Ervaringsverhaal: Op zoek naar een baan met uitersten! | Enginear

Ik wist zelf niet goed welke functie bij mij paste, Enginear wel

Van creatieve schetsen tot technisch gedetailleerde uitwerkingen.

Wanneer je als startend ingenieur de arbeidsmarkt gaat betreden kan het lastig zijn om te bepalen welke functie het beste bij jou past. Daarom helpen wij bij Enginear jonge ingenieurs bij de ontdekking van hun beste carrièrekeuze. Alois Knol is één van de jonge ingenieurs die wij hier bij hebben geholpen. Alois heeft de master Building Technology, met als specialisatie geveltechniek en klimaat, gevolgd aan de TU Delft en is werkzaam bij De Groot en Visser als Junior Project Engineer.

Alois: 
Vol enthousiasme begon ik aan mijn bacheloropleiding bouwkunde. Toen ik mijn derde jaar inging besloot ik dat ik naast het studeren ook vast wat relevante werkervaring op wilde gaan doen. Ik ben toen gestart als CAD-tekenaar bij een architectenbureau in Rotterdam en dat beviel erg goed. Ik begon met twee dagen in de week, maar al snel werden dit er meer en ik besloot mijn studie tijdelijk stop te zetten. Na een aantal jaar bereikte de economische crisis echter haar hoogtepunt waardoor er steeds minder opdrachten bij het architectenbureau binnenkwamen. Mede hierdoor heb ik ervoor gekozen de overstap te maken naar het architectenbureau van mijn vader. Dit was ook het moment waarop ik mijn studie weer oppakte, het was tijd om dat papiertje te halen.

Tijdens mijn Bachelor Eindproject werd het voor mij steeds duidelijker dat ik toch niet de architectuurkant op wilde. Ik besloot meer de technische kant op te gaan en koos voor de master Building Technology. Binnen deze richting draait het veel meer om feiten, je hebt meer houvast en duidelijkheid, dat vind ik prettig.

De samenwerking met Enginear

De master verliep soepel en na twee jaar had ik deze netjes afgerond. Na mijn afstuderen ben ik nog een tijdje bij het architectenbureau van mijn vader blijven werken. Ik ben een aantal maanden druk bezig geweest met het ontwerpen van nieuwe appartementen, maar dit project is uiteindelijk niet doorgegaan.

Toen ik hoorde dat dit project niet doorging besloot ik op zoek te gaan naar een startersfunctie. Ik had echter nog geen idee wat ik precies wilde gaan doen. Mijn eerste stap was het bezoeken van de BAU Bedrijvendag op de TU Delft. Ik sprak hier een vriendin die via Enginear een leuke baan had gevonden. Enginear stond ook op deze bedrijvendag en ik besloot gelijk bij ze langs te lopen. Marjolein, één van de loopbaanadviseurs van Enginear, heeft mij het één en ander vertelt over de werkwijze van Enginear en dit sprak mij direct aan. Daarnaast lag er een voorbeeldvacature die mijn aandacht trok. We besloten een afspraak te maken bij Enginear op kantoor en het gesprek daar voort te zetten.

Voorafgaand aan het carrière adviesgesprek mocht ik twee testen maken: de persoonlijke stijltest en de drijfverentest. Ik herkende mijzelf direct in de uitslagen. Ik ben heel creatief én ik heb de neiging om zaken technisch zeer gedetailleerd uit te werken. Zelf vond ik het erg lastig om te bedenken in welke functie ik beiden kwijt kon. Op basis van de uitslagen van de testen en het adviesgesprek wat hierop volgde zijn ze bij Enginear voor mij aan de slag gegaan. In de oriëntatiefase heb ik samen met Lotte, één van de accountmanagers bij Enginear, wat opties bij verschillende architectenbureaus bekeken. Hier zat mijn droombaan echter nog niet tussen. Toen Lotte met de optie bij de Groot & Visser kwam was ik wel direct heel enthousiast!
Ze heeft mij bij De Groot en Visser voorgesteld en al snel mocht ik langskomen voor een gesprek. Tijdens dit gesprek ging Lotte met mij mee en dat heb ik als zeer prettig ervaren. Het gesprek voer je uiteraard zelf, maar het is fijn dat iemand je na afloop van het gesprek feedback kan geven. Iets wat normaal natuurlijk niet gebeurd, maar waar je wel veel van kunt leren!

Wat ik ook een grote toegevoegde waarde vond van het zoeken naar een baan met Enginear is dat zij je alles uit handen nemen. Na het gesprek bij Enginear op kantoor zorgen zij ervoor dat jouw cv compleet is en in een strakke lay-out wordt gegoten. Daarnaast stellen zij jou voor bij de potentiële werkgevers waardoor je zelf geen motivatiebrieven hoeft te schrijven. Dat vond ik een groot voordeel, want dit vind ik normaal gesproken erg lastig. Overal is aan gedacht en alles wordt geregeld, heel fijn!

Na een aantal weken hoorde ik dat ik bij De Groot en Visser mocht starten. Het duurde wat langer door omstandigheden bij De Groot en Visser zelf, maar al die tijd ben ik goed op de hoogte gehouden door Lotte.

Aan het werk

Tijdens mijn eerste weken bij De Groot en Visser heb ik de organisatie goed leren kennen. In mijn eerste week mocht ik meelopen in de fabriek en de week daarop ging ik mee naar buiten, de bouw/montage in. Erg leuk om te zien hoe het er hier aan toegaat, leerzaam!

Zelf heb ik een redelijke brede functie. Zo ben ik laatst bijvoorbeeld bezig geweest met een project op een politiebureau waar 94 nieuwe puien nodig waren. Ik ben bij het politiebureau langs gegaan om de metingen te doen en heb vervolgens de ontwerpen gemaakt. De ontwerpen worden met de directeur techniek besproken en op het moment dat je een akkoord hebt kun je alles gaan uitwerken. Bij een ander project ben ik ook gedeeltelijk betrokken geweest bij de werkvoorbereiding, maar doordat het volgende project alweer klaar lag heb ik dit uiteindelijk overgedragen aan mijn collega.

Daarnaast hechten ze bij De Groot en Visser veel waarde aan het delen van kennis. Je wordt erg gestimuleerd om nieuwe dingen te leren, je te ontwikkelen en door te groeien. Toen ik begon bij De Groot en Visser merkte ik al snel dat de bouwfysische kennis binnen de organisatie beperkt was. Daarom ben ik op dit moment bezig met het opzetten van een programma waarbij ik de kennis die ik zelf heb opgedaan tijdens mijn studie en tijdens diverse projecten met mijn collega’s deel.

Ondanks het feit dat het werk wat ik tijdens mijn studie deed anders was dan het werk wat ik nu doe, ben ik van mening dat het heel zinvol is geweest. Je krijgt een goed beeld van het vakgebied, je ontdekt wat je wel – en juist niet – leuk vindt, het staat goed op je cv en het laat een potentiële werkgever zien dat je werkethiek goed is. Ik ben er van overtuigd dat de werkervaring die ik tijdens mijn studie heb opgedaan in het vakgebied van de gebouwde omgeving een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan mijn carrière tot nu toe!

Of ik het samenwerken met Enginear aan anderen zou aanbevelen? Absoluut! Zeker wanneer iemand nog niet precies weet in welke functie hij/zij terecht wil komen is een carrière adviesgesprek bij Enginear heel verhelderend. Ik zou het zo weer doen.

Deel deze ervaring