Een technische bijbaan staat mooi op mijn cv! - Enginear

Een technische bijbaan staat mooi op mijn cv!

Naam: Patrick Ypma
Opleiding: Civiele Techniek – Hogeschool Windesheim te Zwolle
Organisatie: Gemeente Zeewolde & Zaanstad
Functie: Technische werkstudent: gegevensbeheer openbare ruimte

Hoe ben je met Enginear in contact gekomen?
In mijn eerste jaar civiele techniek zijn we vanuit de studie naar de InfraTech geweest. Daar werd ik aangesproken door iemand van Enginear met de vraag of ik geïnteresseerd zou zijn in een technische bijbaan. Toevallig was ik op dat moment ook echt op zoek naar een bijbaan, dus heb ik mijn gegevens achtergelaten. In de week die volgde werd ik gebeld door Enginear met de vraag of nog steeds interesse had en zo is het balletje gaan rollen.

Wat sprak je toen het meest aan?
Om eerlijk te zijn was dat aanvankelijk het salaris. Dat lag bij de gemeente Zeewolde toch net iets hoger dan in de horeca of supermarkt. Maar uiteindelijk besefte ik mij dat de ervaring die je tijdens een technische bijbaan opdoet ook beter op je cv staat dan een baan als bijvoorbeeld vakkenvuller. Ook kreeg ik de kans om aan een “kantoorbaan” te proeven. Iets waar ik voor mijn samenwerking met Enginear totaal nog geen beeld bij had.

Je hebt inmiddels al twee technische bijbanen via Enginear gehad. Je tweede bijbaan bij de gemeente Zaanstad startte gedurende Corona. Hoe was dat?
Ja, iets chaotischer en toch wel even wennen. Je merkte dat met de komst van het coronavirus en de nieuwe manier van werken, bedrijven zich ook in nieuw vaarwater begaven. Alle werkzaamheden verschoven op dat moment naar online. Dat maakte dat het even zoeken was gedurende het proces. Dit was ook echt nog aan het begin van het COVID-virus. Het werk was qua inhoud nog wel hetzelfde, dus ik zat er vrij snel weer lekker in.

Kan je vertellen wat je hebt gedaan in Zeewolde?
De wet WOZ heeft bepaald dat alle gemeenten uiterlijk in 2022 alle objecten in de gebouwde omgeving moeten taxeren op basis van de gebruiksoppervlakte, oftewel vierkante meters. Ik hield mij bezig met de controle op de overgang van kubieke meters naar vierkante meters. Ik kijk of de waarden actueel zijn of dat er een afwijking zit tussen de geregistreerde waarden. Als ik een afwijking vind ga ik onderzoeken waar dat verschil vandaan komt. Door bouwtekeningen op Funda te bekijken kun je al snel zien of er iets is veranderd. Of mensen bijvoorbeeld in de loop der jaren hebben uitgebouwd.

Voor de daadwerkelijke start hebben we nog een informatiedag gehad waarin we precies uitgelegd kregen wat we moesten doen en op welke wijze. Ook kreeg ik een contactpersoon waarbij ik altijd terecht kon en die zichzelf ook met soortgelijke taken bezighield.

Wat vond je van de werkzaamheden?
Qua werkzaamheden leken de twee technische bijbanen dus vrij veel op elkaar. De werkzaamheden waren administratief en vrij gemakkelijk uit te voeren, wat ik zelf wel prettig vond. De tweede technische bijbaan in Zaanstad was ik wel iets meer op mijzelf aangewezen omdat iedereen vanuit huis werkte. Dat vond ik wel jammer omdat ik toch het collegiale mistte. Even naar een ander lopen om een babbeltje te maken zeg maar.

Wat heb je geleerd in je tijd als technisch werkstudent?
Ik denk dat ik grote stappen heb gemaakt op persoonlijk vlak en in de ontwikkeling van soft skills. Dit zal grotendeels te maken hebben met het feit dat ik een wat ouder team had met meer ervaring (mijn ouders’ leeftijd haha). Daar leer je toch van. Ook heb ik nu een beter beeld van een kantoorbaan en werken in de praktijk.

Wat was daarin de toegevoegde waarde van Enginear?
Die toegevoegde waarde begon eigenlijk al tijdens het sollicitatiegesprek. Ik was toen 19 en nog niet heel getraind in het voeren van zulke gesprekken. Voordat ik op gesprek ging bij de gemeente Zeewolde heb ik eerst een sit-down gehad met Arjan en Jamell. Tijdens dit gesprek hebben zij mij tips gegeven over hoe ik het beste zo’n gesprek in kan gaan. Die begeleiding bleek erg nuttig. Nadat ik was aangenomen en al aan het werk was werd ik ook af en toe door Jamell gebeld. Hoe het met me ging? Deze persoonlijke betrokkenheid vond ik erg fijn en als ik ergens mee zat kon ik hem ook altijd bellen. Zo wilde ik tijdens het thuiswerken graag een bureaustoel aanschaffen voor een betere zithouding. Jamell kwam mij hier gelijk in tegemoet. Ook bracht hij me in contact met andere studenten en leidinggevenden wanneer ik ergens tegen aan liep. Ik kreeg hierdoor wel echt het idee dat Enginear betrokken was. Dit heb ik wel eens anders meegemaakt toen ik via een uitzendbureau in een fabriek kwam te werken. Van hen hoorde ik nooit meer iets nadat ze mij hadden bemiddeld.

Zou je anderen een technische bijbaan aanraden?
Ja zeker. Vooral wanneer je toch iets meer uit je werk wilt halen dan bij een horeca- of supermarktbaan. Je doet waardevolle nieuwe ervaringen op (die je op je cv kunt zetten) en ik was ook erg happy met mijn salaris! Ik weet nog niet zeker of ik later ook bij een gemeente wil werken, maar mocht dat zo zijn, dan heb ik nu wel een ingang. Deze twee banen verhogen zeker mijn kansen om ergens binnen te komen.

Deel deze ervaring