De primaire en de secundaire arbeidsvoorwaarden, hoe zit dat?

Wanneer je bijna klaar bent met je studie is het belangrijk om goed na te denken over de keuzes die je moet maken op het moment dat je op zoek gaat naar een nieuwe baan. Want, naast het feit dat je moet nadenken over het soort functie en de organisatie, is het goed om kritisch naar de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden te kijken.

Primaire arbeidsvoorwaarden

Wat je als jonge ingenieur exact gaat verdienen is afhankelijk van verschillende factoren. Zaken die over het algemeen een rol spelen zijn je leeftijd, je opleidingsniveau, je reeds opgedane werkervaring in het vakgebied en de werkzaamheden die je gaat uitoefenen. Over de invloed van je opleidingsniveau op het startsalaris hebben wij twee artikelen geschreven. Op de volgende pagina’s vind je precies wat jij kan gaan verdienen als hbo-starter en als wo-starter.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

 

Dat je elke week een flink bedrag op je rekening gestort krijgt is leuk, maar het werkplezier wordt voornamelijk bepaald door de secundaire arbeidsvoorwaarden. Bij de secundaire arbeidsvoorwaarden gaat het om alle extra “beloningen”. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een leaseauto, laptop of telefoon van de zaak; verlof-, pensioen- en bonusregelingen; reiskostenvergoeding; de vrijheid om thuis te werken; en de mogelijkheden voor scholing- en studiefaciliteiten.

Naast de genoemde zaken, die per persoon bepaald worden en contractueel worden vastgelegd, kan je ook kijken naar de extra voorzieningen die een organisatie tijdens werktijd aanbiedt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gratis lunch, elke dag vers fruit op kantoor, een persoonlijke coach of een masseur die eens in de twee weken langskomt.

Als je de secundaire arbeidsvoorwaarden in geld gaat uitdrukken kan je in sommige gevallen een hoger of lager primair salaris verklaren. Het is vervolgens aan jou om te beoordelen of je akkoord wilt gaan met hetgeen jou geboden wordt. Want weet wel, de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn altijd optioneel. Bepaal daarom voorafgaand aan een sollicitatiegesprek/contractbespreking voor jezelf welke secundaire voorwaarden voor jou belangrijk zijn!

CAO’s

Afhankelijk van het bedrijf en/of de sector waarin je gaat starten kan er een CAO van toepassing zijn. Ga je bij een overheidsinstantie aan de slag, dan wordt jouw salaris hoogstwaarschijnlijk gebaseerd op de Gemeente CAO. Wil jij aan de slag bij een aannemer, dan is over het algemeen de Bouw CAO van toepassing. Check voordat je bij een organisatie op gesprek gaat altijd goed of zij gebonden zijn aan een CAO. Is dat het geval, dan raden wij je aan deze goed door te lezen. Op deze manier voorkom je dat je tijdens de contractonderhandelingen voor verrassingen komt te staan!

Aan de slag via Enginear

Wanneer je als startend ingenieur de arbeidsmarkt gaat betreden komt er een hoop op je af. Daarom helpen wij jou graag bij de ontdekking van jouw beste carrièrekeuze. Ga je samen met Enginear op zoek naar een startersfunctie dan zal dat nooit van invloed zijn op jouw startsalaris. Wanneer je via Enginear een baan vindt, heb je dezelfde salarisvoorwaarden, of beter, als wanneer je rechtstreeks bij het bedrijf solliciteert!

Mocht je meer vragen hebben of heb jij behoefte aan een carrière adviesgesprek dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Spelregels vriendendienst

• Je meldt jezelf en de persoon die je wilt introduceren aan via https://enginear.nl/vriendendienst/
• De persoon die jij aandraagt, schrijft zichzelf vervolgens in via onze website
• Die persoon dient binnen drie maanden na inschrijving, bij een (bij-) baan te starten
• Nadat de proeftijd van die persoon succesvol is doorlopen, ontvang jij digitaal je cadeaubon!

Enginear behoudt zich het recht voor te allen tijde de voorwaarden van de Vriendendienst te kunnen aanpassen zonder hierover voorafgaand te communiceren.

Heb je vragen over, of naar aanleiding van, de voorwaarden? Mail dan naar info@enginear.nl.