Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Enginear hanteert een actief beleid met betrekking tot Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Het draait om het bewust bezig zijn met wat je doet op het gebied van people, planet en profit. Daarnaast werkt Enginear zoveel mogelijk samen met bedrijven die zelf een actief MVO-beleid voeren, dit om MVO in de keten te bevorderen.

Enginear investeert in studenten tijdens de studie in de vorm van carrière-adviesgesprekken en studentenbanen. Op deze manier proberen wij ervoor te zorgen dat de student het juiste carrièrepad kiest. De juiste kandidaat op de juiste plaats bevordert de duurzaamheid, de groei van een bedrijf en de persoonlijke groei van de ingenieur. Door middel van kwalitatieve werving en selectie wordt het aanname traject bij werkgevers efficiënter doorlopen.

Bij Enginear werken wij zoveel mogelijk digitaal en is het printpapier dat wij gebruiken voorzien van het FSC-keurmerk. Daarnaast leveren wij de lege cartridges in bij de leverancier zodat deze gerecycled kunnen worden. Het kantoor is een verzamelgebouw van meerdere bedrijven waarbij vergaderruimtes worden gedeeld. Buiten kantoortijden is het pand onverlicht en zijn alle apparaten uit. We kijken ook op een actieve wijze naar de mogelijkheden om mobiliteit zo duurzaam mogelijk te laten plaatsvinden. Zo zijn wij gevestigd op een locatie die uitstekend te bereiken is met het openbaar vervoer.

De maatschappij is voor ons erg belangrijk. Daarom werken wij samen met Pure Africa. Voor iedere kilo Afrikaanse koffiebonen die wij kopen investeren zij 1 euro in microkredieten. De microkredieten verstrekken zij aan Afrikaanse ondernemers. De rente die de ondernemer betaalt is laag.

 

Het maatschappelijke doel van … 

Wanneer iemand via Enginear als ingenieur aan de slag gaat gebeurt dit vaak op basis van werving & selectie. Bij een succesvol traject stelt Enginear een bedrag beschikbaar om naar eigen inzicht te geven aan een project of goed doel wat maatschappelijk bijdraagt. De doelen waar Enginear aan doneert zijn altijd voorzien van het CBF keurmerk, waardoor wij zeker weten dat de donaties goed besteed worden.

Benieuwd welke doelen de jonge ingenieurs allemaal al hebben gekozen en waarom. Hieronder noemen wij enkele voorbeelden:


Kas

Opleiding: International Land en Water Management, Wageningen Universiteit

Kas heeft ervoor gekozen om de KWF Kankerbestrijding te steunen. Hij heeft voor dit doel gekozen omdat praktisch iedereen een dierbare heeft die kanker heeft gehad of is overleden aan kanker. KWF Kankerbestrijding heeft als missie: minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten. Om deze reden wil Kas het geld graag aan KWF schenken.

Harmen

Opleiding: Land- en Watermanagement, Hogeschool van Hall Larenstein

Harmen heeft ervoor gekozen zijn bijdrage te doneren aan Biblionef Nederland. Zelf ging hij vroeger regelmatig met het hele gezin naar de bibliotheek, op zoek naar prentenboeken van Starwars, Egypte of Geologie; nieuwe cd’s; luisterboeken; computerspellen en natuurlijk romans. Tot sluitingstijd kon hij zich vermaken met de historie van China of de Marine Ecologie. Gedurende zijn studie leende hij vooral zijn lesboeken. Waarom? Het is veel socialer en beter voor het milieu! Biblionef werkt in Ghana, Suriname, Zuid-Afrika en de Nederlandse Antillen aan boeken depots zodat ook daar genoten kan worden van een goed aanbod binnen de bibliotheek. Verder werkt Biblionef mee aan vertalingen. De bibliotheek vergrootte de belevingswereld van Harmen en hij hoopt dat Biblionef voor vele mensen nieuwe werelden zal openen.

