Bij een baan bij de gemeente denk je al snel aan stoffige kantoren, ouderwetse ambtenaren en veel bureaucratie. Maar niets is minder waar! Gemeentes, zeker in grote steden, zijn juist vooruitstrevende en inclusieve werkgevers. De werkzaamheden bestaan vaak uit inhoudelijke en uitdagende taken en daarnaast geniet je van een bovengemiddeld salaris én uitstekende arbeidsvoorwaarden.
Daarnaast doe je ook waardevolle praktijkervaring op die je een voorsprong geeft op de arbeidsmarkt nadat je bent afgestudeerd. En dit punt geldt dubbel als je solliciteert op een overheidsfunctie. Het feit dat je al weet van het reilen en zeilen bij een gemeente is een ijzersterk pluspunt wat dan in je voordeel werkt.
Enginear werkt al jaren samen met diverse gemeentes in het land en in dit artikel is bedoeld om jou wat meer inzicht in te geven in de variëteit aan mogelijke (technische) bijbanen bij een gemeentelijke instelling.
Een bijbaan bij een gemeente is meer dan alleen een manier om geld te verdienen naast je studie. Je krijgt de kans om je technische kennis toe te passen in de praktijk en werkt aan projecten die direct impact hebben op de openbare ruimte en leefomgeving.
Gemeentes zijn voortdurend bezig met digitalisering, duurzaamheid en stadsontwikkeling en technische studenten kunnen in deze projecten een cruciale rol in spelen. Daarnaast word je niet alleen ingezet voor jouw technische expertise, maar ook om welkome ondersteuning te bieden bij piekdrukte. Regelmatig horen we van onze gemeentelijke opdrachtgevers dat werkstudenten met hun frisse blik en vernieuwende inzichten bijdragen aan een gebalanceerd, divers en goed presterend team. (René van Dijk van de gemeente Deventer zei dat ook al in de video over zijn ervaring met de Enginear werkstudenten).
Aan wat voor soort werk moet je denken bij zo’n gemeentelijke bijbaan? Hieronder hebben we een kleine selectie van werkzaamheden door veelal door technische werkstudenten worden gedaan:
Werken bij een gemeente biedt niet alleen interessante en leerzame werkzaamheden, maar ook aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden:
Een bijbaan bij de gemeente biedt je de kans om aan échte projecten te werken die van invloed zijn op de samenleving. Je draagt bij aan de verduurzaming van steden, het verbeteren van infrastructuur en het digitaliseren van belangrijke gegevens. Bovendien werk je samen met ervaren professionals, wat waardevolle netwerkmogelijkheden biedt.
Als afgestudeerde in bouwkunde of civiele techniek zijn er bij gemeentes volop doorgroeimogelijkheden. Na je studie kun je bijvoorbeeld aan de slag als junior projectleider, werkvoorbereider of beleidsadviseur op het gebied van ruimtelijke ordening, infrastructuur of duurzaamheid. Vanuit een startersfunctie kun je doorgroeien naar rollen zoals projectmanager stedelijke ontwikkeling of teamleider technische diensten.
En heb je een (master) diploma in de Geo-informatie op zak? Gemeentes zitten te springen om geschoolde mensen met die achtergrond. Je kan dan bijvoorbeeld aan de slag al GIS-medewerker of GIS-specialist in de BAG (Basisregistratie Adressen & Gebouwen) of BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie).
Veel gemeentes bieden daarnaast traineeships aan, waarbij je in korte tijd ervaring opdoet binnen verschillende afdelingen en zo een breed netwerk opbouwt. Dit kan een ideale springplank zijn naar een vaste functie met veel verantwoordelijkheid en invloed op de stedelijke omgeving. Op deze pagina vind je meer informatie over traineeships, ook bij de gemeente.
Dus ben je een technische student en wil je een bijbaan waarin je niet alleen geld verdient, maar ook echt iets bijdraagt? Kijk dan eens naar de beschikbare vacatures of neem contact op met een van onze loopbaanadviseurs.
Ben je na het lezen van dit artikel helemaal enthousiast geworden en ambieer je een carrière in dit vakgebied? Dan ben je bij Enginear aan het juiste adres! Neem contact op en kom vrijblijvend langs voor een concreet en inhoudelijk adviesgesprek. Daarna gaan wij binnen ons uitgebreide netwerk voor jou aan de slag.
Heb je andere vragen of twijfel je? Bel of app met een van onze loopbaanadviseurs. Ze helpen je graag verder. Tot slot, neem vooral ook een kijkje op onze vacaturepagina voor het meest recente aanbod van inhoudelijke technische bijbanen en toffe startersbanen voor ingenieurs tot 4 jaar werkervaring.