Het verhaal van een BIM modelleur

Rick is al sinds jongs af aan geïnteresseerd in architectuur en bouwkunde. De keuze voor zijn studierichting was dan ook snel gemaakt en eind 2024 studeerde Rick af als bouwkundige aan de Haagse Hogeschool. Via Enginear werkt hij tegenwoordig als BIM modelleur bij B+M, een bouwkundig adviesbureau dat een centrale rol speelt bij tal van spraakmakende bouwprojecten in Nederland. Wij vroegen Rick om zijn ervaring in de praktijk als BIM modelleur te delen en stelden hem wat vragen.

Je werkt sinds kort als BIM modelleur bij B+M. Kun je uitleggen wat jij als BIM modelleur precies doet en wat voor verantwoordelijkheden je hebt?

“Als BIM modelleur ben ik verantwoordelijk voor het uitwerken van bouwkundige tekeningen en het ondersteunen van projecten in verschillende fases, van ontwerp tot uitvoering. Mijn werk vereist een combinatie van bouwtechnische kennis en het gebruik van Revit. Elk project brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee, juist dat maakt het werk interessant en leuk. Ik vind het leuk om mee te denken over oplossingen en ervoor te zorgen dat elk project technisch klopt en optimaal bruikbaar is voor onze opdrachtgevers.”

Wat was voor jou de voornaamste reden om BIM modelleur te worden?
“In eerste instantie koos ik voor de opleiding bouwkunde met als doel om architect te worden. Tijdens mijn studie ontwikkelde ik echter een sterke interesse in bouwtechniek en leerde ik werken met Revit, waarin ik al snel mijn weg vond.

Hoewel ik lange tijd het plan had om architect te worden, kwam ik er tijdens mijn minor en afstudeerfase achter dat de werkzaamheden van een BIM modelleur mij misschien wel beter lagen. Dit besef kwam pas een halfjaar voor mijn afstuderen.

Uiteindelijk, na veel gesprekken en overwegingen, besloot ik om mijn studie voorlopig te stoppen en aan de slag te gaan als BIM modelleur. Tot nu toe bevalt dit enorm goed en blijf ik voorlopig deze richting volgen. Misschien dat ik in de toekomst alsnog verder ga studeren om architect te worden.”

Hoe ziet een typische (of gemiddelde) werkdag er voor jou uit?
“Gedurende de dag werk ik aan verschillende taken, geen dag is hetzelfde. De afgelopen periode heb ik gewerkt aan een technisch ontwerp (TO) van een winkelcentrum, het modelleren van kozijnen voor een groot woningbouwproject en het bouwen van families* in Revit om het model te voorzien van extra detail en informatie.”

*) In Revit kan je verschillende soorten ‘families’ maken, dit zijn eigenlijk de bouwkundige elementen in je project zoals deuren, ramen en meubels. Elke family heeft specifieke eigenschappen en kan variëren, bijvoorbeeld in afmeting of materialen. Bij het bouwen van families maken we niet zomaar project-specifieke elementen, maar proberen we parametrische families te ontwikkelen die ook in toekomstige projecten bruikbaar zijn. Dit zorgt voor efficiënter werken en betere herbruikbaarheid van families.


Welke vaardigheden en eigenschappen zijn volgens jou essentieel om een goede BIM modelleur te (kunnen) zijn?
“Voor een BIM-modelleur is het belangrijk om goed overweg te kunnen met de bedrijfsspecifieke software, zoals Revit. Daarnaast is een gedegen bouwtechnische kennis onmisbaar, waarbij de basisprincipes goed moeten worden beheerst.

Daarnaast zijn ook goede samenwerking en communicatie cruciaal, aangezien je nooit alleen aan een project werkt. Verder moet je beschikken over probleemoplossend vermogen, omdat je tijdens projecten vaak tegen onverwachte, complexe uitdagingen aanloopt waarvoor geen standaardoplossingen bestaan. Tot slot is kennis van de basis van de bouwregelgeving essentieel.”


Wat vind je het leukste aan je werk en waarom?
“Het leukste aan mijn werk vind ik de uitdaging die elk project met zich meebrengt. Niet elk probleem heeft een eenvoudige oplossing en tijdens het bedenken van oplossingen moet je rekening houden met regelgeving, projectvereisten en de wensen van de opdrachtgever.

