Blog: Het recept voor de baan die past!

Zit je op je plek?

Door Marjolein Reenalda

Als psychologie-alumnus is mij tijdens mijn werk bij Enginear al vaak de gedachte bekropen; waarom bestond er niet eenzelfde soort bedrijf voor psychologiestudenten toen ik afstudeerde? Van de diensten die wij bij Enginear aanbieden aan studerende, startende en werkende ingenieurs, had ik destijds (inmiddels bijna 5 jaar geleden) graag zelf gebruik gemaakt. Bij de keuzes die ik heb gemaakt die uiteindelijk bepalend zijn geweest voor mijn loopbaan tot nu toe, heb ik in grote lijnen steeds één bekend recept gevolgd, bestaande uit de volgende ingrediënten: Een flinke dosis goed verstand, een vleugje onderbuikgevoel en een snufje overleggen met vrienden en familie. Maar of het daarna naar je smaak is? Daar kom je eigenlijk pas écht achter als je eenmaal begonnen bent met je (nieuwe) baan.

En dat is nou precies de reden dat wij ons ook intensief op de tweede stap in de loopbanen van werkende ingenieurs focussen. Omdat je huidige werk(omgeving) en je eerder gemaakte keuzes eigenlijk grotendeels al de ingrediënten vormen om een nóg betere en bewuste tweede stap in je carrière te zetten. Dus ik zou bijna zeggen: gefeliciteerd! Als werkende ingenieur ben je al in het bezit van ervaringen en observaties die je veel over jezelf, je gedrag en je drijfveren kunnen vertellen. Kúnnen vertellen, want in de dagelijkse drukte en hectiek van alledag komt de vraag ‘krijg ik nog wel genoeg voldoening van mijn werk’ of ‘biedt dit bedrijf mij genoeg toekomstperspectief’ misschien niet altijd bij je op…

Herkenbaar? Interesse? Mooi! De oplettende lezer heeft namelijk kunnen zien dat ik psychologie heb gestudeerd (net als sommigen van mijn collega’s). Organisatiepsychologie welteverstaan. Een studie-achtergrond die ik dagelijks inzet om samen met jonge ingenieurs het antwoord te vinden op bovenstaande vragen. Waarom je dit bij Enginear wil doen? Naast het feit dat het geheel gratis en vrijblijvend is, weten wij als geen ander wat er speelt in de arbeidsmarkt en wat voor kansen hier liggen voor jou als jonge ingenieur. Misschien is de conclusie dat je niet bij het juiste bedrijf werkt. Of juist wel, maar in een minder passende functie?

En waarom je staat te popelen om het gesprek met mij aan te gaan? Mijn talent zit hem in goed kunnen luisteren én op een oprechte manier teruggeven wat ik hoor. En wat de uitkomst ook is; je zult er altijd een goed en gezellig gesprek aan overhouden. Dat beloof ik je.