Een indrukwekkend netwerk van bedrijven en connecties die ik zelf niet had - Enginear

Een indrukwekkend netwerk van bedrijven en connecties die ik zelf niet had

Het verhaal van Andres Holterman

Wanneer je als startend ingenieur de arbeidsmarkt gaat betreden kan het lastig zijn om te bepalen welke functie het beste bij jou past. Daarom helpen wij jonge ingenieurs bij de ontdekking van hun beste carrièrekeuze. Andreas is één van de jonge ingenieurs die we hierbij hebben geholpen. Na zijn master Building Technology aan de faculteit Architecture and the Built Environment op de TU Delft is hij in februari 2019 via Enginear gestart bij Count & Cooper.

Count & Cooper is een consultancybureau dat richt zich op het aan elkaar koppelen van mensen en data. Zij leveren mankracht, expertise, technologie en informatie als instrument om projecten beter te kunnen beheersen en voorspellen en samenwerking te vergemakkelijken.

Naam: Andreas Holterman
Opleiding: Building Technology
Organisatie: Count & Cooper
Functie: Project Analist – Digital Project Management
Aantal dagen: 5 dagen per week

Het eerste wat opvalt bij mijn bezoek aan Andreas is de prachtige locatie van Count & Cooper. Direct op het stationsplein van Rotterdam, een kantoor op de 7e verdieping met uitzicht over de gehele stad. Geen slechte plek om te werken. Ik pak de lift naar boven en vraag bij de receptie naar Andreas. De man achter de receptie denkt even na, maar op dat moment komt Andreas komt me al vrolijk tegemoet, “welkom”! Ik zag je al aankomen zegt hij, koffie? We gaan zitten in een net nieuw ingerichte kantoorruimte waar we uitvoerig kunnen praten over zijn zoektocht, start en zijn eerste 10 maanden bij Count & Cooper.

Hoe ben je hier gekomen?
“Ik wist nog niet exact wat ik na mijn studie wilde doen. Ik ben net voor mijn afstuderen eerst een tijdje gaan reizen door Zuid-Amerika, waar ik tevens vrijwilligerswerk heb gedaan. Echt een aanrader. Zoveel vrije tijd als op dat moment krijg je niet snel weer. Bij terugkomst kwam ik tijdens mijn oriëntatie met Enginear in aanraking bij Debut, een evenement op de TU Delft. Wat extra hulp tijdens mijn zoektocht kon geen kwaad dacht ik. Zeker omdat het allemaal vrijblijvend is.

Een goede beslissing want Enginear had een indrukwekkend netwerk van bedrijven en connecties die ik zelf niet had. Zij hadden enkele mooie opties voor mij en konden mij ook laten zien welk soort bedrijven er zijn en wat die te bieden hebben. Bedrijven waar ik zelf nooit aan gedacht zou hebben of überhaupt niet kende. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar Count & Cooper lijkt het op het eerste gezicht ook een vreemde match. Ik ben nu veelal aan het werk met geo-informatie.

Mijn vooropleiding, Building Technologie, heeft hier weinig mee te maken. Er zaten in het netwerk van Enginear bedrijven die op basis van mijn master een veel logischere keuze geweest zouden zijn. Maar in plaats van een algemeen standaard advies kwam Enginear op basis van mijn persoonlijkheid en drijfveren met een verrassend idee. Een heel goed idee, ik heb het hier nu echt onwijs naar mijn zin en zou hier zonder Enginear nooit terecht zijn gekomen.”

En hoe gaat het nu?
“Ja, heel goed eigenlijk. Ik moest nog veel leren toen ik hier net binnen kwam. Maar Count & Cooper is een erg fijne werkgever die ook veel tijd en energie steek in het opleiden en begeleiden van hun werknemers. Er is een intensief trainingsprogramma waarin je als project analist wordt opgeleid en kennis opdoet van de verschillende disciplines. Je krijgt veel verantwoordelijkheid, maar ook de tijd en ruimte om daarin te leren en te groeien. Ik zit hier nu bijna 10 maanden en ik leer nog steeds elke dag iets nieuws.”

Wat doe je dan precies?
“Ik ben binnen Count & Cooper de beheerder van het GIS (Geografisch Informatie Systeem). Ik werk op het moment aan een erg mooi project waarbij ik alle gegevens omtrent de A9 Badhoevedorp – Holendrecht in kaart mag brengen. We zijn bezig 11 kilometer snelweg te verbreden en de bestaande systemen op dit traject te vernieuwen zodat ze toekomstbestendig zijn. Daarnaast leggen we overkappingen aan met groenvoorzieningen én sluiten het laatste deel van de wisselbaan Holendrecht naar Almere aan op het wegennet.

Concreet betekent dit dat ik een digitale interactieve kaart maak waarin ik alle informatie verzamel die aan dit project is gekoppeld. Zie het als een grote verzamelbak van data. Iedere partij die iets met dit project te maken heeft kan informatie uit dit systeem halen door simpelweg in te loggen. Wanneer je bijvoorbeeld een overkapping op de A9 wilt aanleggen is het belangrijk om te weten waar de fundering aan moet voldoen. Door seizoensinvloeden te meten en registreren kun je een betere inschatting maken van waar je rekening mee moet houden.

Zo zijn er tal van metingen die worden gedaan om meer zekerheid te verkrijgen en betere beslissingen te kunnen nemen. Al die metingen worden opgeslagen in het GIS. Ook vind je in het systeem een overzicht van alle stakeholders met inbegrip van hun wensen en behoeften. Binnen onze organisatie ben ik momenteel de enige die met dit systeem werkt. Ik heb zelf geen achtergrond in geo-informatie, maar ik leer er hier wel veel over doordat ik constant in contact sta met partijen in deze sector.

En jouw toekomst bij Count & Cooper, hoe ziet die eruit?
Ik ben binnen de organisatie onderdeel van het Digital Project Management team. Dit team houdt zich bezig met verscheidene digitale innovaties en de integratie daarvan in onze projecten. Wij werken met o.a. Relatics, ArcGIS, Synchro, Revit, Civil3D, Infraworks en Unity, maar we laten ons niet beperken tot de functionaliteiten van deze pakketten. Waar nodig programmeren we onze eigen oplossingen. Heel gaaf vind ik dat, misschien nog wel leuker dan de hele management kant van het verhaal. Door onze software te blijven innoveren bouwen we aan een effectief instrument om de voorspelbaarheid van onze projecten te vergroten. Ik zou het leuk vinden om deze kant van het verhaal wat meer te onderzoeken en daar verder in te groeien.

Zou je iets aan andere starters mee willen geven?
Zeker. Kijk vooral goed om je heen naar wat er allemaal beschikbaar is. Een partij als Enginear kan daar goed bij helpen. Op basis van wat belangrijk is voor jou laten ze je zien wat wel of niet bij je past en krijg je een erg duidelijke en gerichte scope. Ik ben echt direct in een hele leuke functie beland. Het is belangrijk om te kijken waar jij goed in bent en van welke werkzaamheden je gelukkig wordt. Rondkijken, leren en investeren in je eigen ontwikkeling. O ja, en geniet van de vrije tijd die je hebt wanneer je nog studeert. Een luxe die ik misschien destijds niet genoeg heb gewaardeerd!

 

Deel deze ervaring