaan stellen. Toch zijn er een paar vragen die tijdens vrijwel elk sollicitatiegesprek voorbij komen.
De eerste vraag is een beetje een inkoppertje “Vertel eens iets over jezelf”. Dit lijkt een eenvoudige vraag, maar zoals we eerder al aangaven is het belangrijk dat je jezelf weet te onderscheiden van de andere kandidaten. Daarom kan het verstandig zijn om hier van tevoren eens goed over na te denken: Wie ben jij en wat maakt jou uniek?
Een tweede vraag die je vaak zult krijgen is “Vertel me eens over je ervaringen bij je vorige werkgever”. Het is voor een potentiële werkgever natuurlijk erg fijn als jij al wat werkervaring hebt opgedaan. Denk daarom van tevoren goed na over welke werkzaamheden relevant zijn voor de functie waarop jij solliciteert.
Verder wil een potentiële werkgever bijna altijd weten wat je al weet over het bedrijf en waarom jij voor hen hebt gekozen. Wanneer jij op dat moment niet direct met een antwoord kunt komen komt dat niet erg gemotiveerd over. Zorg daarom dat je altijd een antwoord klaar hebt wanneer je deze vragen krijgt.