Met nieuwe inzichten kwam ik tot een verassende keuze! - Enginear

Met nieuwe inzichten kwam ik tot een verassende keuze!

Naam: Laura van der Meer
Opleiding: Civiele Techniek – Haagse Hogeschool
Organisatie: Aannemingsmaatschappij Van Gelder
Functie: Projectcoördinator

Welke opleiding heb je gedaan?
Ik heb civiele techniek gedaan aan de Haagse hogeschool waar ik mij heb gespecialiseerd in waterbouw. Halverwege het tweede jaar kies je je specialisatie. Ik twijfelde destijds nog tussen waterbouw en verkeer & vervoer, maar mijn overweging voor die tweede optie had vooral te maken met de docent die het vak heel leuk wist te brengen. Ik ben dus voor mijn eerste ingeving gegaan en heb daar ook nooit spijt van gekregen. De keuze voor waterbouw is me echt ontzettend goed bevallen. Het is grappig dat ik daar op dit moment niets mee doe, maar ik had tijdens mijn zoektocht gewoon een hele goede klik met het bedrijf waar ik nu zit.

Jouw zoektocht naar een baan startte gedurende Corona toch?
Ja dat klopt. Dat veranderde veel. Online zag ik al snel dat veel vacatures “on hold” waren gezet. Ik besefte mij dat solliciteren wel eens een lastig proces kon gaan worden, zeker als ik het zelf moest doen. Er was zoveel onzekerheid op dat moment. Bedrijven wisten niet precies waar ze aan toe waren en ik dus net zo min. Daarnaast weet je ook niet wat je kunt verwachten van een sollicitatieproces waarbij live ontmoetingen zo veel mogelijk gemeden worden. Om het over het inwerken en starten nog maar niet te hebben.

Jij vond de oplossing bij Enginear?
Ik heb in het bestuur van mijn studievereniging gezeten en van daaruit heb ik al veel contact gehad met Enginear. Ik had altijd een goed gevoel bij jullie en was eigenlijk ook al van plan om eens contact op te nemen om wat opties te bespreken.

En hoe verliep jouw zoektocht via Enginear?
Nou, door de gesprekken die wij voerden realiseerde ik mij dat het werk en de functie inhoud belangrijk zijn, maar dat ik vooral op zoek was naar een bepaalde sfeer binnen een bedrijf. Die sfeer die proef je natuurlijk niet wanneer je een vacature leest, daar moet je de bedrijven echt voor kennen. Dan komt direct het voordeel naar voren van een bedrijf die weet hoe verschillende organisaties in elkaar steken en hoe zij aan kunnen sluiten op mijn wensen.

In de gesprekken kon ik alles vragen en er werd ook uitgebreid de tijd voor me genomen. Ik zat er op dat punt nog aan te denken om misschien bij mijn stagebedrijf te blijven maar jullie stuurden mij een lijstje door met bedrijven die goed aansloten bij mijn persoonlijke stijl en bij de sfeer die ik net benoemde. Hieruit kwam naar voren dat ik goed binnen een ingenieursbureau zou passen als werkvoorbereider. Daarnaast stonden er een paar gemeenten op en het bedrijf van Gelder. Ergens had ik het idee dat jullie al een beetje wisten wat er goed bij mij paste, maar toch werd de tijd genomen om al mijn alternatieven te bespreken en werd er uitgelegd waarom het wel of niet bij mij zou passen.

Hoe gingen de sollicitatiegesprekken zelf?
Ik heb er eigenlijk maar één gehad. Hoewel ik meerdere opties had gekregen leek van Gelder mij een leuk bedrijf. Samen met Arjan heb ik het gesprek voorbereid. Gelukkig maar, want waar ik in onze voorbereiding vaak nog zoekende was naar antwoorden, had ik ze tijdens de sollicitatie gelijk paraat. Ik werd gedurende elke stap tot in de puntjes begeleid. Dat was erg prettig. Jullie kwamen nog net niet naast me zitten tijdens het sollicitatiegesprek zelf (al was dat ook een optie haha). In het gesprek met van Gelder was er ook gelijk een klik, en die sfeer waar ik naar op zoek was leek ik hier ook terug te kunnen vinden. Na het gesprek kreeg ik een berichtje dat de baan voor mij was als ik wilde. Ik was zo enthousiast, ik heb gelijk ja gezegd.

