Gemeenten zijn volop bezig met verduurzaming, ieder op hun eigen manier. Zo heeft de gemeente Gouda het initiatief Maak Gouda Duurzaam, waarbij inwoners en ondernemers samenwerken aan een groenere stad. En bij de gemeente in Pijnacker-Nootdorp kunnen bewoners hun ideeën direct op een speciaal platform zetten om zo duurzame plannen op de kaart te krijgen.
Een mooi voorbeeld uit Utrecht is Waterproof030. Dit begon als een lokaal project in twee wijken met wateroverlast en is in tien jaar uitgegroeid tot een gemeente breed programma. Je vraagt je misschien af wat dit allemaal met Enginear heeft te maken? Dat lees je hieronder!
De gemeente Utrecht zet zich actief in om wateroverlast door hevige regenval te verminderen en de stad klimaatbestendiger te maken. Een belangrijk initiatief hierin is Waterproof030, dat bewoners en bedrijven aanmoedigt om hun terreinen te vergroenen en zo bij te dragen aan een betere waterhuishouding. Een specifiek project binnen dit programma ligt op het realiseren van groenblauwe schoolpleinen, die niet alleen wateroverlast tegengaan, maar ook tal van andere voordelen bieden.
Hevige regenval kan in stedelijke gebieden zoals Utrecht leiden tot wateroverlast, omdat het water niet snel genoeg kan worden afgevoerd. Waterproof030 stimuleert bewoners en bedrijven om maatregelen te nemen die bijdragen aan een betere wateropvang en -afvoer. Dit omvat onder andere het aanleggen van groenvoorzieningen zoals groene daken, het onttegelen van tuinen en het installeren van regentonnen. Hiervoor zijn onder andere een Tegeltaxi, de groenblauwe daken subsidie, een kortingsactie voor regentonnen en nog veel meer hulpmiddelen beschikbaar. Door deze maatregelen wordt regenwater beter vastgehouden en vertraagd afgevoerd, wat de druk op het rioolstelsel vermindert en overstromingen helpt voorkomen.
En leuk detail; Marijn Schrijnemaekers, een werkstudent die via Enginear werkte tijdens zijn master, is nu projectleider binnen dit programma! In zijn fulltime rol als adviseur en contractbegeleider, stuurt hij nu zelf de Enginear werkstudenten aan die zich onder andere bezig houden met het beoordelen van subsidieaanvragen voor groenblauwe daken en groenblauwe schoolpleinen.
Een bijzonder aandachtspunt binnen de aanpak van wateroverlast is het vergroenen van schoolpleinen. Traditioneel zijn veel schoolpleinen grotendeels betegeld, wat bijdraagt aan hitte, een snelle waterafvoer en verhoogde kans op wateroverlast. Door deze pleinen te transformeren naar groenblauwe schoolpleinen, wordt regenwater beter geabsorbeerd en vastgehouden. Daarnaast bieden deze groene ruimtes kinderen de mogelijkheid om in een natuurlijke omgeving te spelen en te leren, wat hun fysieke en mentale welzijn ten goede komt. Groene schoolpleinen stimuleren beweging, verbeteren concentratie en bevorderen kennis over natuur en milieu. Het groen zorgt dat de kinderen ook in een koelere omgeving langer buiten kunnen spelen.
De gemeente Utrecht ondersteunt scholen bij deze transitie door subsidie beschikbaar te stellen. Scholen die liggen in buurten die meer ondersteuning nodig hebben, kunnen een subsidie krijgen van maximaal €105.000. Scholen uit andere buurten kunnen maximaal €72.000 ontvangen. Deze bedragen bestaan uit een vast bedrag en een aanvullende subsidie. De aanvullende subsidie is voor maatregelen om regenwater af te voeren. Deze financiële ondersteuning maakt het voor scholen haalbaar om de nodige aanpassingen te doen en bij te dragen aan een klimaatbestendige stad. Daarnaast wordt er vanaf dit jaar ook een adviesgesprek gevoerd met de school, om deze zo goed mogelijk te begeleiden.
Technische studenten spelen een belangrijke rol in de uitvoering van deze duurzaamheidsinitiatieven. Al jarenlang worden onze werkstudenten ingezet bij de gemeente Utrecht. Bijvoorbeeld om subsidieaanvragen voor vergroening te verwerken en mee te denken over verbeteringen in deze aanpak, zoals Kim. Hun technische kennis en frisse perspectieven dragen bij aan een efficiënte en effectieve uitvoering van programma’s zoals Waterproof030. Bovendien biedt deze praktijkervaring de werkstudent een waardevolle kans om bij te dragen aan maatschappelijke projecten en zich professioneel te ontwikkelen. Check ook de videos op onze instagram pagina, waar Kim en Marijn vertellen over hun rol bij de gemeente en hoe hun (bij)baan eruit ziet.
De combinatie van gemeentelijke initiatieven zoals Waterproof030, de vergroening van schoolpleinen en de inzet van gemotiveerde technische studenten via Enginear toont aan hoe samenwerking kan leiden tot een duurzamere en klimaatbestendige stad. Door gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen en actief bij te dragen, werken we aan een toekomst waarin Utrecht beter bestand is tegen de uitdagingen van klimaatverandering en een prettige leefomgeving biedt voor iedereen.
Ben je na het lezen van dit artikel helemaal enthousiast geworden en ambieer je een carrière in dit vakgebied? Dan ben je bij Enginear aan het juiste adres! Neem contact op en kom vrijblijvend langs voor een concreet en inhoudelijk adviesgesprek. Daarna gaan wij binnen ons uitgebreide netwerk voor jou aan de slag.
Heb je andere vragen of twijfel je? Bel of app met een van onze loopbaanadviseurs. Ze helpen je graag verder. Tot slot, neem vooral ook een kijkje op onze vacaturepagina voor het meest recente aanbod van inhoudelijke technische bijbanen en toffe startersbanen voor ingenieurs tot 4 jaar werkervaring.