Wisse

Opleiding: Land- en Watermanagement, Hogeschool van Hall Larenstein

Het goede doel waar Wisse zijn bijdrage aan wil schenken is Wetlands International. Hij heeft voor dit doel gekozen omdat hij het belangrijk vindt dat er altijd voor iedereen voldoende water is. Met deze bijdrage wordt er een bijdrage geleverd aan het gezond houden van onze planeet. Daarnaast past dit doel ook goed bij de opleiding Land- en Watermanagement die Wisse 3 jaar geleden heeft afgerond. Mede door deze opleiding weet hij hoe belangrijk het is om een gezond watersysteem te hebben als basis voor leven en welvaart.

Pieter

Opleiding: Bouwkunde, TU Eindhoven

Voor Pieter zijn milieu, natuur en duurzaamheid erg belangrijk. Hij is graag in de natuur en maakt zich geregeld zorgen over de toekomst van onze planeet. Mede hierdoor wil hij zijn bijdrage graag schenken aan Stichting Oasebos. Oasebos houdt zich bezig met het beheren, beschermen en ontwikkelen van regenwouden in Zuid-Amerika. Met het beschermen en herstellen van regenwouden is de duurzame meerwaarde van het doel meervoudig. Ten eerste zijn regenwouden een belangrijk biotoop die veel CO2 omzetten in zuurstof, wat op deze manier beschermd en aangevuld wordt. Daarnaast voorkomen ze CO2 uitstoot door (il)legale ontbossing (en verbranding) tegen te gaan. Bovendien zorgen ze er, door nauw samen te werken met lokale bestuurders, voor dat hun acties niet alleen sustainable maar ook durable zijn. En natuurlijk zijn regenwouden een plek van grote biodiversiteit, die ze op deze manier waarborgen en veiligstellen.

Jessica

Opleiding: Bouwkunde, De Haagse Hogeschool

KWF

Jessica wil haar bijdrage graag doneren aan de KWF kankerbestrijding.  In haar directe omgeving heeft iemand kanker gehad en ze is heel blij dat de ziekte met succes is behandeld. Op dit moment is helaas nog niet voor iedereen een succesvolle behandeling weg gelegd. Daarom vind zij het belangrijk dat het onderzoek naar betere en nieuwe medicijnen en behandelingen wordt voorgezet.

Allard

Opleiding: Structural Engineering, TU Delft

Allard heeft niet lang na moeten denken over het doel wat hij wil steunen: Stichting ALS Nederland. ALS is een spierziekte die je spieren langzaam uitschakelt tot je overlijdt. Toen hij acht jaar oud was is zijn opa aan ALS overleden. Wanneer hij terugdenkt aan de tijd waarin hij als klein jongetje zijn opa zag aftakelen maakt dit hem nog steeds emotioneel. Daarom is iedere bijdrage welkom om deze ziekte de wereld uit te helpen!

Boyd

Opleiding: Bouwkunde, Hogeschool Arnhem Nijmegen

Het goede doel waar Boyd zijn bijdrage aan wil schenken is de KWF Kankerbestrijding. Er is helaas bijna niemand meer die geen ervaring heeft met deze veelzijdige en vernietigende ziekte; hetzij zelf, hetzij bij iemand in zijn/haar omgeving. Toch hoor je ook steeds meer succes verhalen! Boyd heeft voor dit doel gekozen omdat er, om deze trend voort te kunnen zetten, nog steeds geld nodig is. Geld dat gebruikt kan worden voor bestrijding, onderzoek, en hopelijk voor het voorkomen van kanker.

Lars

Opleiding: Civiele Techniek, Avans Hogeschool 

Brabants LandschapLars wil zijn bijdrage graag doneren aan de Stichting Brabants Landschap. Brabants Landschap beschermt, beheert, restaureert en ontwikkelt de Brabantse natuurgebieden. Momenteel draagt de stichting zorg voor een groot aantal terreinen met een gezamenlijk oppervlak van zo’n 15.000 hectare. Bijna alle terreinen zijn toegankelijk voor het publiek. Het aandeel van natuurlijke landschappen zal in de toekomst door verstedelijking steeds kleiner worden. Lars heeft gekozen voor dit doel omdat het belangrijk is juist deze natuur, die gezond is voor de mens, te behouden.