Het combineren van al deze aspecten maakt het werk dynamisch en interessant. Het mooiste moment is natuurlijk wanneer een project daadwerkelijk gebouwd wordt en je kunt zeggen dat je hebt bijgedragen aan het tekenwerk en het oplossen van technische uitdagingen.”


Wat voor uitdagingen kom je tegen in je werk en hoe ga je daarmee om?
“Tijdens mijn werk ben ik al verschillende uitdagingen tegengekomen. Zo heb ik bijvoorbeeld woningplattegronden in woontorens moeten maken, waarbij het een puzzel was om alle schachten goed te positioneren. Ook bij het maken van Revit families moet je verder denken dan alleen het lopende project. Je moet bijvoorbeeld zorgen dat een family ook bruikbaar is voor toekomstige projecten en dat collega’s deze eenvoudig kunnen begrijpen en aanpassen.

Een andere uitdaging is het omgaan met wijzigingen vanuit de opdrachtgever. De wensen kunnen regelmatig veranderen, waardoor je het model moet aanpassen. Als je vanaf het begin goed nadenkt over de opbouw van je model, kun je deze aanpassingen meestal snel doorvoeren.”

Kun je een voorbeeld geven van een project waar je aan gewerkt hebt en trots op bent?
“Een project waar ik trots op ben is &Amsterdam, een groot woningbouwproject in Amsterdam. Dit project brengt veel uitdagingen met zich mee en bied mij de kans om aan verschillende onderdelen te werken. Ik begon met het modelleren van de woningplattegronden, waarbij het een uitdaging was om te voldoen aan de eisen en feedback van de opdrachtgever. Dit voelde echt als een puzzel, waarbij ik mocht meedenken over hoe de indeling geoptimaliseerd kon worden. Later heb ik gewerkt aan de kozijnen, waarvoor ik een parametrische family heb gebouwd. Ook heb ik bijgedragen aan de parkeergarage.”

Heb je nog gouden tips voor mensen die overwegen om BIM modelleur te worden?
“Ik zou aanraden om goed te investeren in je vaardigheden in Revit (of een andere software) en bouwtechnische kennis. Daarnaast is het belangrijk om nieuwsgierig en leergierig te zijn. Elk project brengt nieuwe uitdagingen, en hoe meer je leert, hoe beter je wordt in het vinden van oplossingen.”

Tot slot: kun je wat zeggen over hoe jij ooit met Enginear in contact gekomen?
“Via een mastervoorlichting op de Haagse Hogeschool kwam ik in contact met Enginear. Op dat moment twijfelde ik nog over mijn toekomst na het HBO. Later werd ik benaderd met de vraag of ik interesse had in hun traject voor het vinden van een baan. Dit sprak mij enorm aan, waardoor ik besloot het traject te volgen. Gedurende het traject kreeg ik verschillende gesprekken met Enginear, waarna een aantal bedrijven werden geselecteerd waar ik goed zou passen. Zo kwam ik uiteindelijk bij B+M terecht.

Ik heb dat traject bij Enginear als zeer leerzaam en prettig ervaren. Enginear heeft een breed netwerk waar je gebruik van kunt maken en biedt waardevolle begeleiding bij het maken van carrière keuzes. Ik ben ontzettend blij dat ik via hen bij B+M terecht ben gekomen!”

Word zelf BIM modelleur!

Ben je na het lezen van dit artikel helemaal enthousiast geworden en ambieer je een carrière in dit vakgebied? Dan ben je bij Enginear aan het juiste adres! Neem contact op en kom vrijblijvend langs voor een concreet en inhoudelijk adviesgesprek. Daarna gaan wij binnen ons uitgebreide netwerk voor jou aan de slag.

Heb je andere vragen of twijfel je? Bel of app met een van onze loopbaanadviseurs. Ze helpen je graag verder. Tot slot, neem vooral ook een kijkje op onze vacaturepagina voor het meest recente aanbod van inhoudelijke technische bijbanen en toffe startersbanen voor ingenieurs tot 4 jaar werkervaring.