Ervaringsverhaal: Variatie en verantwoordelijkheden, de uitdaging die ik zocht!

Je weet zeker dat jouw cv bovenop de stapel ligt!

Wanneer je als startend ingenieur de arbeidsmarkt gaat betreden kan het lastig zijn om te bepalen welke functie het beste bij jou past. Daarom helpen wij jonge ingenieurs bij de ontdekking van hun beste carrièrekeuze. Arnoud is één van de jonge ingenieurs die we hierbij hebben geholpen. Na zijn opleiding Civiele Techniek aan de Avans Hogeschool in Den Bosch is hij via Enginear gestart bij Aannemingsbedrijf van der Ven. Hij vertelt zijn verhaal.

Naam: Arnoud van Dalen
Opleiding: Civiele Techniek
Organisatie: Aannemingsbedrijf van der Ven
Functie: Ontwerper/Tekenaar

Van buiten naar binnen

Arnoud: Na het behalen van mijn havo-diploma ben ik gestart met de opleiding Werktuigbouwkunde aan de Avans Hogeschool. Een leuke opleiding waar ik helaas mee moest stoppen. Doordat ik technisch ingesteld ben en graag aan de Avans wilde blijven studeren, kwam ik al snel uit bij de studie Civiele Techniek.
Het eerste jaar ging mij gemakkelijk af. In mijn tweede jaar moest ik stage gaan lopen. Ik ging aan de slag als assistent uitvoerder bij een aannemingsbedrijf, maar deze functie bleek lastiger dan gedacht. Hoewel ik tijdens deze stage al snel ontdekte dat dit niet de kant was die ik op wilde heb ik er wel veel van geleerd!
Ik wist nu dat ik het liefst binnen aan de slag wilde en besloot mijn volgende stage te lopen bij een ingenieursbureau. Hier zat ik veel meer op mijn plek! Ik begon als tekenaar maar kreeg er al snel meer taken bij. Ik heb bestekken geschreven en heb uiteindelijk een geheel project zelfstandig uitgevoerd. Dat ik veel verantwoordelijkheid kreeg vond ik leuk, dit was precies de uitdaging die ik zocht.

De Civil Engineering Tour

Arnoud: Tijdens mijn laatste studiejaar heb ik mij aangemeld voor de Civil Engineering Tour. Eén van de opties is dan een 10-minutengesprek met een loopbaanadviseur van Enginear, iets wat mij erg interessant leek. Mijn aanmelding was helaas niet goed binnen gekomen, maar gelukkig gaf Enginear op deze dag ook een Masterclass en ik besloot daar aan deel te nemen. Toen Arjan, accountmanager bij Enginear, hoorde dat ik niet had kunnen deelnemen aan de 10-minutengesprekken heeft hij mij direct gebeld. We hebben elkaar uitgebreid gesproken en besloten na een half uur alsnog een afspraak in te plannen.
Voorafgaand aan het adviesgesprek heb ik twee testen ingevuld, de persoonlijke stijltest en de drijfverentest. Deze testen gaven mij voor een groot deel de bevestiging die ik zocht. Gezien mijn eerste stage-ervaring had ik echter niet verwacht dat ik ook goed bij een aannemingsbedrijf zou passen. Dat dit uit de testen kwam was voor mij dus wel een verrassing. Ik heb dit uitvoerig met Arjan besproken en hij heeft mij precies uitgelegd om wat voor soort functies het zou gaan. Hierdoor heb ik een veel beter beeld gekregen van mijn mogelijkheden!

Omdat ik zelf erg druk was met mijn afstuderen was ik nog helemaal niet bezig met de oriëntatie op een startersfunctie. Mijn oorspronkelijke idee was om met de zoektocht te starten nadat ik mijn studie had afgerond. Ik kreeg via LinkedIn al veel berichten van recruiters, waardoor ik er alle vertrouwen in had dat ik snel een baan zou kunnen vinden. De meeste recruiters waren echter werkzaam bij detacheerders en dat stond mij tegen. De berichten waren onpersoonlijk en ik wilde graag rechtstreeks bij een bedrijf in dienst treden. Bij Enginear is de aanpak veel persoonlijker, zij dachten echt met mij mee.

