Het verhaal van een technisch tekenaar

Dominic over zijn werk als Technisch Tekenaar: “Veelzijdig, afwisselend en super leerzaam”

 Zou je jezelf kort willen voorstellen?
Hi! Ik ben Dominic Parrin, 29 jaar en sinds augustus werk ik bij Green Engineers als technisch tekenaar. Hiervoor heb ik de mbo-opleiding Infratechniek en daarna de hbo-opleiding Land- en Watermanagement afgerond.

Je werkt nu als Technisch Tekenaar. Wat houdt dat precies in?
Als technisch tekenaar doe je veel meer dan alleen tekenen. Het begint eigenlijk met goed vooronderzoek: je gaat op pad om te meten (inmeten) en hebt contact met de opdrachtgever. Je bespreekt wat ze willen, wat er mogelijk is en daarna ga je aan de slag met het ontwerp. En als de tekening af is, maken we ook nog een calculatie van het geheel.

Bij Green Engineers noemen ze deze rol ook wel ‘projectmedewerker’, omdat je het hele proces begeleidt. Maar het grootste deel van mijn taken bestaat wel uit tekenen. Door al die verschillende taken is het werk lekker afwisselend en dat maakt het juist zo leuk.

Op wat voor soort projecten werk je?
Ik richt me vooral op vergroeningsprojecten. Denk aan het ontwerpen van beplanting in stedelijke gebieden. Daarbij kijken we niet alleen naar hoe iets eruitziet, maar bijvoorbeeld ook naar hoe een boom goed kan wortelen. We doen daar vaak onderzoek naar. En tijdens zo’n onderzoek nemen we ook gelijk de infrastructuur mee, zoals leidingen of kabels in de grond.

Hoe ziet een typische werkdag eruit?
Elke dag is anders, maar meestal heb ik drie soorten werkdagen:

  1. Tekendagen: Dan zit ik de hele dag achter mijn laptop en werk ik ontwerpen uit. Tussendoor bel ik met klanten of overleg ik met collega’s. Het is echt een productieve dag waarop je veel gedaan krijgt.
  2. Buitendagen: Dan ga ik met GPS op pad om de huidige situatie in te meten. Die metingen gebruik ik daarna als basis voor het ontwerp.
  3. Overlegdagen: Regelmatig ga ik langs bij de klant om hun wensen te bespreken. Je kijkt samen naar wat mogelijk is, en hoe je dat kunt verwerken in het ontwerp.

Welke vaardigheden heb je nodig als technisch tekenaar?
Je moet vooral technisch inzicht hebben. Je moet begrijpen hoe dingen in elkaar zitten, zodat je ze goed en duidelijk kunt tekenen. Ook moet je goed kunnen plannen, want je hebt met veel verschillende partijen te maken — van collega’s tot gemeentes die ineens met vragen kunnen komen. Met een goede planning kun je flexibel blijven.

Wat is een uitdaging in jouw werk?
De grootste uitdaging is om de wensen van de klant goed in beeld te krijgen. Vaak weten ze zelf nog niet precies wat ze willen. Door in gesprek te gaan en mee te denken worden die wensen steeds duidelijker. Zo werk je samen naar het beste resultaat toe.

Op welk project ben je trots?
Op dit moment werk ik aan een super interessant project over wortelopdruk in de stad. Dat is wanneer boomwortels het straatwerk omhoogduwen. Ik bedenk oplossingen om dat te voorkomen. Bijvoorbeeld door ondergrondse kratten of een soort bunker van staal om de boom heen te plaatsen. Door ondergrond in de groeiplaats aantrekkelijker te maken kun je juist zorgen dat de wortels wel de goede kant op groeien, en niet richting de verharding. In dit project leer ik elke dag bij en ik merk dat ik daardoor steeds beter advies kan geven aan klanten. Dat vind ik erg leuk!

Hoe is de samenwerking bij Green Engineers?
Heel fijn! We hebben meerdere projectleiders, allemaal met hun eigen specialisatie. Deze projectleiders sturen de projectmedewerkers aan en begeleiden de projecten. Vaak werk je voor meerdere projectleiders en projecten tegelijk. Hierdoor ben je vaak met hele verschillende projecten bezig. Daardoor werk je veel samen en kunnen we ook veel van elkaar leren. Naast vergroeningsprojecten doen we bijvoorbeeld ook sportvelden. Die worden eerst ingemeten en daarna werk je het ontwerp uit en maak je een calculatie. Het proces is dus vergelijkbaar. Die afwisseling maakt het werk leuk en leerzaam.

Hoe ben je via Enginear bij Green Engineers terechtgekomen?
Enginear leerde ik kennen op de InfraTech in Rotterdam, daarna heeft Enginear mij gebeld of ik wellicht op zoek was naar een bijbaan. Via Enginear ben ik toen begonnen als werkstudent werkvoorbereider en later ook als stadsengineer bij de Gemeente Utrecht. Toen mijn studie bijna klaar was, hielp Enginear mij om te bedenken wat voor soort bedrijf en wat voor soort rol het allerbeste bij mij zou passen. Ik wist toen al: ik wil graag tekenen en bezig zijn met werkvoorbereiding. Enginear heeft me geholpen om een baan te vinden die daarbij past en een leuke organisatie waar ik helemaal op mijn plek zit. Nu werk ik dus alweer een half jaar met veel plezier bij Green Engineers!

Word zelf Technisch Tekenaar!

Ben je na het lezen van dit artikel helemaal enthousiast geworden en ambieer je een carrière in dit vakgebied? Dan ben je bij Enginear aan het juiste adres! Neem contact op en kom vrijblijvend langs voor een concreet en inhoudelijk adviesgesprek. Daarna gaan wij binnen ons uitgebreide netwerk voor jou aan de slag.

Heb je andere vragen of twijfel je? Bel of app met een van onze loopbaanadviseurs. Ze helpen je graag verder. Tot slot, neem vooral ook een kijkje op onze vacaturepagina voor het meest recente aanbod van inhoudelijke technische bijbanen en toffe startersbanen voor ingenieurs tot 4 jaar werkervaring.