Bart

Opleiding: Ruimtelijke Ordening en Planologie, Hogeschool Utrecht

Bart heeft er voor gekozen zijn bijdrage te schenken aan het doel Kinderfonds MAMAS. Kinderfonds MAMAS steunt sterke, locale Zuid-Afrikaanse vrouwen die dagelijkse zorg en veiligheid bieden aan kinderen die leven in ernstige armoede. Bart heeft gekozen voor dit doel omdat zijn familie/de familie van zijn vriendin bij deze organisatie heeft gewerkt. Doordat het een kleinschalige organisatie is, is het goed te herleiden waar het gedoneerde geld voor wordt gebruikt. Daarnaast vindt Bart het krachtig dat ontwikkelingswerk vooral ondersteunend werkt voor de lokale bevolking, zodat je de kracht uit de regio gebruikt en de mensen daar helpt om te groeien en zich te ontwikkelen.

Brian

Opleiding: Structural Engineering, TU Delft

Brian heeft ervoor gekozen om de Nederlandse Hartstichting te steunen. Hart- en vaatziekte zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer 1. Veel mensen zijn zich hier echter niet van bewust. De Nederlandse Hartstichting investeert veel in wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekte. Daarnaast proberen ze ervoor te zorgen dat meer mensen de signalen van een hartinfarct, beroerte of hartstilstand herkennen en dat ze weten wat ze in zo’n situatie moeten doen.

Leida

Opleiding: Civiele Techniek

Het doel waar Leida haar donatie aan wil geven is Tour du ALS. Onder het motto ‘Samen trappen we ALS de wereld uit’ beklimmen jaarlijks honderden fietsers, hardlopers en wandelaars samen met ALS-patiënten de Mont Ventoux om geld op te halen in de strijd tegen ALS. De partner van Leida gaat deze zomer proberen om de Mont Ventoux drie keer te beklimmen ter nagedachtenis aan een goede vriend. Een prachtig doel om te steunen!

Paula

Opleiding: Bouwkunde, Hogeschool Utrecht

Unicef

Het goede doel waar Paula haar bijdrage graag aan wil schenken is UNICEF. UNICEF is sinds 1946 dé organisatie die ervoor zorgt dat kinderen in de hele wereld een goede kindertijd kunnen hebben. De oma van Paula is jarenlang een trouwe donateur geweest van UNICEF en Paula wil dit stokje graag van haar overnemen. Ze vindt het belangrijk dat kinderen een goede basis hebben om van te leven!

 

 

Michelle

Opleiding: Civiele Techniek, TU Delft

Michelle heeft gekozen voor de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker. Iedere dag sterven er acht mensen aan alvleesklierkanker in Nederland. Vaak binnen een jaar. Casper richt zich op onderzoek naar oncolytische viro-immunotherapie voor de behandeling van mensen met alvleesklierkanker en andere moeilijk te behandelen tumoren als blaas-, prostaat- en hersentumoren. Het gebruik van deze therapie lijkt een veelbelovende nieuwe techniek voor het behandelen van een breed scala aan tumoren. Met het onderzoek wil Casper de overlevingskans en de kwaliteit van het leven van patiënten bevorderen. Daarnaast verwacht men dat de therapie goedkoper zal zijn dan de huidige behandelingen.

Niels

Opleiding: Civiele Techniek, Avans Hogeschool

Niels wil zijn bijdrage graag doneren aan de KWF Kankerbestrijding. Kanker is doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Bijna iedereen kent iemand die met kanker te maken heeft gehad. Voor Niels is de ziekte kanker heel dichtbij gekomen. Hij heeft er helaas familieleden door verloren. KWF Kankerbestrijding heeft als missie om kanker beter behandelbaar te maken. Om deze reden wil Niels het geld graag aan KWF schenken.

Lieke

Opleiding: Construction Management and Engineering, TU Eindhoven

KiKaLieke heeft gekozen voor de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). KiKa werft fondsen voor onderzoek naar kinderkanker. Lieke vindt dat alle kinderen een onbezorgde jeugd horen te hebben en moeten kunnen gaan studeren. Zij horen niet te vechten tegen deze vreselijke ziekte. Kika heeft als doelstelling de genezingskans van zieke kinderen naar 95% te brengen. Om dit percentage te realiseren is er nog veel kostbaar onderzoek noodzakelijk. Daarom wil Lieke haar bijdrage graag schenken aan deze stichting.

