Het salaris van een startend ingenieur op wo-niveau - Enginear

Het salaris van een startend ingenieur op wo-niveau

Ein-de-lijk is het zover. Na jaren zwoegen heb je je bachelor- en een masteropleiding (bijna) afgerond en je bent klaar om het werkveld in te gaan. Wanneer je jouw eerste stappen op de arbeidsmarkt gaat zetten wil je dat het liefst in één keer goed doen. Dat betekent dat je niet alleen moet nadenken over het soort functie en de organisatie, maar ook over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Onder de primaire arbeidsvoorwaarden vallen zaken als het loon, de arbeidsduur, de werktijden en de vakantiedagen. Onder secundaire arbeidsvoorwaarden vallen alle beloningen die bovenop het loon komen zoals een leaseauto of een laptop van de zaak, verlofregelingen en pensioen.

Maar waar moet je nu precies op letten als we het over de primaire arbeidsvoorwaarden hebben? Hoe weet je of het salaris dat jou wordt geboden reëel is? Uiteraard is dat afhankelijk van verschillende factoren. Zaken die over het algemeen een rol spelen zijn je leeftijd, je opleidingsniveau, je reeds opgedane werkervaring en de werkzaamheden die je gaat uitoefenen. In dit geval nemen we als uitgangspunt dat je een starter bent met een wo-master afgeronde studie. Wanneer je online op zoek gaat naar een gemiddeld startsalaris zul je zien dat je een grote verscheidenheid aan antwoorden zult krijgen. De “loonwijzers” spreken elkaar vaak tegen en op de verschillende fora vind je eveneens een hoop uiteenlopende antwoorden. En daar is de invloed van Corona op het salaris dan ook nog vaak niet in meegenomen. We geven je graag wat meer duidelijkheid!

Het startsalaris

Met onze jarenlange ervaring in het vakgebied geven wij je graag onze mening over het salaris van een startende ingenieur binnen het vakgebied van de gebouwde omgeving. Zoals eerder benoemd wordt de hoogte van het salaris niet alleen beïnvloed door jouw verdiensten, maar ook door de overige, secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarom hanteren wij een bepaalde bandbreedte.

Het startsalaris van een iemand die net van de universiteit komt begint vaak op een ondergrens van €2600. De bovengrens ligt hier rond €3000 bruto per maand op basis van 40 uur per week. Als startende ingenieur heb je vaak maar weinig onderhandelingsruimte. Over de jaarlijkse stijging valt wel te onderhandelen, zeker wanneer je kan laten zien dat je de afgelopen periode een flinke groei hebt doorgemaakt. De jaarlijkse stijging die kan plaatsvinden ligt bij de wo-starters gemiddeld tussen de €75 en de €250 bruto per maand.

Belangrijk om te vermelden is dat de bovengenoemde bedragen gelden voor private bedrijven. Bij overheden ligt het startsalaris namelijk vaak wat hoger. De jaarlijkse stijging ligt hier echter net wat lager waardoor je uiteindelijk rond eenzelfde bedrag zult uitkomen. Bij aannemers ligt het startsalaris eveneens wat hoger. In dit geval komt dat vaak doordat het aantal uren dat je per week werkt wat hoger ligt dan de standaard 40 uur. Tot slot speelt ook de regio waarin je aan het werk wilt een rol. Over het algemeen verdien je bij organisaties in de randstad net wat meer dan bij organisaties in andere regio’s.

Ben jij benieuwd naar het salaris van een startend ingenieur op hbo-niveau, je leest het hier!

Mocht je meer vragen hebben of ben je op zoek naar een carrière adviesgesprek dan kun je altijd contact met ons opnemen.