Ervaringsverhaal: Grenzen opzoeken, groei en voldoening

Met een technische bijbaan kun je de theorie direct in praktijk toepassen

Bij Enginear creëren wij carrières voor jonge ingenieurs. Zo ook de carrière van Femke. Naast haar bachelor Bouwkunde aan de Saxion Hogeschool is zij het afgelopen half jaar als technisch werkstudent constructies aan de slag gegaan bij Olde Hanter Bouwconstructies. Zij vertelt haar verhaal!

Wie: Femke Nauta
Opleiding: Bouwkunde

Organisatie: Olde Hanter Bouwconstructies
Functie: Technisch werkstudent constructies
Aantal dagen: 2 dagen per week

Van borrel tot bijbaan

Femke: Een aantal maanden geleden vroeg een vriendin aan mij of ik met haar mee wilde naar een netwerkborrel die werd georganiseerd door onze studievereniging Construct. Enginear was hier ook aanwezig en ik raakte in gesprek met Lisa, één van de accountmanagers. Een leuk gesprek waarin zij vertelde over de dienstverlening van Enginear en de mogelijkheden met betrekking tot bijbanen. Dit trok direct mijn aandacht!

Tijdens het eerste jaar van mijn bachelor bouwkunde volgde ik nog twee vakken aan de VAVO (volwassenenonderwijs). Ondanks het feit dat hier veel tijd in ging zitten ging mijn opleiding mij gemakkelijk af en heb ik mijn propedeuse binnen een jaar weten te halen. Na het behalen van de twee VAVO vakken bleek ik veel tijd over te houden. Tijd die ik graag nuttig wilde besteden.

Toen Lisa mij uitnodigde voor een adviesgesprek bij Enginear op kantoor ging ik hier graag op in. Bij aankomst op de vestiging in Deventer mocht ik eerst een persoonlijke stijltest maken. Na het maken van deze test zijn we al snel ingegaan op een concrete optie die Lisa voor mij in gedachten had. De functie en de organisatie spraken mij aan en ik wilde graag bij het bedrijf op gesprek.

Doordat ik de optie uitgebreid met Lisa had besproken wist ik goed wat ik kon verwachten. Daarnaast had ik voorafgaand aan het gesprek wat tips en tricks gekregen. Ondanks het feit dat deze informatie eveneens tijdens de studie aan bod komt is het fijn om het op te frissen. Bij het gesprek zelf was Lisa aanwezig, maar zij hield zich wat meer op de achtergrond. Dit werkte voor mij heel goed!

Aan het werk

Jos: Bij Olde Hanter Bouwconstructies zijn we altijd op zoek naar jong talent. Als oprichter en eigenaar ging ik daarom graag om tafel met Femke. Het was een goed gesprek en we wilden Femke graag bij het team hebben. Femke was ook enthousiast en tijdens het gesprek hebben we direct met Femke afgesproken dat zij een week later zou beginnen. In de eerste maand begon Femke met één dag per week. Op deze manier kon ze rustig inkomen.

Femke: De eerste paar weken is alles nieuw en kost het onwijs veel energie. Heel fijn dus dat ik rustig kon inkomen. Later werkte ik gemiddeld twee dagen in de week, maar als ik wat extra tijd over had werden het er ook wel eens drie. Door deze flexibiliteit was het goed met mijn studie te combineren. Ik zag het werken nooit als verplichting, ik werd overal bij betrokken en voelde me echt een aanvulling op het team!

Jos: Voor ons was het heel belangrijk dat Femke in haar tijd bij ons zou groeien. We willen laten zien hoe een bouwproces in elkaar zit, welke vaktaal er in de praktijk wordt gebruikt en hoe je het beste de interactie met klanten op kunt zoeken. Uiteraard is het niet zo dat we alles voor gaan kauwen. We geven richtlijnen mee, maar laten je verder heel vrij. Door je eigen grenzen op te zoeken leer je veel sneller!

Femke: In mijn eerste paar weken bij Olde Hanter Bouwconstructies heb ik mij met name bezig gehouden met ondersteunende werkzaamheden zoals het maken van opzetjes voor rapporten en het doen van kleine berekeningen. Al snel merkte ik dat dit goed ging en begon ik grotere taken op te pakken. Eén van de projecten die ik toen op mij heb genomen is het schrijven van constructief plan voor een woning. Wanneer je met allemaal losse taken bezig bent is het lastig om het overzicht te bewaren. Doordat dit het eerste project was wat ik helemaal zelfstandig heb opgepakt begon ik eindelijk de verbanden te zien. Uit ervaring weet ik nu dat nieuwe informatie veel beter blijft hangen wanneer je eerst zelf op zoek gaat naar antwoorden. Het was een enorme uitdaging, maar als het dan lukt geeft dit onwijs veel voldoening!

De bijbaan is een mooie aanvulling op mijn studie. Mijn opleiding op het Saxion Enschede is heel theoretisch. Belangrijke kennis, maar niet voldoende om in de praktijk aan de slag te kunnen. Door als technisch werkstudent aan de slag te gaan leer je hoe je de theorie straks toe kunt gaan passen. In mijn ogen is dit essentieel en wanneer je studie het toe laat raad ik je zeker aan contact op te nemen met Enginear!

Jos: De afgelopen jaren hebben wij meerdere stagiaires in dienst gehad, maar het concept van technische werkstudenten was voor ons nog onbekend. Daarnaast hadden wij niet zulke goede ervaringen met detacheerders. De meeste detacheerders kijken namelijk niet naar in hoeverre een persoon écht bij een organisatie past. Enginear is niet te vergelijken met dit soort detacheringsbureaus. Zij hebben een duidelijke visie, zijn objectief en maken een inhoudelijke match. Het belang van de begeleiding door Enginear is voor ons duidelijk en ik zou Enginear zeker aanbevelen aan organisaties die op zoek zijn naar extra krachten.

Deel deze ervaring