Ik kan zelf mijn tijden bepalen en hou mijn weekenden lekker vrij! - Enginear

Ik kan zelf mijn tijden bepalen en hou mijn weekenden lekker vrij!

Wanneer je als startend ingenieur de arbeidsmarkt gaat betreden kan het lastig zijn om te bepalen welke functie het beste bij jou past. Daarom helpt Enginear jonge ingenieurs bij de ontdekking van hun beste carrièrekeuze. Dit begint al tijdens de studie met bijvoorbeeld een technische bijbaan.

Naam: Wouter van der Kolk
Opleiding: Civiele Techniek – HAN
Gestart: april 2019
Organisatie: Gemeente Deventer
Functie: Technisch werkstudent

Wouter van der Kolk is één van de studenten die we aan een technische bijbaan hebben geholpen. Hij is nog bezig met zijn bachelor Civiele Techniek aan de HAN en heeft sinds april 2019, samen met vier andere technisch werkstudenten vanuit Enginear, voor de Gemeente Deventer gewerkt. Wat hij daar deed en wat zijn ervaringen zijn lees je hieronder.

Hoe ben je hier terechtgekomen?
Tijdens een bedrijvendag op de HAN kwam ik in contact met Arjan en Laurie. Ik had een erg leuk gesprek en gaf aan ruimte in mijn studierooster te hebben om te kunnen werken. We hebben contact gehouden en al vrij snel ontving ik een mooi voorstel voor een functie bij de Gemeente Deventer. Ik kon snel langskomen bij Enginear en binnen twee weken kon ik al aan de slag! Bij de gemeente kan ik overdag werken en qua tijden zijn ze erg flexibel. Als ik een weekje wat minder kan werken is dat geen probleem. Daarnaast heb ik nu de avonden en weekenden vrij om leuke dingen te doen. Ideaal!

En je zit hier nog met 4 andere werkstudenten toch?
Klopt. Samen met mij startte nog een andere jongen en een week later kwamen daar nog eens twee technische werkstudenten via Enginear bij. We zaten dus al snel met zijn vieren, heel gezellig! Je kunt je ook aan elkaar optrekken dus dat maakt het laagdrempelig. Je leert en groeit samen en ondersteunt elkaar waar mogelijk. Niet iedereen zolang gebleven als ik, van de eerste lichting ben ik de enige nog. Ze komen en gaan afhankelijk van de ruimte in hun rooster. Maar er zijn altijd weer nieuwe studenten die graag een tijdje werkervaring op komen doen. Op het moment zitten we hier zelfs met zijn vijven haha.

Kun je me vertellen wat jullie hier doen?
De wet WOZ heeft bepaald dat alle gemeenten uiterlijk in 2022 alle objecten in de gebouwde omgeving moeten taxeren op basis van de gebruiksoppervlakte, oftewel vierkante meters. Ik houd mij bezig met deze overgang van kubieke meters naar vierkante meters binnen de gemeente Deventer, Olst-Wijhe en Raalte.

Ik kijk of de waarden actueel zijn of dat er een afwijking zit tussen de geregistreerde waarden. Als ik een afwijking vind ga ik onderzoeken waar dat verschil vandaan komt. Dit controleren we met behulp van 3D modellen, obliekfoto’s, luchtfoto’s en actuele BAG- en WOZ-gegevens. Door een foto van het huis over de jaren heen te bekijken kun je al snel zien of er iets is veranderd. Bijvoorbeeld een schuurtje die in 2019 wel op de luchtfoto aanwezig is, maar in 2018 nog niet op de foto te vinden was.

Tof, een soort detective dus. Is het niet heel ingewikkeld?
Dat valt mee. We pakten het snel op met elkaar en zijn begonnen met de gemakkelijkere klusjes. Dat hebben we qua moeilijkheidsgraad steeds iets verder opgeschaald zodat het uitdagend blijft. Elke woning is ook anders, dus het is vaak wel even puzzelen.

Hoe heeft een technische bijbaan jou verrijkt?
Het is leuk om binnen een grote organisatie als de gemeente te werken. Verantwoordelijkheid was iets waar ik veel over heb geleerd. Je werkt met echte informatie en alles staat met elkaar in verband. Wanneer ik een beslissing maak over iets heeft dat gevolgen voor een taxatie en dus voor de portemonnee van een huiseigenaar. Je beïnvloedt het leven van mensen. Het is leerzaam om dat in de praktijk te ervaren.

Zou je het je medestudenten aanraden?
Zeker. Je leert veel, het is erg flexibel en je ontwikkelt jezelf snel, wat natuurlijk mooi op je cv staat. Daarnaast is de samenwerking met Enginear heel prettig verlopen. Het voelde allemaal heel erg persoonlijk en niet slechts vanuit eigenbelang. Enginear wilde oprecht weten of ik hier op mijn plek zat en of ik het naar mijn zin had. Dat was erg prettig. Ook de begeleiding vanuit de gemeente zelf is goed geregeld. Ik spar veel met mijn directe leidinggevende en heb altijd een aanspreekpunt. Ik zie eigenlijk geen reden om het niet te doen!

Deel deze ervaring