 

Philine

Opleiding: Construction Management and Engineering, TU Delft

Artsen zonder GrenzenHet doel waar Philine haar donatie aan wil geven is Artsen Zonder Grenzen. Artsen zonder Grenzen is een noodhulporganisatie die medische zorg biedt in conflict- of rampgebieden. Ze zijn (vaak) in staat om op korte termijn hulp te bieden in zeer risicovolle gebieden. Op dit moment zijn zij actief in 80 landen wereldwijd. Philine heeft  grenzeloos respect voor een organisatie die zich in gevaarlijke gebieden inzet om slachtoffers van medische hulp te voorzien. Ze ziet deze donatie als een kleine bijdrage om de mensheid op de wereld te helpen.

 

Hoang

Opleiding: Construction Management and Engineering, TU Delft

FabLabHoang wil zijn donatie graag schenken aan een goed doel in zijn regio: het FabLab Zoetermeer. Het Fablab maakt zich sterk om iedereen; ongeacht de leeftijd, eventuele financiële belemmeringen en/of beperkingen; ideeën uit te laten werken tot concrete producten, modellen, experimenten en prototypes. Uit ervaring weet Hoang dat het Fablab voor veel jonge kinderen iets heeft betekend. Ze hebben er kennis opgedaan, ze leerden er creatief te zijn, ze leerden er vrienden kennen en misschien wel het allebelangrijkste: ze hebben zichzelf ontwikkeld. De maatschappelijke relevantie van het Fablab is daarom groter dan men verondersteld.

 

Nathalie

Opleiding: Ruimtelijke ordening en planologie, Hogeschool Utrecht

Stichting OpkikkerNathalie heeft ervoor gekozen om haar bijdrage te geven aan Stichting Opkikker. Stichting Opkikker verzorgt Opkikkerdagen voor gezinnen met een langdurig ziek kind. Een Opkikkerdag is een dag vol ontspannig en plezier voor het hele gezin. Nathalie is zelf al een paar keer als vrijwilliger betrokken geweest bij het vermaken van zieke kinderen en ze gaat nog steeds regelmatig bij zieke kinderen op bezoek om ze een leuke dag te geven. Ze vindt het dan ook super dat Stichting Opkikker zich hier ook voor inzet!

 

Oliver

Opleiding: Bouwkunde, De Haagse Hogeschool

Artsen zonder GrenzenHet goede doel waar Oliver zijn bijdrage graag aan wil doneren is Artsen zonder Grenzen. Artsen zonder Grenzen is een noodhulporganisatie die medische zorg biedt in conflict- of rampgebieden. Ze zijn (vaak) in staat om op korte termijn hulp te bieden in zeer risicovolle gebieden. Op dit moment zijn zij actief in 80 landen wereldwijd. Oliver heeft gekozen voor artsen zonder grenzen omdat zij heel snel en direct hulp kunnen bieden aan mensen die dat echt nodig hebben, ongeacht of dit een oorlogsgebied is of niet.

 

Roald

Opleiding: Civiele Techniek, Hogeschool Rotterdam

XeniaRoald heeft besloten om zijn bijdrage te schenken aan het Xenia Hospice in Leiden. Xenia biedt een thuis voor jongeren die intensieve zorg nodig hebben. Zij wil een veilige en huiselijke omgeving creëren waardoor mensen met een levensbedreigende ziekte, mogelijk de laatste perioden van hun leven, de nodige palliatieve zorg kunnen krijgen. Xenia heeft op dit moment plek voor zes mensen. Om deze zes mensen de totale medische, psychosociale en spirituele zorg te bieden die zij nodig hebben maakt Xenia gebruik van professionele medewerkers en betrokken vrijwilligers. Iedereen kan bij Xenia terecht, ongeacht geloof, politieke overtuiging of financiële draagkracht. Roald wil dit doel graag steunen omdat hij zelf met een dergelijke situatie te maken heeft gehad.

 

Kayleigh

Opleiding: Civiele Techniek, Avans Hogeschool

Fonds Verstandelijk GehandicaptenHet doel waar Kayleigh haar donatie aan wil geven is het Fonds Verstandelijk Gehandicapten. Hun doelstelling is het leven van mensen met een verstandelijke beperking leefbaar maken en verrijken. Dingen doen die je leuk vindt, dingen ondernemen met familie en vrienden, nieuwe indrukken en ervaringen opdoen en nieuwe mensen ontmoeten. Kayleigh draagt dit fonds een warm hart toe omdat ze deze talentvolle mensen een kans gunt zich te ontwikkelen en een bijdrage te leveren aan de maatschappij.

