Blog: Zomervakanties zijn er om te werken, toch?

Zomervakanties zijn er om te werken, toch?

De ervaringen van Aniek van Vliet

Voor sommigen is het ieder jaar weer een afweging, ga ik deze zomervakantie werken en geld verdienen of ga ik twee maanden bijkomen van het studeren en niets doen? Persoonlijk heb ik niet heel veel ervaring met deze afweging. Op mijn 14e ben ik begonnen aan een bijbaan en tot het moment van mijn afstuderen heb ik altijd een bijbaan gehad, zowel in vakanties als ook tijdens mij studie. Niet per se om te sparen voor een concreet doel, maar gewoon omdat ik het leuk vond om te werken!

Waarom deze blog begint over mijn eigen ervaringen met bijbanen? In mijn functie als loopbaanadviseur bij Enginear ben ik veel in contact met technische studenten die tijdens hun studie op zoek zijn naar een relevante bijbaan. Ook ben ik deze zomer druk met de ‘’zomerpoule’’ van Enginear. Dit houdt in dat studenten gedurende de zomervakantie de mogelijkheid krijgen om werkervaring op te doen bij een bedrijf in hun vakgebied. Dit is een mooie kans wanneer werken lastig is gedurende het studiejaar. Tegelijkertijd zijn bedrijven hard op zoek naar extra ondersteuning in diverse projecten, dus zo brengen we vraag en aanbod mooi bij elkaar.

Het leuke aan het zomerpoule project vind ik dat iedere student anders reageert wanneer ik de optie voorleg om als vakantiekracht aan de slag te gaan. De één reageert direct enthousiast omdat hij/zij niet de hele vakantie thuis wil zitten, de ander heeft juist heel veel plannen gemaakt is waardoor werken geen optie is.

Waarom zou je aan het werk gaan als er zoveel andere leuke dingen zijn om te doen gedurende de vakantie?
Daar heb ik inmiddels wel een aantal goede argumenten voor:

  • Je bouwt aan je cv door middel van het opdoen van relevante werkervaring;
  • Het biedt een mooie uitkomst wanneer werken niet te combineren is met studeren;
  • Je krijgt inzichten in bedrijven waar je later eventueel wel of niet zou willen werken;
  • Het kan ook erg gezellig zijn en je leert nieuwe mensen kennen.

En natuurlijk niet geheel onbelangrijk; naast het vullen van je cv, vul je ook je portemonnee! Heerlijk toch, om een maand iets extra’s op te bouwen en voor één keer niet te hoeven wachten tot je studiefinanciering wordt uitgekeerd?! 😉