CV-building voor studenten en starters | Enginear

CV-building voor studenten en starters

Je bent net klaar met je studie en wil graag aan de slag, maar hoe zorg je er dan voor dat je gelijk die topbaan binnensleept? Door middel van CV-building kun jij jezelf alvast klaarstomen voor de arbeidsmarkt en de andere sollicitanten voorblijven bij gewilde functies!

Wat is CV-building?
Wanneer je aan CV-building doet ben je actief bezig met het opdoen van relevante werkervaringen en extra kennis om je CV waardevoller te maken. Dit kan bijvoorbeeld belangrijk zijn wanneer je gaat solliciteren bij een populair bedrijf zoals Van Oord, Boskalis, BAM of Arcadis; of wanneer jij je zinnen hebt gezet op een zeer zeldzame vacature. Hoewel het werkende leven nu misschien nog ver weg lijkt is het belangrijk om je als student te realiseren dat het veel voordelen heeft als je nu al aan je CV gaat werken. Maar waarom dan?

Curriculum VitaeAllereerst kan het voor starters lastig zijn om een geschikte baan te vinden. Op dit moment is er sprake van een economische groei in het vakgebied van de gebouwde omgeving en is er veel vraag naar personeel. Wanneer het economisch wat minder gaat zullen de hoeveelheid interessante vacatures echter ook afnemen! Daarnaast kan de start van je carrière van invloed zijn op je gehele verdere loopbaan. Iemand die, vers uit de schoolbanken, direct een aansprekende startersfunctie bedingt neemt deze ervaring gedurende zijn gehele carrière met zich mee. Dit brengt ons direct tot het derde en laatste punt. Hoe eerder je begint met het opbouwen van een indrukwekkend en aantrekkelijk CV, des te meer profijt je hier van zult hebben. Je hebt immers meer tijd voor extra activiteiten wanneer je nog studeert dan wanneer je fulltime werkt. Je creëert op deze manier dus betere carrièreperspectieven voor jezelf.

We weten nu hoe belangrijk het is om al vroeg te beginnen met het opbouwen van een goed CV. De vraag is nu alleen, hoe kun je dit het beste aanpakken. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

1. Sluit je aan bij een studie- of studentenvereniging
De eerste tip voor studenten is om je aan te sluiten bij een studie- of studentenvereniging. Dit kan door je aan te melden voor een bestuursfunctie of een commissie, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alleen lid te worden. In het laatste geval is het wel verstandig om actief mee te doen. De belangrijkste reden om actief mee te doen is dat studie- en studentenverenigingen vaak allerlei evenementen en acties organiseren. Goed kunnen plannen en organiseren is een waardevolle kwaliteit en dit geeft je de mogelijkheid om dit te oefenen. Daarnaast zorgt een lidmaatschap bij een studie- of studentenvereniging ervoor dat je actief bezig bent met het bouwen van een netwerk. Zo’n persoonlijk netwerk kan goed van pas komen wanneer jij straks op zoek gaat naar een baan!

2. Neem een relevante, inhoudelijke bijbaan
Wanneer jij ambitieus bent en al weet in welke functie of bij welk bedrijf jij wilt gaan werken, dan is het verstandig om je bijbanen hierop af te stemmen. Uit een onderzoek van Academisch Adviesbureau Unipartners bleek namelijk dat maar liefst 35% van de werkgevers de studie-gerelateerde werkervaring het belangrijkste criterium vindt bij sollicitanten. Dit is met name het geval wanneer werkgevers veel sollicaties ontvangen op een bepaalde vacature. Door te beschikken over een goede basis met kennis en enkele praktische ervaringen is de kans groter dat jouw CV eruit wordt gepikt. Dit betekent namelijk dat jouw potentiële werkgever minder tijd hoeft te investeren om jou de fijne kneepjes bij te brengen. Met andere woorden: een relevante, inhoudelijke praktijkervaring scheelt een nieuwe werkgever veel tijd en geld, iets wat jou als sollicitant veel aantrekkelijker kan maken.

