Ervaringsverhaal: Een jonge ingenieur op zoek naar uitdagingen! | Enginear

Ik heb echt heel snel een geweldige baan gevonden

Bij Enginear helpen wij technische studenten en jonge ingenieurs verder in hun loopbaan. Nadat Esther klaar was met haar master Construction Management and Engineering (CME) aan de TU Eindhoven is zij samen met Enginear op zoek gegaan naar de baan die bij haar past, en deze hebben wij gevonden. In juni is zij gestart als consultant bij BOAG.

Naam: Esther Penders
Opleiding:
Real Estate Management & Development
Organisatie:
BOAG
Functie:
Real Estate Consultant and Project Manager

Esther Penders:
Ik heb mijn bachelorsdiploma behaald aan de Zuyd Hogeschool. Op dat moment was ik er nog niet klaar voor om aan het werk te gaan, ik wilde me graag verder ontwikkelen. Daarom besloot ik mij in te schrijven voor de master Construction Management and Engineering (CME). Door mijn brede interesse in de verschillende richtingen binnen het vakgebied van de gebouwde omgeving heb ik naast de CME-vakken ook vakken van de master Real Estate Management & Development gevolgd.

Vervolgens heb ik mijn master behaald. Omdat ik direct na het behalen van mijn master aan het werk wilde ben ik in de periode dat ik aan mijn afstudeerproject werkte al begonnen met het zoeken naar een startersfunctie. Doordat ik verschillende trainingen van Enginear had gevolgd en doordat ik diverse bedrijvendagen had bezocht had ik een goed beeld van wat ik tijdens een sollicitatietraject kon verwachten. Doordat ik ruim van tevoren was begonnen met een zoektocht naar een baan was ik heel relaxed en al snel wierp dit zijn vruchten af. In januari, een half jaar voor mijn afstuderen, kreeg ik via Enginear een baan aangeboden bij BOAG!

BOAG is actief op een breed spectrum van projecten binnen de gebouwde omgeving. Door de geïntegreerde, pragmatische en creatieve aanpak die BOAG toepast op projecten, zijn zij in staat om klanten met een breed scala aan diensten te helpen. Om als bedrijf een brede focus te ontwikkelen werken ze bij BOAG met een grote verscheidenheid aan mensen met verschillende interesses en gespecialiseerde kennis. Als junior consultant geeft dit mij de mogelijkheid om veel verschillende vaardigheden van mijn collega’s te leren en ik heb veel afwisseling in mijn dagelijkse werkzaamheden. Verder bestaat BOAG uit een jong team van professionals met veel verschillende persoonlijkheden. Het team is erg open naar elkaar, waardoor ik me meteen thuis voelde bij BOAG!

Mijn functieomschrijving is Real Estate Consultant and Project Manager. In mijn functie ondersteun ik klanten tijdens elke fase van het bouwproces. Vanwege de diversiteit in mijn baan is het moeilijk om mijn dagelijkse werkactiviteiten te specificeren, elke dag is anders.

Momenteel ben ik onder andere verantwoordelijk voor het projectmanagement van twee scholen voor basisonderwijs in de regio’s Rotterdam en Den Haag. Naast het begeleiden van de betrokken partijen tijdens de verschillende fasen van het ontwerpproces en het ervoor zorgen dat het project binnen het vooraf bepaalde kader wordt gerealiseerd, vereist projectmanager zijn dat je anticipeert op veranderingen in de markt, wijzigende wet- en regelgeving en dat je de wensen en eisen van je klanten vertaalt op een manier dat het technische team ze kan integreren in de ontwerpen voor het gebouw. Dit betekent bijvoorbeeld dat ik aan aanbestedingsstrategieën werk, contractstrategieën vastleg, de vooraf bepaalde kaders (zoals het budget, de planning en bouwvereisten) van het ontwerp bewaak, slimme oplossingen vind voor uitdagingen die we tegenkomen tijdens het ontwerpproces, enzovoort.

Als vastgoed consultant is mijn werk met name gericht op de eerste fasen van een bouwproces. Naast het eerder genoemde project werk ik op dit moment aan verschillende business cases waarin we de haalbaarheid van bouwprojecten onderzoeken. In een business case kijken we vooral naar ontwikkelingen die het project in de komende jaren beïnvloeden en de financiële haalbaarheid van het project in relatie tot de benodigde of gewenste kwaliteit. Andere werkzaamheden zijn bijvoorbeeld het ontwikkelen van een Programma van Eisen voor een toekomstig bouwproject. Momenteel ontwikkel ik een Programma van Eisen voor een laboratorium en voor een ander project werk ik aan een Programma van Eisen voor een schoolgebouw. Je kunt je voorstellen dat beide projecten heel verschillend zijn, hoewel het gewenste resultaat hetzelfde is!

Voor mij zijn mijn opleidingen en mijn huidige baan een perfecte match. Mijn projectmanagementtaken komen voornamelijk overeen met de kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn masteropleiding CME. De vastgoedconsultanttaken komen vooral overeen met de opgedane kennis tijdens mijn bachelor. In het jaar dat ik nu bij BOAG werk heb ik mezelf dusdanig ontwikkeld dat ik de opgedane kennis tijdens mijn studie nu zelf in de praktijk kan toepassen.

Ik vind het belangrijk om te blijven groeien. Op dit moment wil ik met name mijn soft skills verder ontwikkelen, omdat ik denk dat goede soft skills steeds belangrijker worden in het vakgebied van de gebouwde omgeving. Om een ​​geïntegreerd ontwerp te ontwikkelen dat voldoet aan de snel veranderende eisen; zowel van commerciële klanten als van de overheid; zijn probleemoplossende vaardigheden, aanpassingsvermogen, het kunnen werken in teamverband en communicatie van groot belang!

De samenwerking met Enginear

In de periode dat ik mij begon te oriënteren, volgde ik verschillende trainingen die werden georganiseerd door Enginear. Na een training die vooral gericht was op de voorbereiding op de arbeidsmarkt nam Enginear contact met me op. Ze boden aan mij te helpen bij mijn zoektocht naar een startersfunctie. Ik ben toen bij hen langs geweest op kantoor voor een persoonlijk carrière adviesgesprek. Tijdens het gesprek hielpen ze mij inzicht te krijgen in mijn persoonlijkheid, mijn sterke punten en mijn verbeterpunten. Naast mijn persoonlijke vaardigheden hebben we het ook gehad over de functie-eisen die voor mij belangrijk zijn en mijn bedrijfsvoorkeuren. Hiervoor mocht ik ook twee testen invullen: de persoonlijke stijl- en de drijfverentest. Uiteindelijk vroegen ze of ik interesse had in een vacature van één van de bedrijven uit hun netwerk, en dat bleek direct een goede match te zijn!

Ik heb het persoonlijke adviesgesprek bij Enginear op kantoor, het invullen van de testen en de algemene begeleiding tijdens de sollicitatieprocedure als zeer positief ervaren. Ik was ten alle tijden goed voorbereid en na de sollicitatiegesprekken namen ze de tijd voor een uitgebreide evaluatie waarin zowel de perceptie van de werkgever, als mijn persoonlijke perceptie van het sollicitatiegesprek werden besproken. Dit heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van mijn soft skills en mijn begrip van hoe ik mezelf het beste kan presenteren. Dankzij Enginear heb ik ontzettend snel een ​​geweldige baan gevonden, met leuke collega’s, veel mogelijkheden en veel afwisseling!

 

Deel deze ervaring