 

Bas

Opleiding: Land- en watermanagement, Van Hall Larenstein te Velp

Clini ClownsBas geeft zijn bijdrage graag aan Clini Clowns. Omdat hij het belangrijk vindt dat kinderen in een probleemsituatie afleiding krijgen en plezier geboden wordt. Het mooie is dat Cliniclowns maatwerk bieden en inspelen op waar een kind op dat moment behoefte aan heeft. Naast de bekende ziekenhuis clowns komen Cliniclowns ook bij kinderen thuis in zorginstellingen, behandelcentra en op scholen. Cliniclowns laten ernstig zieken en gehandicapte kinderen even ontspannen en genieten, dit geldt ook voor de mensen daar omheen. Met een donatie geef je als het ware ontspanning.

 

Jos

Opleiding: Civiele Techniek te Rotterdam en Environmental Sciences te Wageningen

WEMHet doel waar Jos zijn bijdrage graag aan zou willen geven is Whispering Eagle Ministries. Deze stichting begeleidt een Congolese stichting in de ontwikkeling van een weeshuis in Muanda. Op het terrein is naast een tiental huisjes ook ruimte voor een bakkerij, een naaiatelier en een stuk agrarisch gebied. De kinderen kunnen er naar school en naarmate ze ouder worden krijgen ze de mogelijkheid om een beroep te leren. Jos draagt deze stichting een warm hart toe en zou ze op deze manier graag ondersteunen.

 

Giselle

Opleiding: Milieutechniek te Utrecht

Stichting CaviaGiselle zou haar bijdrage graag doneren aan het goede doel Stichting Cavia. Dit is een vrijwilligersorganisatie waar mensen zich dag en nacht inzetten om het kleine diertje te redden. Ze vangen per jaar 3000 cavia’s op waar mensen om wat voor een reden niet meer voor kunnen zorgen. Zij zoeken weer een goed tehuis zodat ze weer een goed leven krijgen. Hierdoor komen er niet meer dieren op de wereld die een slecht bestaan hebben omdat mensen er niet goed voor willen zorgen. Giselle heeft groot respect voor deze organisatie.

 

Nick

Opleiding: Land- en watermanagement, Van Hall Larenstein te Velp

CordaidNick wil zijn donatie graag geven aan Cordaid Microkrediet. Met een microkrediet krijgen mensen net dat ene duwtje in de rug die ze naar zelfstandigheid kan helpen. En het mooie is dat wanneer de lening terug betaald is er met het vrijkomende geld weer andere ondernemende mensen geholpen kunnen worden. Nick vindt het belangrijk dat mensen in de hele wereld de kans krijgen te ondernemen, hun eigen geld te verdienen en daarmee hun eigen toekomst kunnen bepalen.

 

Jaap

Opleiding: Landscape & Environment Management, Hogeschool INHolland te Delft

Mercy shipsDe organisatie waar Jaap graag zijn bijdrage aan wil geven is Mercy Ships. Jaap kent de organisatie goed want een kennis van hem werkt op het ziekenhuisschip van deze organisatie. Mercy Ships geeft levens veranderende operaties aan de allerarmsten in Afrika. Mercy Ships begon met een droom: ziekenhuisschepen bemand met vrijwilligers die de armste landen van de wereld helpen door medische zorg te bieden. En elke dag, met elke operatie, elk patiënt, brengen ze die droom in vervulling.

 

Ceres

Opleiding: Civiele Techniek, De Haagse Hogeschool

Painted Dog ConservationHet doel waar Ceres graag aan wil geven is de Stichting Painted Dog Conservation. Deze stichting zet zich in voor de Afrikaanse wilde hond. Het aantal Afrikaanse wilde honden is de afgelopen eeuw honderd keer minder geworden en er bestaat dus een grote kans dat de Afrikaanse wilde hond zal uitsterven.