Hoe ging het inwerken tijdens corona?
Eigenlijk heel goed. Van Gelder heeft een groot pand en ik mocht de eerste maanden naar kantoor komen zodat zij mij een beetje wegwijs konden maken. Dankzij de grote en goed geventileerde ruimtes waar weinig mensen waren kon ik dus toch een vrij normale start maken. Het scheelt ook heel erg dat ik eind mei ben begonnen, toen waren de regels allemaal net wat minder streng. Nu werk ik week om week op kantoor en vervolgens thuis. Van Gelder vindt het belangrijk dat je je collega’s af en toe ziet.

Leuk, en wat doe je nu?
Ik ben dus projectcoördinator bij Aannemingsmaatschappij Van Gelder, een infrabedrijf. Op onze vestiging in Leidschenveen hebben wij zeven projectcoördinators en ieder richt zich op zijn of haar eigen project. De hele grote projecten worden met twee projectcoördinators gedaan. Als projectcoördinator houd ik mij bezig met zaken rondom de inkoop, zoals het aanvragen en vergelijken van offertes. Zo ben ik nu bezig met een woonwijk die bouw- en woonrijp gemaakt moet worden.

Ik moet dan in de voorbereiding kijken naar de benodigdheden, zoals riolering en straatwerk, en ga vervolgens de inkoop daarvoor doen.
Maar, ik ben binnen het bedrijf ook vrij om met andere afdelingen mee te lopen of andere projecten op te zetten. Ik ben gestart om een plan te schrijven voor een groot project in Den Haag. Ik wordt hierbij ondersteund door een andere projectcoördinator. Die is trouwens ook via Enginear binnengekomen, dus dat is wel grappig!

En, je hebt ook meegedaan aan het Enginear Take-off programma. Hoe was dat?
Je leert binnen de Take-off veel vaardigheden die je nodig hebt in je werk, maar niet worden behandeld op je werk. Zo heb ik bijvoorbeeld een training gevolgd over het beargumenteren van je punt waarbij je met behulp van een stappenplan gestructureerd een probleem onder de aandacht brengt en van daaruit je standpunt beargumenteerd. Je leert in de Take-off soft skills die eigenlijk iedereen nodig heeft en binnen elke functie toepasbaar zijn. Heel praktisch en erg nuttig.

Een leuke bijkomstigheid is dat de training in een groep wordt gedaan en dat je ook een beeld krijgt van waar andere starters tegenaan lopen en hoe zij daar mee omgaan.

Samenvattend, hoe heb je het proces van zoektocht naar baan ervaren?
Nou, ik had wel echt het gevoel dat jullie echt de tijd hebben genomen om naar mij als persoon te kijken. Wat drijft mij en waar word ik uiteindelijk gelukkig van. Ik had ook het gevoel dat echt jullie hele team voor mij aan het werk was haha. Ik heb gesprekken gehad met Arjan en met Benjamin en had gedurende de Take-off weer contact met Marjolein. Er was heel veel aandacht voor mij.

Daarnaast vind ik het vooruitzicht dat je altijd binnen een jaar vast word aangenomen ( in mijn geval bij van Gelder) ook een grote plus. Enginear is daarin echt niet te vergelijken met een detacheerder, maar ik denk dat maar weinig mensen dit weten.

Ik heb dan ook echt zin om de komende jaren leuke projecten te gaan draaien. Ik ben nog wel zoekende naar hoe ik mijn ideale rol ga invullen, maar van Gelder is de ideale plek om die zoektocht uit te voeren. Ik loop nu bijvoorbeeld een dag in de week mee met een uitvoerder om te kijken hoe het er buiten aan toe gaat en hoe we elkaar kunnen versterken. Daarnaast heb ik ook al mee mogen lopen met de omgevingsmanager. Ik kan dus nog alle kanten op!

 

Deel deze ervaring