3. Leer een extra taal
De periode waarin je studeert is waarschijnlijk de periode waarin je de meeste vrije tijd zult hebben tot je pensioen. Daarnaast kost het volgen van een extra taalvak in ons huidige schoolsysteem voor de meeste studenten niets. Zeker met het oog op de internationalisering kan het dus handig zijn om nu een extra taal te leren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een taalcursus Duits? Duitsland is na de VS en China de grootste economie van de wereld en tevens onze belangrijkste internationale handelspartner. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een cursus Spaans, een taal die door maar liefst 332 miljoen mensen word gesproken als moedertaal. De Chineze taal (Mandarijn) is voor 1,12 miljard (!) mensen de moedertaal, maar het leren hiervan is wel erg ingewikkeld.

4. Excelleer tijdens je studie
Je zou het bijna vergeten als Nederlandse student, maar er zijn wel degelijk werkgevers die geïnteresseerd zijn in jouw resultaten! Wij Nederlanders zijn niet erg streberig als het aankomt op studieresultaten. Een zesje is voor de meeste studenten al reden tot een feestje. Herkenbaar? Omdat veel studenten hoge cijfers niet zo belangrijk vinden, geeft dit jou juist de kans om er bovenuit te steken. Het geeft jou de mogelijkheid om je te differentiëren van de andere studenten. Los van het feit dat een hoog eindcijfer goed staat op je CV is de kans ook groter dat je de kennis beter zult onthouden en later weer kunt reproduceren. Je draagt deze investering in goede studieresultaten dus voor de rest van je leven met je mee!

5. Schrijf een relevante scriptie
De afstudeerscriptie – of een afstudeerproject –  is een verplicht onderdeel bij het afstuderen van een HBO- of WO opleiding. Het is een opdracht welke zonder uitzondering ontzettend veel tijd kost, maar wel een bijzonder practische waarde kan hebben voor bedrijven. Tegen geringe kosten kunnen zij namelijk een ontzettend waardevolle rapportage ontvangen. Bijkomende voordeel is dat ze de student kunnen aannemen na het afronden van de studie. Heb jij al een idee in welk deel van het vakgebied je wilt gaan werken, of in het meest ideale geval, bij welk bedrijf je zou willen werken? Houd hier dan rekening mee wanneer je een scriptie- of afstudeeronderwerp kiest. Benader de bedrijven waarvoor jij graag zou willen werken, of hun directe concurrenten. Het geeft jou de mogelijkheid om jezelf te profileren en een kans om een vaste aanstelling te verdienen wanneer je goed werk levert.

6. Loop stage(s)
Een stage is een periode waarin je werkervaring opdoet als onderdeel van je studie. Iets wat een waardevolle toevoeging kan zijn aan je CV. De stage is vaak een verplicht onderdeel van de studie. Het woord “verplicht” geeft de stage soms een naar imago. In het kader van CV-building is dit echter zeker niet het geval. Het geeft je als student juist de kans om jezelf te profileren bij organisaties die jij interessant vindt en hier tegelijkertijd nog wat geld bij te verdienen. Daarnaast kan het je helpen om erachter te komen wat voor werk bij jouw persoonlijkheid past. Dit is iets wat meestal moeilijk in te schatten is zonder praktijkervaring.

7. Volg colleges en doe een minor die past bij jouw ambitie
Een opleiding is in wezen niets meer dan een samenstelling van verschillende vakken tot één groot vakkenpakket. Je hebt dus ook de mogelijkheid om hierbij nog een aantal extra vakken te kiezen. We hebben het al gehad over een extra taal, maar er zijn natuurlijk nog veel meer opties voor de ambitieuze student of aankomend ingenieur. De keuze is voor studenten niet slechts beperkt tot de colleges en vakken die worden gedoceerd aan het instituut waarbij ze staan ingeschreven. In de meeste gevallen bestaan er samenwerkingsverbanden tussen de verschillende hogescholen en universiteiten waardoor je ook gemakkelijk colleges kunt volgen aan een ander opleidingsinstituut. Zorg er wel altijd voor dat je jouw minorvakken kiest op basis van relevantie. Een toekomstig werkgever zal gegarandeerd naar jouw onderbouwing vragen tijdens de sollicitatie!