 

Bas

Opleiding: Civiele Techniek, De Haagse Hogeschool 

Artsen zonder GrenzenBas geeft graag zijn bijdrage aan Artsen zonder grenzen. Een noodhulporganisatie die zich met medische hulp, inzet in conflict- of rampgebieden. Ze zijn (vaak) in staat om op korte termijn hulp te bieden in zeer risicovolle gebieden.

 

Franka

Opleiding: Tuin- en Landschapsinrichting, Hogeschool Van Hall Larenstein

Stichting Ondergrondse KunstFranka geeft haar bijdrage graag aan Stichting Ondergrondse Kunst. Deze stichting ondersteunt nieuwe en creatieve projecten op het gebied van kunst en cultuur in Utrecht. Dit jaar zijn zij bezig met het opzetten van een festival, Speelweide / Nachtweide, met als doel een platform te bieden voor beginnende creatieve ondernemers, foodtrucks, kunstenaars, bands en DJ’s. Dit no-budget festival wordt volledig gerund op vrijwilligers en zal het vooral moeten hebben van de enthousiaste inzet van mensen en bedrijven die het een warm hart toedragen.

 

Sebastiaan

Opleiding: Construction Management and Engineering, TU Delft

UnicefHet doel waar Sebastiaan graag aan wil geven is voor de kinderen in Syrië via UNICEF. Kinderen vluchten voor geweld, kinderen kunnen niet meer naar school en kunnen niet meer buiten spelen met vriendjes. Het is het leven dat miljoenen Syrische kinderen leiden. Omdat Sebastiaan vindt dat er te weinig hulp is voor deze kinderen geeft hij graag zijn bijdrage aan dit doel.

 

 

Maurice

Opleiding: Civiele Techniek, Hogeschool Rotterdam

KiKaMaurice kiest voor het doel Kinderen Kankervrij (KiKa) omdat hij vindt dat deze vreselijke ziekte de wereld uit moet! Kinderen horen onbezorgd te kunnen opgroeien en moeten niet de strijd aangaan tegen kinderkanker.Om deze reden doneert Maurice aan KiKa zodat er meer onderzoek mogelijk is zodat kinderen kunnen genezen van deze ziekte en weer plezier kunnen gaan maken.

 

Vincent

Opleiding: Civiele Techniek, HAN

Welt Hunger HilfeDe vader van Vincent werkt bij de Welt Hunger Hilfe, in Liberia (Afrika). Tot 2003 heerste hier een burgeroorlog, waarna de situatie geleidelijk verbetert. De Welthungerhilfe helpt de bevolking van Liberia met de wederopbouw door onder andere landbouwprojecten, watervoorzieningen en het opbouwen van de infrastructuur. Vincent is zelf ook in Liberia geweest. Hij heeft daar ervaren hoe de situatie is. Soms vraagt zijn vader hem om advies en informatie op (civiel)technisch gebied. Hiermee draagt hij op een andere wijze ook een steentje bij.

 

Eelco

Opleiding: Civiele Techniek, Avans Hogeschool

Giro 555Het doel waar Eelco graag aan wil geven is GIRO 555 voor de ramp in de Filipijnen. Hij draagt dit doel aan omdat hij het belangrijk vindt dat de mensen daar geholpen kunnen worden met voedsel en onderdak en dat het land de mogelijkheid krijgt om zo snel mogelijk weer op te bouwen.

 

 

Tim

Opleiding: Civiele Techniek, Avans Hogeschool

Oxfam NovibTim kiest voor het doel Oxfam Novib omdat zij mensen in derde wereldlanden geen geld geven maar kennis om een toekomst op te bouwen. Tijdens stages heeft hij zelf ondervonden dat wanneer je dingen in de praktijk doet je daar heel veel van kan leren. Deze manier van mensen helpen is volgens Tim de meest effectieve manier.

 

 

Bertine

Opleiding: Construction Management and Engineering, TU Eindhoven

MozkidsHet doel waar Bertine graag aan wil geven is Mozkids. Deze organisatie zet zich vanuit Nederland in voor een Mozambikaans weeshuis waar zij zelf ook is geweest om te werken als vrijwilliger. Dit weeshuis zorgt voor de kinderen vanaf dat ze komen totdat ze zelfstandig zijn.