Op aanraden van Arjan ben ik uiteindelijk in mei al met mijn zoektocht naar een baan begonnen. Dit deed ik samen met Enginear. Arjan en Frank kende beiden een aantal organisaties waar ik goed bij zou passen en hebben deze organisaties in overleg met mij benaderd. Ik ben bij een aantal van deze organisaties op gesprek geweest en bij twee van de bedrijven heb ik zelfs meerdere gesprekken gehad. Tijdens het eerste gesprek wat ik heb gevoerd is Frank met mij meegaan. Het feit dat hij mij na afloop feedback kon geven had voor mij zeker een meerwaarde. Bij de overige gesprekken is er op mijn verzoek geen accountmanager meegegaan. Ik vind het belangrijk dat ik zelf kan laten zien wat ik in huis heb.

Na elk gesprek dat ik voerde had ik contact met Frank of Arjan om te evalueren en de verschillende factoren die voor mij van belang waren tegen elkaar af te wegen. Uiteindelijk bleek aannemingsbedrijf van der Ven het beste bij mij te passen. Ik heb daar twee leuke gesprekken gevoerd en tijdens het tweede gesprek is mij direct gevraagd wanneer ik kon starten. Na een laatste korte evaluatie met Frank heb ik de knoop doorgehakt waardoor ik na de bouwvak direct aan de slag kon!

Aan het werk

Arnoud: Ik ben gestart als ontwerper/tekenaar, maar doe veel meer dan dat. Op dit moment ben ik namelijk ook bezig met calculatie en werkvoorbereiding en dat maakt het juist zo leuk. Variatie in het werk is voor mij erg belangrijk. Doordat ik op deze manier overal wat van mee krijgt leer ik ontzettend veel!
Onlangs ben ik bezig geweest met een relatief klein project in Veghel. Tijdens dit project ben ik begonnen met het maken van de ontwerptekeningen, waarna ik aan de slag ben gegaan met de werkvoorbereiding. Vervolgens heb ik de tekeningen nog enigszins aangepast en na goedkeuring heb ik ervoor gezorgd dat het daadwerkelijk uitgevoerd werd. Martin, projectmanager bij van der Ven, was hierin mijn begeleider en in overleg met hem heb ik alle knopen doorgehakt.

Martin: Door iemand in zijn beginperiode zelfstandig een project van A tot Z te laten uitvoeren krijg je direct een goed beeld van wat iemand in zijn mars heeft. Bij Arnoud is dat ontzettend goed uitgepakt. Hij kon direct zijn weg vinden, had er geen moeite mee om collega’s te benaderen en indien nodig aan te haken, en is veel sneller gegroeid dan we hadden verwacht. Daarnaast toont hij initiatief. Hij zoekt regelmatig interessante cursussen uit om nog sneller te kunnen groeien en deze ruimte geven we hem graag.
Dat Arnoud goed bij onze organisatie past heeft Enginear goed ingeschat. De samenwerking is goed bevallen en als Enginear de volgende keer weer zo’n goede match weet te maken staan wij zeker open voor een nieuwe samenwerking!

Arnoud: Ik zou een samenwerking met Enginear zeker aanbevelen. Sterker nog, ik heb al een aantal mensen naar Enginear doorgestuurd! Ze weten goed te onderbouwen waarom het verstandig is om bepaalde keuzes wel of niet te maken en kunnen je in contact brengen met organisaties die je zelf nog niet kent. Daarnaast kom je wanneer je zelf een sollicitatiebrief stuurt vaak onderop de stapel terecht. Wanneer je via Enginear op zoek gaat naar een baan weet je zeker dat zij ervoor zorgen dat jouw cv bovenop de stapel komt te liggen!

Deel deze ervaring